Mainos

Jussi Kärjen kommentti: Vihreiden Ohisalo ei tarttunut isoon mahdollisuuteen, katseet kääntyvät Haavistoon ja Niinistöön

Vihreillä on nyt vakavan pohdinnan paikka, turvautuako kokeneeseen pätkäpuheenjohtajaan kevään vaalien ajaksi vai ottaako uusi rohkea alku ja askel tulevaisuuteen. Politiikka tarvitsisi enemmän rohkeutta, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Vihreiden lyhyessä puheenjohtajapelissä nähtiin tänään toistaiseksi mielenkiintoisin käänne.

Sosiaalisessa mediassa Maria Ohisalo kirjoitti, että hän ei lähde ehdokkaaksi NYT – ja tartun tähän yhteen sanaan. Ohisalo saattaa olla mukana kisassa ensi kesänä, kun Vihreät valitsevat sääntöjensä mukaisesti puheenjohtajaa.

Ohisalo on nuori 33-vuotias poliitikko, jonka ura on vasta alussa ja tulevaisuudessa voi tulla uusia mahdollisuuksia nousta Vihreiden johtoon. Toisaalta politiikassa ovi on vain hetken auki ja nyt se olisi ollut auki Ohisalolle, joka oli eri kyselyissä valinnan tekevän puoluevaltuuskunnan suosikki. Koskaan ei voi tietää, avautuuko ovi vielä uudestaan hänelle.

Rauhanrakentaja vai vaaliterrieri

Maria Ohisalon henkilökohtaisen ratkaisun jälkeen näyttää siltä, että Vihreillä on halua valita kokenut vaalivankkureiden vetäjä ensi kevään vaalisumaan. Tällöin kyseeseen voi tulla pätkäpuheenjohtaja, joka väistyisi kesän puoluekokouksessa takavasemmalle, kun vaalityö on kunnialla hoidettu.

Kaksi nimeä nousee ylitse muiden, jos Vihreät kokeilee onneaan pätkäpuheenjohtajan kanssa: Pekka Haavisto ja Ville Niinistö. On siis valittavana rauhanrakentaja tai vaaliterrieri.

Oppositiopuolueen edustajaksi vaalitentteihin sopisi paremmin ärhäkkä Niinistö, jolla on vaalikokemusta kuuden vuoden puheenjohtajuuden ajalta. Haavisto puolestaan vetoaa rauhallisella asiallisuudellaan, mutta saako hän ääntään kuuluviin yhdeksän puheenjohtajan basaarissa.

Niinistön valinnasta voi seurata muita ongelmia

Jos Vihreät valitsevat Ville Niinistön, siitä voi seurata muita ongelmia. Kuvitellaanpa Niinistö pätkäpuheenjohtajaksi ja eduskuntavaalit menisivät hyvin ja Vihreille olisi tarjolla hallituspaikka ministerisalkkuineen. Väistyisikö Ville tuolloin takavasemmalle ja jättäisi areenan uudelle puheenjohtajalle?

Ja kenen johdolla Vihreät kävisivät mahdollisia hallitusneuvotteluja, jotka voivat hyvinkin venyä kesäkuulle yli seuraavan puoluekokouksen.

Niinistön oli vaikea jättää neuvomatta isällisesti seuraajaansa Touko Aaltoa. Miten se onnistuisi pätkäpuheenjohtaja Niinistöltä?

Haavisto olisi persoonana sopivampi puolen vuoden projektitehtävään, mutta löytyykö virtaa rajuun vaalikevääseen. Jo viime presidentinvaaleissa Haavistosta näytti olevan suurin kipinä poissa.

Tynkkysen ilmoitus tulossa tiistaina

Vihreiden toinen latu on valita uudet kasvot, joilla mennään ensin puoli vuotta kesän puoluekokoukseen ja siitä sitten eteenpäinkin.

Ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen ilmoittaa ratkaisustaan tiistaina ja kansanedustaja Emma Kari myöhemmin tällä viikolla. Ainoa ehdokas toistaiseksi on kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Tätä kolmikkoa suuri yleisö ei tunne niin hyvin kuin Haavistoa ja Niinistöä. Myöskään puoluevaltuuskunta ei ole kyselyissä näistä ehdokkaista suoranaisesti hullaantunut.

Vihreiden pakka näyttäisi olevan sekaisin, joten ensi lauantaina valittavan puheenjohtajan ensimmäinen tehtävä on hitsata joukko yhtenäiseksi.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja