Tyly esimerkki koronajäljityksen hitaudesta: Aktiivisesti lomaillut nainen sai tietää, että karanteeni oli päättynyt 3 viikkoa sitten – ei saanut koskaan tietää olevansa karanteenissa

1:25
Video: Uudellamaalla vain joka kolmannen tartunnan alkuperä selviää.

MTV Uutisten tietoon on tullut tapaus, jossa pääkaupunkiseudulla asuva nainen sai ilmoituksen karanteeninsa päättymisestä tiedon, vaikka hänelle ei ollut edes ilmoitettu karanteenista.

Naisen saama tekstiviesti 18. elokuuta:

Koronaviruskaranteenisi aikaisemman altistuksen vuoksi on päättynyt 31.7. Jos tarvitset todistuksen tai on kysyttävää, soita tai lähetä viesti nroon 0931052149. Puhelimeen vastataan arkisin klo 9-15. Helsingin kaupungin epidemiologinen toiminta.

Ensiksi nainen oli luullut, että kyse täytyy olla jostain suuremmasta häiriötilanteesta, mutta kun mediasta ei ollut löytynyt asiasta minkäänlaista tietoa, hän oli soittanut viestissä kerrottuun numeroon.

Puhelun aikana oli selvinnyt, että kyseessä oli oikea altistus ja karanteenimääräys eikä virheviesti.

– Minun olisi pitänyt olla karanteenissa 17.7.–31.7. En ole koskaan saanut minkäänlaista soittoa mistään. Kelasin kaikki puhelutkin, en ole jättänyt mihinkään vastaamatta. En ole saanut myöskään tekstiviestiä, eikä mitään ole tullut samasta numerosta (kuin tekstiviesti) tai mistään muustakaan.

Lastenlasten hoitoa ja aktiivista kesälomailua

Tietosuojan vuoksi tartunnanjäljityksestä ei saa kertoa, missä altistus on tapahtunut. Hän kuitenkin kertoo olleensa seitsemän aikuisen ja kahden lapsen kanssa olleensa viettämässä ryhmään kuuluneen syntymäpäiviä, jolloin he olivat käyneet ravintolassa ja suppailemassa.

Toinen aktiviteeteista tapahtui toisessa pääkaupunkiseudun kunnassa, ja toinen Helsingissä. Saatu viesti tuli Helsingin epidemiologisesta toiminnasta, joten altistus lienee tapahtunut Helsingissä.

Nainen kertoo viettäneensä kesälomaa ajanjaksolla, jolloin hänen olisi pitänyt olla karanteenissa.

– Olen ollut sinä aikana hoitamassa kahta lastenlasta, tavannut heidän vanhempansa, joista äiti on vielä raskaana ja on vain yhden rokotuksen saanut. Toisen lapsen mummoa nähnyt 12 tuntia, siskon kaksi alakouluikäistä lasta olivat meidän mökillä yhden yön ja kaksi päivää. Olen ollut ulkokonsertissa ja tavannut ystäväpariskuntaa, nainen luettelee tapaamisiaan.

Hän oli käynyt myös ottamassa toisen rokoteannoksen muutama päivä karanteenin alun jälkeen.

"Hirveä tunne itselläni"

Nainen kertoo olleensa miehensä kanssa hyvin varovainen koronan suhteen ja pariskunta on ollut muun muassa muutaman päivän omaehtoisessa karanteenissa ennen vierailua lapsiperheissä.

– Nyt yhtäkkiä olen tietämättäni lainkin mukaan tehnyt rikkeen. On ihan hirveä tunne itselläni. Olen hillunut kaksi viikkoa tietämättäni kaikissa mahdollisissa paikoissa.

Torstaina STM:n ja THL.n tiedotustilaisuudessa päivitettiin jäljityksen tilannetta. Koko maassa onnistutaan jäljittämään yli puolet tartunnoista, mutta HUS-alueella vain kolmannes. 

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Jäljitys ei juuri katkaise tartuntaketjuja

Tartunnanjäljityksen merkitys tartuntaketjujen katkaisussa on jäänyt hyvin pieneksi, HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen myöntää MTV Uutisille.

Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan jäljityksen järkevyyttä tulisi arvioida.

– Me siirretään muualta sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä nyt voimakkaasti henkilökuntaa sinne koko ajan lisää, eli sen vaihtoehtoiskustannus on aivan liian suuri. Se lisää meidän perheiden lasten palvelujen jonoja – terveyskeskusten jonot kasvavat ihan sietämättömästi.

Asko Järvisen mukaan tartunnan saaneita on nyt entistä vaikeampi saada kiinni ja ihmisten kontaktien määrä on lisääntynyt.

– Tärkeintä tässä tilanteessa olisi se, että ne jotka saavat koronapositiivisen vastauksen, ilmoittaisivat itse lähikontaktissa olleille – oireiden alusta alkaen ja kaksi päivää sitä ennen lähtien – että heillä on ollut mahdollisuus saada tartunta, jotta nämä ihmiset ovat sekä hakeutua testiin että vähentää ihmiskontaktejaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja