Kommentti: Pelko on kummallinen asia – ihmiset, joita en ole tavannut, vaativat minulta päivittäistä koronatestiä pitääkseen omat menonsa

Olen altistunut koronavirukselle ja joutunut sen myötä erikoiseen tilanteeseen, jossa minulta vaaditaan jatkuvia koronatestejä. Kummallisen tapauksesta tekee se, että testejä vaativat ihmiset eivät ole olleet missään tekemisissä minun kanssani. HUSin Asko Järvinen selittää tilannetta pelolla: tunnettu riski on todellisempi kuin sellainen, josta ei vielä tiedetä, kirjoittaa MTV Uutisten uutispäällikkö Krista Rastamo.

Olen saanut tietää altistuneeni koronatartunnalle. Lounastin työn merkeissä henkilön kanssa, jolla todettiin kaksi päivää myöhemmin koronatartunta. 

Jäin heti karanteeniin ja ilmoitin altistumisesta miehelleni, joka lähti kotiin eräältä toimistolta, jossa sattui tuolloin olemaan.

Tuon toimiston väeltä alkoi tiedon jälkeen eriskummallinen painostus, johon eivät järkiargumentit tehonneet. 

Minua painostettiin turhiin testeihin

Heti samana iltapäivänä minulle esitettiin "toive" mennä koronan pikatestiin yksityiselle lääkäriasemalle.

En halunnut, koska olin jo keskustellut terveydenhuollon kanssa tilanteesta. Ja koska olin (ja olen muuten edelleen) oireeton, minua oli kehotettu odottamaan, sillä testi olisi vielä epäluotettava. 

Toive muuttui kuitenkin pian painostukseksi, jossa oli mukana henkisen kiristyksen piirteitä. Annoin periksi, kävin testissä, koska en halunnut olla hankala tai vaikuttaa välinpitämättömältä.

Hämmästykseni oli suuri, kun välittömästi negatiivisen testituloksen tultua minua alettiin vaatia jälleen uuteen testiin.

Järkiargumentteja ei otettu kuuleviin korviin

Keskustelin asiasta uudelleen terveydenhuollon kanssa. Sairaanhoitaja neuvoi minua edelleen odottamaan, sillä testitulokset olisivat yhä epäluotettavia ja testi täytyisi jälleen uusia.

Toimiston väen altistumisriski minun kauttani arvoitiin olemattomaksi: tartunnan olisi täytynyt hypätä minusta mieheni kautta heihin vain kahdessa vuorokaudessa.

Tämä kaikki raportoitiin välittömästi toimistolaisille heidän rauhoittamisekseen, mutta mikään ei auttanut. Järkiargumentit eivät tehonneet, sen sijaan minun annettiin ymmärtää toimivan vastuuttomasti. Ja tietysti testivaatimukset jatkuivat.

Syiksi eri muodoissa esitetyille toistuville testitoiveille on kerrottu yhden työntekijän matka muualle Suomeen. Perusteluissa mainittiin myös toisen työntekijän tapaaminen iäkkään sukulaisen kanssa ja lisäksi kolmannen työntekijän lapsen syntymäpäiväjuhla.

Annettiin ymmärtää, välillä enemmän ja toisinaan vähemmän kohteliaasti, että kaikkien suunnitelmat ovat riippuvaisia siitä, suostunko minä päivittäiseen testiin ja mitkä ovat niiden tulokset.

Olen voinut saada tartunnan

Ymmärrän ilman muuta, että on täysin mahdollista, että olen saanut koronavirustartunnan. Saatan sairastua ja/tai seuraava testi voi olla positiivinen. Olen ollut karanteenissa altistumistiedon jälkeen ja tätä kirjoittaessani sain myös virallisen karanteenimääräyksen. 

Otan tilanteen vakavasti ja toimin sataprosenttisesti terveydenhuollosta saamani ohjeistuksen mukaisesti. Lukuun ottamatta sitä, että kävin oireettomana testissä, vaikka tiesin, ettei tulos olisi luotettava. Silti minua ja meitä on maalattu piittaamattomiksi, koska en suostu päivittäisiin koronatesteihin.

Ja miksi testejäni sitten vaaditaan? Koska toimistolaiset itse haluavat jatkaa sosiaalista elämäänsä ja katsovat, että minä olen vastuussa sen mahdollistamisesta. 

Olen edelleen oireeton. En ole antanut enää periksi ja uusintatestin päivämäärään on vaikuttanut ainoastaan ammatilaisten mielipide siitä, mikä on lääketieteellisesti ja altistumismatemaattisesti järkevää. 

Korona-aika ei ole helppoa, mutta aikuisen ihmisen täytyy pystyä itse järkeilemään, onko altistumisen pelko millään tavalla aiheellinen. Aikuisen on pystyttävä myös itse päättämään, voiko hän tavata muita ihmisiä vai ei. Sitä päätöstä ei voi laskea satunnaisen työtuttavan vaimon päivittäisten koronatestien varaan.

HUSin Asko Järvinen: "Kuvastaa ihmisen pelkoa"

Koska aina kannattaa varmistaa todelliset tai kuvitellut tietonsa ammattilaiselta, jos siihen vain on mahdollisuus, juttelin tätä kommenttia varten myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin ylilääkärin Asko Järvisen kanssa.

Järvinen vahvistaa, että mitään riskiä tartunnan leviämiseen testejäni vaatineisiin toimistolaisiin ei ole olemassa. Järvinen osaa myös selittää järjettömyyttä vakuuttavasti.

Ylilääkärin mukaan ihmisen mieli aiheuttaa sen, että tiedossa olevaa riskiä pelkää enemmän kuin sellaista, josta ei tiedä mitään. Siltikin, vaikka jälkimmäinen olisi paljon suurempi. 

Asko Järvinen, kuinka suuri riski altistuneella on sairastua koronaan?

– Koronavirukselle kodin ulkopuolella altistuneista muutama prosentti saa tartunnan. Uusien varianttien, kuten brittivariantin kohdalla, osuus saattaa olla vähän suurempi, mutta sitä me emme vielä varmasti tiedä.

Onko mahdollista, että altistumiseni kahta päivää aiemmin olisi voinut tartuttaa mieheni kautta kolmansia osapuolia?

– Jos ihminen ei ole sairautta saanut, hän ei myöskään voi tartuttaa. Koronaviruksen saanut voi tartuttaa vasta noin kaksi päivää ennen oireiden alkamista. Tässä tapauksessa, jos oli kulunut vasta kaksi päivää, ei ole mitenkään mahdollista, että oireettomalle altistuneelle altistunut olisi voinut välittää tartunnan.

Onko perusteltua vaatia minulta päivittäistä testiä?

– Siinä ei ole mitään järkeä. Se kuvastaa ihmisen pelkoa, joka syntyy ajatuksesta, että on voinut saada tartunnan.

– Tätä selittää ihmisen mieli. Tiedetty riski on ihmiselle todellisempi vaikka se olisi kuvitteellisemmalla tasolla kuin sellainen riski, josta he eivät tiedä mitään. Suurin osa tartunnoista tulee lähipiiristä. Nämä ihmiset ovat saattaneet omissa kontakteissaan tai liikkuessaan altistua paljon enemmän, mutta he eivät pelkää, koska he eivät tiedä siitä mitään.

Olen itse karanteenissa, mutta onko mieheni syytä jäädä omaehtoiseen karanteeniin?

– Perheenjäsenesi voivat liikkua normaalisti. Altistuneiden perheenjäsenet voivat käydä normaalisti koulussa ja työssä, ovat voineet käydä koko ajan töissä myös terveydenhuollossa.

Koronavariantti, jolle minä olen altistunut, on brittiläistä muunnosta. Miten nopeasti se varmasti näkyy testissä?

– Viikon kuluttua altistumisesta otettu testi antaa jo tuloksen, joka on yli 90 prosenttisesti luotettava.

Käyttäydynkö vastuuttomasti, jos en mene koronatestiin joka päivä, vaikka minulle altistuneelle miehelleni altistuneet niin vaativat?

– Se on vastuullinen, joka kertoo tilanteesta. Tartunnan voi saada kuka vaan, melkein missä vaan, mutta näkymätöntä riskiä ei tiedosteta.

Koronatestin voi nyt tehdä myös kurlaamalla – näin se toimii 6:57
Katso myös: Koronatestin voi nyt tehdä myös kurlaamalla.

Jutusta korjattu kirjoitusvirheitä kello 19.31.

Lue myös:

    Uusimmat