Kommentti: MTV:n piirikyselyssä tyly viesti Sipilälle, Rinne saanut lopultakin omiensa tuen

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen suosio omiensa joukossa kasvanut 2:46

Kaikki näyttää nyt sujuvan Antti Rinteeltä. MTV Uutisten kyselyssä piiripäättäjät ovat SDP:n puheenjohtajan takana ja epäsuosittu hallitus syöttää kiekkoja suoraan Rinteen lapaan. Mutta vielä pitäisi yli kolme kuukautta kuluttaa aikaa sortumatta virheisiin, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Aluksi hieman lukuja.

SDP:n piiripäättäjistä 90 prosenttia arvioi Antti Rinteen onnistuneen puheenjohtajana hyvin tai erittäin hyvin. Selkein muutos on tapahtunut siinä, että nyt 36 prosenttia demarien piiripäättäjistä katsoo Rinteen toimineen erittäin hyvin. Vuosi sitten vastaava luku oli vain 11 prosenttia.

Oman porukan kritiikki Rinnettä kohtaan on MTV Uutisten piirikyselyn mukaan vaiennut käytännössä kokonaan. Piiripäättäjät nostavat Rinteen vahvuudeksi esimerkiksi sen, että SDP on tehnyt laajalla joukolla ohjelmatyötä tulevia vaalikausia varten. Vastavalitun puheenjohtajan tokaisu keväällä 2014 "porukka päättää" näyttää siis toteutuvan.

Ja kun hyvin menee, niin omat antavat anteeksi pienet takeltelut mediassa. Rinteen esiintymisen arvioidaan myös parantuneen.

Hallitus syöttänyt Rinteen lapaan

SDP:n repivä puheenjohtajataisto Antti Rinteen ja Jutta Urpilaisen välillä jätti syvät haavat pitkäksi aikaa. Vasta nyt Rinne näyttää saaneen omat joukot vankasti taakseen.

Sitä ennen mailat kävivät välillä korkeallakin sisäisissä valtakahinoissa ja Rinne joutui käymään uuden puheenjohtajakisan Lahdessa helmikuussa 2017.

Epäsuosittu hallitus on auttanut demarijohtajaa parhaansa mukaan syöttämällä kiekkoja suoraan Rinteen lapaan. Huonompikin maalintekijä onnistuisi näistä avopaikoista. Rinne on voinut istua kaikessa rauhassa katsomossa, kun hallitus ja ay-liike ovat ottaneet sapekkaasti yhteen.

Viimeistään kesästä lähtien julkisuudessa on nähty leppoisampi, hymyilevä Rinne. SDP:ssä on ilmeisesti tehty analyysi, että kansalaiset haluavat pääministeriksi mieluummin rakentajan kuin repijän.

Samankaltaisuuksia neljän vuoden takaiseen Sipilään

Samankaltaisella rakentavalla otteella keskustajohtaja Juha Sipilä esiintyi neljä vuotta sitten viime vaalien alla.

Tuolloin Sipilän ja keskustan paras lento katkesi hieman ennen vaalipäivää, kun muut pakottivat gallupjohtajan ottamaan kantaa. Sama paineensietotesti on edessä tällä kertaa Rinteelläkin.

Gallupien vauhdittamina puheenjohtajien roolit ovat tehneet kuperkeikan. Kannatuskyselyiden ykkönen SDP yrittää jo esiintyä pääministeripuolueena, kun taas Sipilä on käyttänyt värikästä kieltä "vapaavuorelaisesta vihervasemmistolaisuudesta" ja Orpo ampuu rajulla retoriikalla Rinteen vaalilupauksia alas.

"Median välittämä kuva eri mies kuin Sipilä itse"

Piirikyselymme toinen uutinen on, että puheenjohtaja Sipilän suosio on laskenut keskustalaisten joukossa. Piiripäättäjistä enää 29 prosenttia arvioi Sipilän onnistuneen erittäin hyvin, kun vuosi sitten tätä mieltä oli vielä lähes puolet vastaajista eli 46 prosenttia.

Sipilän toiminta ja tulokset pääministerinä saavat edelleen kiitosta keskustan piiriväeltä ja hänen persoonaansa tunnutaan arvostavan. Piikki osuukin toisaalle.

"Etelän metiaa" ei sentään mainita, mutta eräänkin arvion mukaan median välittämä kuva Sipilästä on täysin erilainen kuin mies itse on.

Huolta keskustalaisilla on myös siitä, että pääministerin aika ei tahdo riittää kentän kiertämiseen, mikä on ollut aina tärkeää maakuntien kepuväelle.

Orpon salkku sopii kokoomusjohtajalle

Puheenjohtaja Petteri Orpon suosio omiensa joukossa on pysynyt ja jopa parantunut, vaikka kokoomuksen kannatus mielipidekyselyissä on valahtanut alavireiseksi tänä vuonna. Kokoomuksen piiripäättäjistä 69 prosenttia vastaa Orpon onnistuneen erittäin hyvin. Vuosi sitten tätä mieltä oli 65 prosenttia vastaajista.

Orpo saa kiitosta erityisesti siitä, että hänen johdollaan Suomen talous on lähtenyt nousuun. Valtiovarainministerin salkku näyttää olevan edelleen se paras salkku kokoomuksen puheenjohtajalle.

MTV Uutisten piirikyselyn mukaan kaikki kolme isoa puoluetta näyttäisivät olevan yhtenäisinä puheenjohtajiensa takana. Kevään eduskuntavaalit ratkaisevat Rinteen, Orpon ja Sipilän kohtalon.

Kentän tuki katoaa yhtä nopeasti kuin kannatustolppa vaali-iltana laskee – ja varsinkin, jos oppositio kutsuu puoluetta.

Jos Orpolle tai Sipilälle käy vaaleissa ja sitä seuraavissa hallitusneuvotteluissa huonosti, jonossa on jo uusia kykyjä. MTV Uutisten kysely nostaa kaksi piiripäättäjien suosikkia ylitse muiden: kokoomuksen Antti Häkkänen ja keskustan Annika Saarikko

Lue myös:

    Uusimmat