Kommentti: Loistavaa draamaa ja ennen näkemätöntä toimintaa – 2018 oli kelvollinen elokuvavuosi

2018 oli täynnä puhuttelevia ja viihdyttäviä elokuvia.

Uskomattomia tositarinoita, viiltävää jännitystä ja viihdyttävää animaatiota. Elokuvavuoteen mahtui lukuisia kohokohtia. Tässä tärpit vuoden kymmenestä parhaasta elokuvasta:

A Star Is Born

Bradley Cooperin ensimmäinen ohjaus A Star Is Born on neljäs versio Hollywoodin klassikkotarinasta. Lady GaGa tekee onnistuneen debyyttiroolin ja jahtaa palkintoja talven gaaloissa. Tarina rakastavaisista, joiden urakäyrät kulkevat vastakkaisiin suuntiin. MTV Uutisten arvion löydät täältä.

Widows

12 Years A Slave -elokuvan ohjaaja Steve McQueenin Widows tuo tuoreen tuulahduksen rikoselokuvagenreen. Viola Davis tekee Oscar-ehdokkuuden ansaitsevan roolisuorituksen. Elokuva ottaa rauhassa aikansa tehdessään tarinan hahmot katsojalle tutuksi. Widows on nerokkaalla otteella rakennettu rikosdraama.

Avengers: Infinity War

Marvelin elokuvauniversumi on rakennettu tätä elokuvaa silmällä pitäen. Normaali Marvel-tunkkaisuus ei paina Infinity War'ia alas, ohjaajat Anthony ja Joe Russo onnistuivat luomaan oikeasti jännittävän ja ennalta-arvaamattoman supersankariseikkailun. Ei välttämättä sovellu katsojille, joille Marvelin elokuvasankarit eivät ole ennestään tuttuja, sillä hahmoja ei enää esitellä.

First Man

Ryan Gosling on itselleen tyyppiroolissa, hän on hiljainen ja vetäytyvä Neil Armstrong, jolla on valtava palo työtään kohtaan. Damien Chazellen First Man ei ole yhtä räjähtävä kuin La La Land tai Whiplash, mutta elokuva on kaunis kertomus avaruuden valloittamisesta ja sen vaarallisuudesta. Claire Foye loistaa naispääroolissa, eikä Oscar-ehdokkuus olisi vääryys.

I, Tonya

Yksi viime vuosikymmenien mielenkiintoisimmista urheilutarinoista. Tonya Harding kasvoi ympäristössä, joka ei tehnyt hänestä soveliasta kasvoa taitoluistelupiireihin. Raaka talentti, jonka ura päättyi kohun saattelemana. Margot Robbien roolisuoritus oli Oscar-palkinnon arvoinen, vaikka parhaan naisnäyttelijän pysti ei väärään osoitteeseen maaliskuussa mennytkään.

Mission: Impossible – Fallout

Toimintasarjan kuudes osa ei osoita pysähtymisen merkkejä, vaan painaa jalkaa entistä tiukemmin kaasulle. Elokuvan juoni saattaa olla ajoittain ennalta-arvattava, mutta Mission: Impossible -elokuvat nojaavatkin enemmänkin mestarilliseen toimintaan. Miesten vessassa nähtävä nyrkkimittelö on brutaali, lopun helikopteritakaa-ajo on täysin stunttityöllä tehtyä ja sen huomaa. 56-vuotiaalla Tom Cruisella on homma yhä hallussa.

A Quiet Place

Yhdysvaltojen Konttori-versioinnista tuttu John Krasinski päätti hypätä ohjaajan pallille saatuaan käsiinsä version A Quiet Place -käsikirjoituksesta. Jännäri, jossa maahan saapuneet muukalaiset metsästävät ihmisiä äänen perusteella. Elokuvan ajoittain lähes äänetön äänimaailma tekee jännityksestä moninkertaisen ja pienetkin pihahdukset saavat katsojan varpailleen. Krasinski näyttelee avioparia oikean elämän vaimonsa Emily Bluntin kanssa.

BlacKkKlansman

Spike Leen paluu huipulle. BlacKkKlansman jahtaa palkintoja talven gaalaruljanssissa. Pysäyttävä tositarina, joka pakottaa katsojansa ajattelemaan. Jasper Pääkkönen on saanut roolisuorituksellaan ansaittua huomiota Suomessa, mutta John David Washington ja Adam Driver kantavat elokuvaa taidokkaalla työskentelyllään. MTV Uutisten arvion löydät täältä.

Ihmeperhe 2

14 vuotta siinä meni, mutta vihdoin Disneyn rakastettu animaatio Ihmeperhe sai jatko-osansa. Ensimmäisen elokuvan tasolle kakkososa ei aivan yllä, mutta tarjolla on jälleen nokkelaa viihdettä niin aikuisille, kuin perheen pienimmillekin. Kyseessä on taitavasti ohjattu animaatio, joka pääsee oikeuksiinsa varsinkin toimintakohtauksissa.

Call Me By Your Name

Vuoden alussa teattereissa ilmestynyt Call Me By Your Name kisasi monessa kategoriassa maaliskuun Oscar-gaalassa, mutta jäi yllättäen ilman palkintoa. Koskettava elokuva kielletystä rakkaudesta. Luca Guadagninon elokuva vangitsee erityisen onnistuneesti miljöönä toimivan Pohjois-Italian ja katsoja tuntee olevansa paikan päällä.

Lue myös:

    Uusimmat