Kommentti: Nyt vain oireilevat ihmiset pääsevät koronatestiin ja se on outoa – miten testaus ja jäljitys saataisiin kunnolla käyntiin?

Pääkaupunkiseudulla koulutetaan lääketieteen opiskelijoita koronan jäljittäjiksi 14:41
Pääkaupunkiseudulla koulutetaan lääketieteen opiskelijoita koronan jäljittäjiksi – katso videolta, mitä se tarkoittaa

Vaikuttaa oudolta, että hienosti kasvanutta koronaviruksen testauskapasiteettia on käyttämättä, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan ja talouden toimittaja Ossi Rajala.

Viranomaisten mukaan oireilevat ihmiset saadaan nyt testattua. Suotavaa olisi, että niin tehtäisiin useammalle.

Testauksesta olisi suuri hyöty, jos testipaikoille voitaisiin ohjata kaikki, jotka ovat mahdollisesti altistuneet virukselle. Näin ehkäistäisiin entisestään uusia tartuntoja ja helpotettaisiin monen elämää.

Tartunnan saaneiden kontaktit eli altistuneet olisikin jäljitettävä nopeasti selville ja neuvottava menemään testiin, joka toivottavasti olisi helposti saatavilla. Kehitteillä olevasta mobiilisovelluksesta olisi tässä varmasti apua, jos se ei romuta yksityisyyyden suojaa.

Toistaiseksi jäljityksen toimivuudesta ja kattavuudesta ei olla juuri puhuttu. Syynä voi olla se, että jäljitys ja testaus ovat niin monen eri organisaation harteilla. Kunnat ja sairaanhoitopiirit tekevät käytännön työtä, kun sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL ohjeistavat.

Onko testauksen ja jäljityksen kokonaisuus kenenkään hallussa ja johdossa?

Jo nyt olisi mahdollista tehdä koronatestejä tuhansittain enemmän joka päivä. Kapasiteettia on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 8 000 testille päivässä, mutta vain harvoina päivinä ylitetään yli 4 000 testin määrä.

Oireilevia ei ole enempää, sanovat viranomaiset.

Tosin esimerkiksi Hyvinvointiala Hali ry:n kyselyn mukaan ihan kaikki altistuneet hoitohenkilökunnan jäsenet eivät edelleenkään pääse testeihin. Koronakriisin alkuvaiheessa tämä oli suuri ongelma, kun testausjärjestelmää vasta luotiin.

Nyt testejä voitaisiin tehdä paljon myös oireettomille ja kapasiteettia lisätään yhä.

Terveysalan yritykset korskuvat jo pilttuissaan, kun ne haluaisivat myydä luomaansa testaus-, analysointi- ja jäljityspalvelua veronmaksajille. Taka-ajatuksena on bisneksen tekeminen, kuten yrityksillä aina on.

Viranomaisten on kuitenkin tarkkaan mietittävä, kannattaisiko palvelua ostaa. Se olisi nimittäin tuhoisa isku koronavirukselle, jos testaus ja jäljitys saadaan suuressa mittakaavassa toimimaan.

Yhteiskuntaa pystytään nopeammin ja huolettomammin avaamaan, jos tartuntaketjut ovat selviä ja pitkiltä karanteeneilta vältytään.

Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että testaus ei laajene nopeasti. Ainakaan yksityisen sektorin ostopalveluna. Toukokuun puoliväliin mennessä sosiaali- ja terveysministeriö on käynyt vain alustavia keskusteluja terveysalan yritysten kanssa. Konkretiaan ei olla päästy.

Hitaasti kiiruhtaen hyvä tulee?

Juttua muokattu kello 13.31. Jutusta otettu pois kohta, jossa sanotaan, että testaamalla altistunut välttyisi karanteenilta. Näin ei aina ole.”

Lue myös:

    Uusimmat