Kommentti: Krista Pärmäkosken pudottama "uutispommi" käynnisti härskin näytelmän

Krista Pärmäkoski ilmoitti sunnuntaina Tour de Skillä paikalla olleelle suomalaismedialle, että hän kipusi Alpe Cermisin hirmunousun päälle viimeisen kerran huippu-urheilijana. Pian Pärmäkosken ura julistettiin kirjaimellisesti päättyneeksi ja hänen puheensa hämmentäviksi, vaikka kommenteissa ei ollut mitään ihmeellistä, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen.   

Krista Pärmäkoski sijoittui Tour de Skin päätösetapilla seitsemänneksi, kuten myös kiertueen kokonaiskisassa. Hän kipusi pelottavan Alpe Cermis -nousun päälle 11. kerran urallaan. 

Kisan jälkeen hän ilmoitti, että nyt riittää. Siis kammonousun kipuaminen. 

– Se nyt on varmaa, että Alpe Cermisiä en tule enää huippu-urheilijana hiihtämään. Tänään päätin, että annan kaikkeni tuonne ja pystyin siihen, Pärmäkoski kommentoi Ylelle ja toisti sanomansa muillekin paikalla olleille suomalaismedioille. 

33-vuotias Pärmäkoski, joka pohti painavasti uransa jatkoa jo viime keväänä, siis vahvisti ainoastaan sen, ettei kipua enää Alpe Cermisiä huippu-urheilijana. 

Hän ei maininnut mitään varmaa Tour de Skille osallistumisesta, uran jatkamisesta tai sen päättämisestä, mutta hänen kerrottiin "pudottaneen uutispommin". 

– En minä tiedä, mitä teen keväällä, Pärmäkoski totesi Ilta-Sanomien mukaan. 

Moni media piti näitä puheita hämmentävinä. Ilta-Sanomissa julkaistun kommenttitekstin otsikossa todettiin, että "Krista Pärmäkosken ura on saamassa surullisen lopun". Iltalehti linjasi kursailemattomasti, että "Krista Pärmäkoski lopettaa – näin kommentoi valmentaja", kertomatta leipätekstissä kuitenkaan mitään, mikä vahvistaisi jymyotsikon.

Juttu jatkuu videon alla. 

Tour de Ski on ohi – Jari Isometsältä summaus, kritiikkiä FIS:lle ja katse tulevaan 2:18
Tour de Ski on ohi – Jari Isometsältä summaus, kritiikkiä FIS:lle ja katse tulevaan.

En ollut itse paikalla media-aitauksessa Alpe Cermisin päällä, mutta uutisperkauksen perusteella Pärmäkosken puheet ja otsikot ovat aika kaukana toisistaan. Suoraan sanottuna ne eivät ole edes samalla hiihtostadionilla.

Pärmäkosken 12 arvokisamitalia sisältävä ura voi hyvinkin päättyä tänä keväänä – tai vaikka tänään – mutta tätä hän ei vahvistanut ainakaan vielä sunnuntaina Italiassa. 

Ura voi hyvinkin myös jatkua. Ja jatkua niin, että Pärmäkoski lataa kaiken Trondheimin MM-hiihtoihin, eikä kilpaile ensi kaudella Tour de Skillä – tai ei ainakaan Alpe Cermisin nousussa. Tour de Ski hiihdettiin nyt ensimmäistä kertaa ilman fluorivoiteita, ja olosuhteet tekivät ainakin parista kisasta äärimmäisen raskaita. 

Voihan se olla, että Pärmäkoski vain hoksasi Tourin aikana, ettei jaksa kyseistä ruljanssia enää 12. kertaa, ja kertoi tämän – ja vain tämän – toimittajille. 

– Varmaan tämän viikon aikana päätin, että tämä on viimeinen kerta, Pärmäkoski summasi Alpe Cermis -ilmoituksensa Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat