Mainos

Harkimon irtiotto kokoomuksesta ei yllättänyt: "Politiikassa on mahdollista luoda kokonaan uusi tapa toimia"

12:18

Hjallis Harkimo ilmoitti eilen eroavansa kokoomuksesta. Harkimo kertoi eronsa syyksi sen, että on monta asiaa, joista hän ei ole samaa mieltä puolueen kanssa.

MTV Uutisten Huomenta Suomessa vierailleet MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen ja viestintäyrittäjä Harri Saukkomaa eivät olleet yllättyneitä Harkimon lähdöstä.

Kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo ja Sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä. Liikkeen tavoitteena olisi uudistaa tapoja, joilla ihmiset pääsevät vaikuttamaan politiikan suuntaan.

– Kun taaksepäin katsoo, niin tällainen kehitys on ollut nähtävissä. En ole nyt aivan varma, onko kysymyksessä puolue. Ja mitä tämä liike tarkoittaa ja miten on tarkoitus toimia. Eilen yritin tätä selvittää ja sain keskusteltua asianomaisten henkilöiden kanssa. Osin kaikki näyttää hyvinkin suunnitellulta ja osin kaikki näyttää olevan vahvasti vielä kesken, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen kommentoi Harkimon ja Jungnerin suunnitelmia.

"Suunnitelma vuoti julkisuuteen aiemmin"

Kemppainen epäilee, että suunnitelma tuli julkisuuteen aikaisemmin kuin oli tarkoitus.

– Meilla on sellainen käsitys, että tämän piti tulla julkisuuteen vapunpäivän tienoilla. Ihmisiä on pyydetty eri puolilta tähän mukaan ja sieltä varmasti jotkut lähtevät ja jotkut eivät lähde. Aika ilmeisiä nimiä on mukana kuten Risto E. J Penttilä, jolla on kokemusta puolueen perustamisesta jo aikaisemminkin, lisää Tekir-viestintätoimiston johtaja Saukkomaa.

Saukkomaan mukaan puolueella sanana on huono kaiku ja sen takia tässä puhutaan liikkeestä. Liike voi Saukkomaan mukaan toimia puolueen tavoin.

– Jungnerilla on paljon hyviä ideoita politiikan toimintatapojen uudistamisesta. Sinänsä on hyvä asia, jos politiikka kiinnostaisi enemmän ihmisiä. Meidän ongelma on se, että se kiinnostaa liian vähän ihmisiä.

"Puolueiden toimintatavat vanhanaikaisia"

Jos Jungner, Harkimo ja kumppanit pystyvät yksilöimään asioita nykyistä paremmin ja samaan poliittista kannatusta ja virettä aikaan, niin he saattavat tehdä palveluksen koko järjestelmälle, Kemppainen huomauttaa.

– Se on todella hieno ajatus, että saataisiin ihmisiä mukaan, mutta toimiiko se oikeasti, Berg lisää.

Saukkomaan mukaan politiikassa on mahdollista luoda kokonaan uusi tapa toimia ja ottaa ihmiset mukaan ihan uudella tavalla. Tämän ovat Harkimo ja Jungnerkin tuoneet esille. 

– Puolueiden toimintatavat ovat aika vanhanaikaisia, Saukkomaa lisää. 

Ketä uusi liike siitten voisi kosia?

– Ihmisä, jotka kuitenkin ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista tai ainakin asioiden yhteisestä hoidosta. Kyllähän tälläkin hetkellä vaikuttamista tapahtuu, mutta se vain kanavoituu perinteisten puolueiden ulkopuolelle. Perinteisissä puolueissa valta todellakin keskittyy, koska puoluepolitiikka ei vain kiinnosta ihmisiä, Kemppainen sanoo.

Keskustelu jatkuu videolla: Onko Harkimolla ja Jungnesrilla tarpeeksi karismaa uuden poliittisen liikkeen suosion saavuttamiseksi? Keitä olisivat uuden liikkeen kannattajat? 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.