Mainos

Kommentti: Jasper Pääkkösen näyttelijäuran momentum on tässä ja nyt – rooli punaniskajurpona voi viedä pitkälle

2:20

BlacKkKlansman. Ensi-ilta: 10.8.2018. Ikäraja: 12. Pituus: 135 min. Ohjaus: Spike Lee. Näyttelijät: John David Washington, Adam Driver, Laura Harrier, Topher Grace, Jasper Pääkkönen. Genret: draama.

Vuosi 1999. Kovin moni ei tiedä, kuka on 18-vuotias Jasper Pääkkönen. Tammikuun 25. päivänä Pääkkönen nähdään ensimmäistä kertaa Saku Salinin roolissa MTV:n Salatut elämät -sarjassa, sarjan ensimmäisessä jaksossa.

Kolme vuotta ja satoja Salkkarit-jaksoja myöhemmin lähes koko Suomi tietää, kuka paikkansa teinityttöjen sydämissä vakiinnuttanut Jasper Pääkkönen on. Helmikuussa 2002 Pääkkösen Salatut elämät -roolihahmo muuttaa Norjaan eikä miestä nähdä sarjassa sen koommin.

Vuosi 2018. Jasper Pääkkönen, 38, ei lähtenyt Saku Salinin tavoin työskentelemään kalastusalukselle. Kalastus on kyllä tunnetusti iso ja tärkeä asia Pääkköselle, mutta miehen uralla on menossa juuri nyt valtavan iso momentum – eikä se liity kalastamiseen mitenkään.

Pääkkönen päätyi koekuvausten kautta näyttelemään ohjaajakonkari Spike Leen uuteen elokuvaan BlacKkKlansman. Lee on tunnettu läpi uransa elokuvillaan yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavana ohjaajana: miehen työt ovat olleet väkeviä kannanottoja mustien oikeuksien puolesta ja rasismia vastaan.

BlacKkKlansman ei tee poikkeusta 1980-luvulla uransa aloittaneen Spike Leen filmografiaan. Elokuva sijoittuu 1970-luvun alkuun ja amerikkalaista yhteiskuntaa myllertävään taisteluun kansalaisoikeuksista. Colorado Springsin kaupungin poliisivoimiin palkataan ensimmäinen afroamerikkalainen etsivä, Hollywood-tähti Denzel Washingtonin poika John David Washingtonin uskottavasti ja ennen kaikkea maltillisesti esittämä Ron Stallworth. Stallworth onnistuu soluttautumaan valkoihoisten ylivaltaa, rotutietoisuutta ja juutalaisvastaisuutta ajavan Ku Klux Klanin sisäpiiriin.

Stallworthin aisaparia näyttelee Adam Driver, joka tekee sellaisen roolityön, jollaisia häneltä on totuttu näkemään. Driver vaikuttaa roolissaan välillä jopa löysältä, mutta näyttelijä onnistuu kasvoillaan ja olemuksellaan luomaan hahmoon kerroksia, joita ei avata juuri yhtään, mutta jotka saavat katsojan pohtimaan sen syvyyttä.

Pienemmissä rooleissa vakuuttavat Laura Harrier, Topher Grace sekä heti elokuvan alussa huvittavan ja hämmentävän välillä tasapainoilevan lyhyen cameon tekevä Alec Baldwin. Elokuvan eeppisimmässä kohtauksessa nähdään myös 91-vuotias laulajalegenda, ihmisoikeusaktivisti Harry Belafonte.

Lopussa nykypäivään linkittyvä elokuva on tärkeä muistutus tämän päivän rasismista. Se herättää ajatuksia samalla tavalla kuin vuonna 2017 ensi-iltansa saanut, samaa teemaa pyörittelevä trilleri Get Out. Ei ole yllättävää, että näiden kahden elokuvan taustajoukoista löytyy samoja nimiä.

Muutamasta ylipitkästä ja tarpeettoman saarnaavaksi yltyvästä kohtauksesta huolimatta BlacKkKlansman on erittäin hyvä elokuva, jossa kaikki yhteiskunnallisesti tärkeää asiaa esille tuovan elokuvan elementit toimivat hienosti – musiikkia ja 1970-lukulaista ajankuvaa myöten. Mikään ei tunnu teennäiseltä tai pakotetulta.

Entä Jasper Pääkkösen rooli?

Jos joku olisi sanonut 2000-luvun alussa lutuista ja surusilmäistä Saku Salinia television prime timessa tuijottaessa, että reilut 15 vuotta myöhemmin sama näyttelijä esittää yhtä Spike Leen ohjaaman elokuvan päärooleista, en olisi uskonut.

Rooli on iso. Pääkkönen suoriutuu roolistaan valkoisen ylivallan ja juutalaisvastaisuuden passiivis-aggressiivisena puolestapuhujana – yhdellä sanalla sanoen: punaniskajurpona – hyvin.

Cannesin elokuvajuhlilla Grand Prix -palkittu BlacKkKlansman tulee varmasti saamaan vielä muitakin elokuva-alan palkintoja, joten itsekin yrittäjänä menestyneen Pääkkösen osakkeet näyttelijänä ovat vahvassa nousussa (klisee numero 1).

Rautaa kannattaa takoa, kun se on kuumaa (klisee numero 2). Tie on auki (klisee numero 3). Kaikki muutkin läpeensä kuluneet kliseet voisi niputtaa tähän, mutta hillitsen itseni.

Uskomatonta, mutta totta: ne pitävät tällä kertaa paikkansa. Jasper Pääkkösen kansainvälisen näyttelijänuran momentum – se on nyt.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja