Mainos

Kommentti: Pekka ja Pätkä on vihreiden ratkaisu – Haavisto palaa huomenna pelastajana Suomeen

Vihreät toitottavat avoimuutta ja naisten aseman parantamista. Nyt on käymässä niin, että Vihreiden pelastajaksi tarvitaan keski-ikäinen mies salamyhkäisen puskafarssin päätteeksi, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Toimittajat usein kuvittelevat, että poliitikot tekevät harkittuja mediastrategioita ja älykkäitä shakkisiirtoja. Vihreiden poliitikkojen kieltäytymisten sarjaakin voi pitää käsikirjoitettuna tarinana, jonka loppuratkaisuna puolue löytää pelastajansa. Todellisuus on kuitenkin toinen.

Vihreiden reilun viikon mittainen taaperrus vaikuttaa kaatumiselta eteenpäin ja yksittäisiltä henkilökohtaisilta ratkaisuilta. Vihreät on sittenkin vielä kauniisti sanottuna kokematon puolue, joka on mennyt sekaisin kieltämättä yllättävästä ja hankalasta tilanteesta.

Pelastaja Haavisto palaa perjantaina

Ihmetystä on herättänyt se, miksi Vihreiden piti kiiruhtaa puheenjohtajavalintansa jo ensi lauantaiksi, jolloin valitsijoille ja mahdollisille ehdokkaille jäi vain puolisentoista viikkoa harkinta-aikaa. Puoluevaltuuskunnalla on nimittäin kokous myös kahden viikon päästä. Miksi puheenjohtajavalintaa ei voitu tehdä siellä?

Näyttää vahvasti siltä, että Vihreiden pelastajaksi uhrautuu Pekka Haavisto, joka palaa työmatkalta Afrikasta Suomeen perjantaina puoliltapäivin. Haavisto olisi kokenut pätkäpuheenjohtaja, joka kykenee vetämään Vihreiden vaalivankkureita ensi keväänä.

Haaviston hyvä puoli on, että hän tuskin takertuu valtaan, vaan siirtyy todennäköisesti hyvässä järjestyksessä sivuun, kun Vihreät valitsevat ensi kesänä varsinaisen puheenjohtajan. Pätkäpuheenjohtaja olisi näin oikeasti pätkäpuheenjohtaja. "Palkinnoksi" vaaliprojektin vetämisestä riittäisi ministerin paikka, jos Vihreät pääsevät seuraavaan hallitukseen.

Lauantaina puoluevaltuuskunta keskustelee suljettujen ovien takana Vihreiden pätkäpuheenjohtajasta ja vaalistrategiasta. On mahdollista, että keskustelun päätteeksi puoluevaltuuskunta päätyy yksimielisesti yhteen nimeen ja välttää äänestyksen. Tämä antaisi paremmat lähtökohdat pätkäpuheenjohtajalle koota Vihreiden joukot yhteen sekasortoisten päivien jälkeen.

Vihreiden lauantain kokouksessa alkaa olla tunnelma jo kuin taloyhtiön vuosikokouksessa. Jos menet paikalle, sinut valitaan. Tästä huolimatta rohkeasti aion olla paikalla lauantaina, mutta varoiksi tiedoksi jo nyt: En ole käytettävissä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja