Mainos

Jussi Kärjen kommentti: Vihreistä on tullut politiikan korvapuusti, tuttu ja turvallinen voi vedota keskiluokkaan

Yllätin monet aiemmin viikolla eduskunnan kuppilassa, kun paljastin heille, että vihreillä on tänä viikonloppuna puoluekokous Porissa. Entiset kaivinkoneisiin kettingillä kahlehditut radikaalit herättävät nykyään lähinnä haukottelua, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Vihreistä on tullut tuttuja ja turvallisia kuin hopeahääpäivää viettävä aviopari. Kulmakarvojen asennosta arvaa, mitä toinen ajattelee ja seuraavaksi tekee.

Puolueen puolen vuoden askelmerkit ovat olleet niin ennalta-arvattavissa. Pekka Haavisto uhrautui pätkäpuheenjohtajaksi, johti vihreät pariin vaalivoittoon, sai palkinnoksi ulkoministerin salkun ja nyt Maria Ohisalo valitaan puheenjohtajaksi ilman vastaehdokasta.

Näillä näkymin Porin puoluekokouksessa radikaaleinta olisi, jos kahvin kanssa tarjoiltaisiin kauramaidon rinnalla myös punaista täysmaitoa.

Sanon tämän kaikella lämmöllä, sillä tylsyys on turvallisuutta ja äänestäjäkin kaipaa sitä. Keskiluokan näppeihinsä ottavaksi isoksi puolueeksi ei nousta hihhuloimalla. Suuri osa suomalaisista on kovin maltillisia.

Ohisalon kukitus ilman kilpailijoita

Porin puoluekokous tuskin jää historiaan suurien tunteiden temmellyskenttänä.

Se, että Ohisalo ei saanut yhtään vastaehdokasta, on hivenen outoa. Vihreät päästivät sormiensa läpi arvokkaita hetkiä näkyä positiivisella tavalla eri puolilla Suomea. Puheenjohtajakiertue olisi tuonut mukavalla tavalla näkyvyyttä.

Jos eduskunnan kuppilassa ei muistettu koko vihreiden puoluekokousta, niin tuskin sitten taviksetkaan kuopivat innoissaan maata päästäkseen seuraamaan viikonlopun kokouksen käänteitä.

Riemu on revittävä muista valinnoista. Vihreät valitsevat myös varapuheenjohtajia ja puoluesihteeriä. Nämä ovat hyviä ponnahduslautoja vielä isompiin tehtäviin, mutta ehdokkaiden nimet kertovat suurelle yleisölle yhtä paljon kuin suomalaiset räppärit journalismin setäosastolle.

Sen sijaan minä nämä nimet kylläkin tiedän ja tunnistan.

Syväri, Karppinen ja hyvä Veli mieskiintiönä

Puoluesihteerikisassa vahvoilla on kampanjapäällikkö Kirsi Syväri, jonka teot puhuvat puolestaan. Vihreillä on takanaan poikkeuksellisen vahva vaaliputki.

Varapuheenjohtajakisassa kiinnostava ehdokas on Riikka Karppinen, joka teki Lapissa lähestulkoon maailman kahdeksannen ihmeen. Vihreiden eduskuntapaikka jäi muutaman äänen päähän, kun Karppinen keräsi lähes 8 000 ääntä.

Kovin naisvoittoisissa vihreissä mieskiintiötä täyttää tv:stä tuttu, maikkarin Sinustako kansanedustaja -ohjelmassa menestynyt Veli Liikanen. Hyvä Veli pyrkii sekä puoluesihteeriksi että varapuheenjohtajaksi, joten kahdet rattaat saattavat hämmentää hänen tukijoitaan.

Vihreät kun ovat nykyään niin suoraviivaista sakkia.

MTV Uutiset Live seuraa Vihreiden puoluekokousta Porissa perjantaina noin kello 17.30 ja lauantaina noin kello 12. Uusi puheenjohtaja Maria Ohisalo on lauantaina kello 19.10 MTV3-kanavalla Uutisextran vieraana. Ja luonnollisesti puoluekokouksen käänteet viikonlopun ajan Seitsemän ja Kymmenen uutisissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja