Kommentti: Kirsi Piha jätti kokoomuksen takapihalle vetäytyessään Helsingin pormestariehdokkuudesta viime tingassa

9:15
Näin kokoomuksen pormestariehdokkuudesta vetäytynyt Kirsi Piha kertoi aiemmin aikeistaan kehittää pääkaupunkin.

Viime hetken vetäytymisellä Piha jättää kokoomuksen Helsingin piirin pahaan paikkaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Vesa Kallionpää.

Paljon pahempi tilanne ei voisi olla.

Ensin viime vaalien ääniharava Jan Vapaavuori (kok.) kieltäytyi pyrkimästä uudelleen Helsingin pormestariksi. Nyt pormestariehdokkaaksi lupautunut viestintäyrittäjä Kirsi Piha (kok.) luopui ehdokkuudesta reilu viikko ennen ehdokasasettelun päättymistä.

Helsingin mahtipuolue kokoomukselle tulee kiire.

Kirsi Piha kirjoitti blogin, jossa perusteli kieltäytymistään. Rivien välistä voi lukea, että liberaali Piha oli unohtanut, että kokoomuksessa on myös konservatiiveja.

Joku diesel-setä ilmeisesti oli sanonut pahasti, ja Piha heitti pyyhkeen kehään. Toisaalta on rehellistä liputtaa oman näkemyksensä puolesta, mutta olisi ollut reilumpaa tehdä se harkinta jo silloin, kun Kirsi Piha asettautui ehdokkaaksi.

Nyt tapahtuneella viime hetken vetäytymisellä Piha jättää kokoomuksen Helsingin piirin pahaan paikkaan. Kuntavaaleista on Helsingissä rakennettu jo pitkään pormestarivaaleja, joissa jopa muuten marginaaliset vasemmistoliitto ja perussuomalaiset elämöivät muka pormestarin paikan tavoittelulla.

Helsingin kakkospuolue vihreille Pihan hiihtolomalähtö oli kuin lottovoitto. Demareitakin naurattaa, vaikkei SDP:lläkään ole realistisia mahdollisuuksia Helsingin ykköspuolueeksi.

Kokoomuksen on nyt pikavauhtia etsittävä uskottava pormestariehdokas joko nykyisten kuntavaaliehdokkaiden joukosta tai uusi yllätysnimi ehdokaspaikastaan luopuvan Kirsi Pihan tilalle.

Aiemmin esillä olleet  kansanedustajat Juhana Vartiainen (kok.) ja Sari Sarkomaa (kok.), apulaispormestari Pia Pakarinen (kok.) tai valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov (kok.) eivät ole yhtä laajasti tunnettuja kansanvillitsijöitä kuin vaikkapa tällä kertaa Helsingissä kokoomuksen pakkaa sotkeva liikemies-kansanedustaja Harry Harkimo (liikenyt).

Toisaalta kokoomuksella on Helsingissä ollut aina vahva kannatus ja peruskannattajien voimin puolue voisi päästä ykköspuolueen paikalle vähemmänkin tunnetulla pormestariehdokkaalla.

Mutta vaikeaa se on.

Korona-ajan vaalit huutavat vetovoimaista keulakuvaa. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) tyytyi tänään vain twiittaamaan pettymyksensä ja toteamaan, että Helsingin piiri valitsee uuden pormestariehdokkaan pikapuoliin.

Jos olisi kovin taipuvainen salaliittoteorioihin, niin voisi kuvitella taustalla leijailevan entisen kokoomuspuheenjohtaja Alexander Stubbin (kok.) hengen ja aatteen.

Petteri Orpo syrjäytti Stubbin kokoomuksen puheenjohtajan paikalta ja Kirsi Piha puolestaan oli tunnettu Stubbin taustatukija ja sparraaja. Mutta eipä spekuloida moisilla ilkeillä ajatuksilla vaan luotetaan mahdollisuuksien tasa-arvoon!

Nyt on jollakulla kokoomus-henkilöllä elämänsä mahdollisuus pyrkiä pääkaupungin pormestariksi.

Ei muuta kuin soittamaan Daniel Sazonoville tai Petteri Orpolle, joille ensi viikko on ehdokashankinnan kannalta kiireistä aikaa.

Sama toki koskee kaikkia muitakin puolueita, mutta Helsingissä kokoomus on vaalikuvioissaan Kirsi Pihan takia nyt enemmän pihalla kuin muut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja