Kommentti: Leo Komarovin sikailu aiheutti räjähdysherkän tilanteen – tästä on kyse

Asetelmia Lahdessa – Leo Komarov kuumeni täysin 3:29
Asetelmia Lahdessa – Leo Komarov kuumeni täysin ja lähti suihkuun

Jääkiekon SM-liigan puolivälierien avaus tarjosi heti puheenaiheita oikein roppakaupalla. Leo Komarovin ylilyönti, Kärppien paitsiomaali ja Tappara-maskotin aivopieru – muutama nyt listattuna. Näistä puhuttelevin tapaus oli ilman muuta Lahden hässäkkä, missä huomio kiinnittyi HIFK-hyökkääjän Leo Komarovin hyvin kyseenalaiseen toimintaan. Nyt odotellaan sitä, saako Komarov pelikieltoa. Tuli mitä tuli, käsillä on räjähdysherkkä tilanne, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ilari Savonen.

Lahdessa illan asetelma oli katettu, kun Pelicansin ja HIFK:n ensimmäinen puolivälieräottelu lähti liikkeelle. Mökki täynnä, vaikka liput maksoivat aivan julmetusti ja Pelicansin fanit provosoivat ”Helsinki on Lahden esikaupunki” -chänteillää. Kaikkialta välittyi suorastaan kihelmöivä odotus.

Itse peli ei tarjonnut sen suurempia herkkuja kahden ja puolen erän aikana. Noh, Juhamatti Aaltonen heitti kermaisen lätyn ja Antti Tyrväinen saattoi painaa golfswingillä pikkumustan uuniin.

Kaikista hätkähdyttävin hetki nähtiin, kun kolmatta erää oli jäljellä kolme ja puoli minuuttia. HIFK:n Antti Pihlström taklasi Pelicansin tshekkiläispuolustajaa Michal Jordania laidan lähettyvillä. Jordan kaatui kiekon päälle, minkä yhteydessä HIFK:n nelosketjun toinen laituri Leo Komarov rynnisti paikalle.

Komarov hyppäsi Jordanin päälle, jakaen useita iskuja Pelicans-puolustajan suuntaan.

Kansa kuohahti. Koko illan ajan virittynyt sähköjännite purkaantui.

Yleisö karjui ”Leeksaa, Leeksaa” ja siihen vielä eläimellistä älämölöä päälle.

Uusintoja pyöritellessä hidastettu lähikuva kertoi karua kieltä. Komarovin iskut osuivat Jordania muun muassa pään ja niskan alueelle.

Eikä puhuttu vain yhdestä iskusta. Niitä tuli useampia. Vielä niin, että Jordan oli täysin puolustuskyvyttömässä asemassa.

Ei ollut ihme, että esimerkiksi sosiaalisen median puolella alettiin nopeasti kyselemään isomman pelikiellon perään. Moni on viitannut tammikuun Turun tapaukseen, missä Kärppien hyökkääjä Nick Ritchie takoi jäässä maannutta TPS-tähteä Markus Nurmea pään alueelle. Ritchie sai tempustaan kahdeksan ottelun mittaisen pelikiellon.

Komarovin tilanne eroaa kuitenkin huomattavasti siitä, mitä Ritchie teki Nurmelle.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Turussa Ritchie hyökkäsi Nurmen kimppuun siinä vaiheessa, kun peliä pelattiin jo aivan toisessa päässä. Katsomon keskipaikkeilla oleva pääkamera oli kääntynyt toisaalle, kiekon perässä, kun kanadalainen pimahti.

Ritchie jakoi iskuja nyrkeillään, eikä teossa jäänyt mitään epäselväksi. Ritchien toiminta täytti monilta osin pahoinpitelyn tunnusmerkit.

Vaikka Lahdessa keskiviikon tilanne lähti kehkeytymään jo keskialoituksesta, kun Komarov miekkaili Pelicansin kultakypärän Ryan Laschin kanssa, entinen NHL-hyökkääjä suuntasi tämän jälkeen kohti kiekkoa. Hän yritti taklauksellaan horjuttaa Jordania, joka vedettiin piakkoin pystyyn toisen HIFK-pelaajan toimesta.

Komarov kertoi pelin jälkeen allekirjoittaneelle siitä, että hän näki painihetkellä kiekon Jordanin alla. Eli toisin kuin Ritchien tapauksessa, keskiviikon hässäkkä tapahtui kiekollisessa tilanteessa.

Yrittikö Komarov jakaa härskillä tavalla kovuutta? Ehdottomasti. Yrittikö hän horjuttaa Pelicans-leiriä? Ihan varmasti.

Tekikö Komarov ylilyönnin? Kyllä.

Voiko eteen tulla skenaario, missä Komarov ei välttämättä saakaan sen suurempaa pelikieltoa tapahtuneesta? Voi tulla.

Miksi näin? On syytä nostaa parikin huomioitavaa seikkaa esille.

***

Sosiaaliseen mediaan jaetun palautteen perusteella MTV Urheilun asiantuntija Kari Jalonen herätti kiekkokansassa ihmetystä, kun hän ”vähätteli” Komarovin tekoja suorassa lähetyksessä. Jalonen tarkisteli tilannetta ison kuvan ja oman kokemuksensa kautta.

Kari Jalonen täräytti – Komaroville ei pitäisi antaa pelikieltoa 2:02
Kari Jalonen täräytti – Komaroville ei pitäisi antaa pelikieltoa

Tästä päästään siihen, miksi Komarov ei välttämättä saa mitenkään hirveän tuntuvaa pelikieltoa teostaan.

Jos tilannetta tarkistelee pääkameran eli peliä isommasta perspektiivistä kuvaavan vinkkelin kautta, Komarov käy tilanteessa kovaa päätykamppailua. Vasta lähemmäksi menevät kuvakulmat ja hidastukset tuovat esiin teon kyseenalaiset puolet.

Komarov ei jaa tilanteessa poikittaisella mailalla iskuja, vaan hän käyttää enemmänkin käsiään. Iskut eivät ole myöskään huomattavan voimakkaita.

Edelleen: Komarov ylitti rajan ja sai tempustaan 5+20-minuutin rangaistuksen. Eli hän on jo maksanut hintaa.

Toisekseen pitää muistaa kehys, minkä keskellä nyt eletään ja mihin Jalonen viittasi omalla kannanotollaan. Nyt pelataan pudotuspelejä, minkä myötä tulkinnat ovat erilaisia kuin mitä ne olivat vielä runkosarjassa – varsinkin kovien kamppailutilanteiden kohdalla.

En suinkaan puolusta Komarovin toimintaa tai vähättele hänen tekojensa vaarallisuutta. Tuon vain esille sen, että miksi Komarov ei välttämättä saa mitään jättimäistä pelikieltoa. Ja kyllä, eteen voi tulla myös skenaario, missä Komarov välttää kokonaan pelikiellon. Joskin tähän on vaikea uskoa, sillä tapaus on herättänyt jo niin paljon huomiota, että kurinpitoon kohdistuu nyt valtavaa painetta.

Kommentti jatkuu kuvan alla.

***

Komarovin tilanteeseen liittyy myös toinen merkittävä asiahaara.

Pelicansin Antti Tyrväinen jakoi keskiviikkona Isku Areenan pelaajakäytävällä rajua tekstiä Komarovin toiminnasta. Tyrväinen nimitti Komarovin tekoja ”raukkamaiseksi”, ”pelleilyksi” ja piti niitä ”tyypillisinä”, kun hän puhui illan kohupelaajasta.

Vaikka Tyrväinen koitti painottaa sitä, ettei Pelicansin kannata keskittyä Komarovin hiillostusyrityksiin, ei keskiviikkona nähtyä voi ohittaa vain olankohautuksilla.

Ei Pelicans voi hyväksyä sitä, että heidän pelaajansa ripotellaan kuin märkää rättiä ja hakataan kuin paskasta nyrkkeilysäkkiä. Totta kai Pelicansin pitää vastata tuohon.

He pelaavat nyt paras seitsemästä -sarjaa, mikä on vasta tilanteessa 1–0. Ei Pelicans voi vain alistua sen alle, että mitä HIFK tekee.

Tämän takia sarjan seuraavissa peleissä riittää huomattavasti mielenkiintoa. Koska fakta on myös se, että Pelicans pystyy vastaamaan fyysiseen peliin ja HIFK:n horjutusyrityksiin.

Sillä on Tyrväistä ja sillä on jo viime keväänä pahennusta aiheuttanut veri-Pena eli Ben Blood.

Ennen kaikkea nyt on syytä seurata Bloodia, jonka pelillinen panos on ollut sangen heikko sen jälkeen, kun hän palasi Lahteen. Blood on hidas ja hän ei pysty tuomaan kiekolliseen peliin sen suurempia ihmeitä.

Hänen isoimmat vahvuutensa ovat nyt harmaalla alueella.

Jos jonkun, niin Bloodin kautta nähdään, että miten Pelicans reagoi tapahtuneeseen.

Pelillisesti Pelicans oli keskiviikkona kaksi askelta HIFK:ta edellä. On selvää, että HIFK:n pitää parantaa perjantaina kotiyleisönsä edessä Nordiksella. Ison suunnan kehitys on yksi seurattava elementti. Toinen tulee pinnan alta.

Tapahtuuko jo Helsingissä jotain härskiä? Vai purkaantuvatko tunteet lauantaina, kun karavaani matkaa takaisin Lahteen?

Voi vain kuvitella, että millainen lataus Isku Areenan illassa onkaan, varsinkin jos Komarov pääsee vielä pelaamaan siellä, missä hän teki koiruuksia.

Jo keskiviikkona aisti sen, että Lahdessa kupli kaupungille luontainen uhmakkuus ja se, että ”nyt näytetään noille”. Tuohon vielä tippa, kaksi menovettä alle ja räjähdysherkkä tilanne on käsillä.

Jännitettä tämän sarjan yllä riittää. Ja se vain kasvoi Komarovin tempauksen myötä. 

Lue myös:

    Uusimmat