Kommentti: Sotekiireeseen yksi syy, Rinnevaara – purkaisivatko demarit Rehulacaren?

Soteuudistusta on tehty armeijan malliin: ensin kymmenen vuotta sormien pyörittelyä ja käkkimistä, sitten pirunmoinen ralli päälle ja singahtelua paikasta toiseen.

Tässä sotesanaston lyhyt oppimäärä. Muistutan, että sinulla on sitten valinnanvapaus, mutta lue silti.

Arvostelu. Kritiikissä unohtuu kaksi asiaa: nykytila pitkine jonoineen ei ole mikään taivas ja toiseksi, kerralla ei tarvitse tulla valmista. Sote on matka, jota pitää korjailla yrityksen ja erehdyksenkin kautta.

Rinnevaara. Erityisesti kokoomus kiirehtii valinnanvapautta ennen kuin SDP ja Antti Rinne rynnivät oppositiosta valtaan. Demarien pehmeys kuntavaaleissa vähensi kokoomuksen suurimpia pelkoja, ainakin hetkeksi. Iso kysymys on, purkaisiko Rinne vaivalla kasatun Rehulacaren ison maailman tyyliin.

Aikataulu

Moitittu kiire on suhteellinen käsite. Kokonainen toimittajasukupolvi on seissyt vuosikymmenen ajan lukemattomien ovien takana odottamassa sotepäätöksiä. Niistä päätöksistä ja jutuista ei paljon jäänyt lapsille kerrottavaa.

Kimalaiset

Pelko terveysjättien ylivallasta ei ole turha. Kun terveysmarkkinat avataan rysäyksellä, on ratkaisevaa, kuka irtoaa nopeimmin lähtötelineistä. Yritykset ovat valmiimpia muutokseen kuin julkinen terveydenhoito, joka joutuu hyppäämään kylmään veteen.

Pk-yritykset

Hallitus lisäsi viime metreillä sotekeskusten tehtäviä. Tämä vaatii leveämpiä hartioita, mikä suosii julkista terveydenhoitoa ja terveysjättejä. Ne pystyvät paremmin tarjoamaan palveluita laidasta laitaan. On todellinen ongelma, miten pk-yritykset löytävät paikkansa ja saavat siivunsa soteuudistuksessa.

Henkilöstö

Suomen historian suurin henkilöstösiirto koskettaa yli 200 000:ta työntekijää. Ei tietoa työnantajasta, ei tehtävistä, ei sijoituspaikasta. Tämä on testi terveysalan johtajille, miten kaikki pidetään kyydissä valtavassa muutoksessa

Neuvolat

Kristillisdemokraattien Sari Essayah vei keväällä huomion MTV:n kuntavaalitentissä sanomalla, että hallituksen viritys Oy Neuvola Ab saa Arvo Ylpön kääntymään haudassaan. Hallitus otti kritiikin vakavasti ja neuvolat jäävät julkiseksi palveluksi. Takaportiksi tosin jäi, että maakunta voisi päättää toisinkin.

Vaikea uskoa, että päättäjät haluaisivat muuttaa sitä mikä toimii. En muutenkaan suosittele kenellekään ensi tammikuun maakuntavaalien mainoslauseeksi: "Neuvolat markkinoille".

Tietojärjestelmät

Soten pitäisi hillitä kustannusten nousua kolmella miljardilla eurolla, mutta ensin tulee lisälaskuakin. Hallitus on varannut neljän vuoden ajaksi yhteensä miljardi euroa, joilla uusitaan tietojärjestelmät. Potilaiden tietojen pitää kulkea paikasta toiseen, jotta asiakkaiden pompottelu vähenisi.

Vertailu

Myös asiakkailla pitäisi olla tietoa, jolla vertailla eri yrityksiä, kolmannen sektorin toimijoita ja julkista palvelua. On iso päätös, mihin palveluntarjoajaan asiakas sitoutuu vuodeksi. Muutenkin viranmaisilla on edessään valtava tietoisku kansalaisille, jotka pohtivat asiakasseteliä, henkilökohtaista budjetointia, valinnanvapautta.

Hinnat

Mitä mikäkin hoito ja palvelu maksaa? Tätä pohtivat nyt Suomen parhaat asiantuntijat, jotka ajatustyön päätteeksi lyövät sotekeskusten tiskiin hintataulukon. Esimerkit maailmalta osoittavat, kuinka vaikeaa on löytää oikea hinta niin että veronmaksajien piikki ei ole liian houkutteleva.

Nimi

Sote on muuttunut jo huminaksi ihmisten korvissa. Nyt on aika terästäytyä, sillä tästä eteenpäin hallintohimmelit muuttuvat konkretiaksi ja ihmisten arjeksi, minne viedä kuumeinen lapsi tai mihin mennä hammassäryn kanssa.

Sote sanana herättää jo niin paljon puistatusta, että ehdotan uudessa startissa nimenvaihdosta. Miten olisi terveys- ja sosiaalipalvelujen uudistus Teso?

Lue myös:

    Uusimmat