Legendaarinen Spike Lee taisteli Jasper Pääkkösen elokuvaansa: "Kaikki muut näyttelijät olivat tunnettuja kasvoja"

2:40

Spike Leen BlackKklansman-elokuvassa näyttelevä Jasper Pääkkönen ei koe, että Hollywood tulee muuttamaan hänen elämäänsä.

Legendaarinen ohjaaja Spike Lee vierailee parhaillaan Suomessa. Jasper Pääkkönen kertoi MTV:n haastattelussa aikaisemmin tänä vuonna, miten päätyi Leen elokuvaan.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen istuu Löyly-ravintola-saunakompleksinsa kattoterassilla Helsingin Hernesaaressa rennosti kaiteeseen nojaillen. Aurinkolaseihin sonnustautunut mies siemailee kupistaan teetä ja kertoo olevansa onnellinen saadessaan olla hetken aloillaan. 

Viime viikon 37-vuotias Pääkkönen vietti todella erilaisissa maisemissa. Näyttelijä tähdittää yhdysvaltalaisohjaaja Spike Leen uusinta elokuvaa BlacKkKlansman, ja edellinen viikko hurahti Cannesin elokuvajuhlien pyörityksessä. Elokuva voitti tapahtuman Grand Prix -palkinnon. 

–  Siellä ei kauheasti kukaan ehtinyt hengähtämään ja oikeastaan edes ymmärtämään, mitä tapahtuu. Sieltä oli oikein mukavaa tulla takaisin tänne rauhalliseen koti-Suomeen. 

"Oli huvittunut olo"

Pääkkösen päätyminen mestariohjaajan uusimpaan teokseen tapahtui mutkien kautta. Näyttelijä oli viime vuoden syyskuussa matkalla Los Angelesissa, kun hänen agenttinsa soitti kertoakseen koekuvauksesta Leen elokuvaan. Tilaisuus olisi parin päivän päästä, ja ohjaaja itse olisi paikalla koekuvaamassa. 

Alkoi nopea ja tiukka valmistautuminen ja parin päivän päästä Pääkkönen löysi itsensä istumasta koekuvausten odotushuoneesta. Havahtuessaan tilanteeseen Pääkkönen totesi sen olevan jopa hieman koominen. 

– Katselin ympärilleni ja käytännössä kaikki muut huoneessa istuvat näyttelijät olivat enemmän tai vähemmän tuttuja kasvoja isoista, kansainvälisistä leffoista tai tv-sarjoista. Minulla oli vähän jotenkin huvittunut olo, että tässä nyt suomalaisena istuskelen ja syön jotain Sisu-pastilleja, odottelen omaa vuoroani. 

Koekuvaukset menivät hyvin ja Pääkköselle jäi vahva tunne siitä, että hänellä todella oli mahdollisuus saada kyseinen rooli. Lee oli innostunut Pääkkösen suorituksesta ja kaksikko jäi keskustelemaan kuvausten jälkeen keskenään. Juttelun päätteeksi ohjaaja pyysi Pääkkösen puhelinnumeroa.

– Se oli tavallaan jo aika iso merkki siitä, että jotain on tehnyt oikein. Koska he saisivat minut kiinni myös agentin kautta tavallaan virallista reittiä. Eli mitään tarvetta puhelinnumerolleni ei sinänsä ollut olemassa. 

Ohjaajan ainut vaihtoehto

Seuraavat viikot kuluivat odotellessa ja jännittäessä. Toisinaan Pääkkönen sai kuulla väliaikatietoja tilanteesta, joka vaikutti lupaavalta. Lee oli esittänyt tuottajille Pääkkösen ainoana vaihtoehtona rooliin.

Elokuvan tuotannon mielestä vaihtoehtoja oli kuitenkin saatava lisää, mikä todennäköisesti johtui siitä, että rooliin haluttiin mahdollisimman nimekäs näyttelijä. 

– Ohjaaja oli sitten taas sitä mieltä, että tämä on minun vaihtoehtoni ja sillä selvä. Ja siellä oli sitten kulissien takana väännetty kättä asiasta ja ilmeisesti useampia viikkoja. 

Muutama viikko ennen kuvausten alkamista tarjous roolista tuli ja siitä parin viikon päästä Pääkkönen oli kameran edessä kuvausten keskellä New Yorkissa, täydessä työn touhussa.  

Pääkköselle ajatus siitä, että suomalainen näyttelee Spike Leen elokuvassa, oli melko uskomaton ja taianomainen. Kuitenkin sillä hetkellä, kun kuvaukset alkoivat, vastaavalle ajattelulle ei ollut sijaa. 

Blackkklansman-elokuvassa Pääkkösen kanssa näyttelevät muun muassa John David Washington ja Adam Driver. Vaikka työtovereina oli hyvin tunnettuja näyttelijöitä, kaikki keskittyivät työntekoon täysillä. Pieniä, lyhyitä hetkiä lukuunottamatta. 

– Pari kertaa kuvausten aikana havahtui ymmärtämään, että tuo ohjaaja tuossa vieressä, joka antaa näitä ohjeita, on oikeasti se heppuli, joka on 1990-luvulla ollut yksi kaikkien aikojen taianomaisimmista ohjaajaidoleistani maailmalla. Tavallaan sellaisia pieniä yksittäisiä hetkiä, jolloin rekisteröi sen, että tässä on nyt jotain erilaista, jotain poikkeuksellista. 

Vahva poliittinen viesti

Pääkkönen esittää elokuvassa Ku Klux Klaniin kuuluvaa väkivaltaista ja kiihkomielistä rasistia Felix Kendricksonia, jota muut elokuvan hahmot kutsuvat jopa psykopaatiksi. Näyttelijän kannalta kiistanalaisen hahmon esittäminen oli Pääkkösen mukaan hyvin mielenkiintoinen roolityö ja sen toteuttaminen tapahtui turvallisessa ympäristössä. 

Spike Lee tunnetaan ohjaajantyönsä lisäksi voimakkaana ihmisoikeusaktivistina. Pääkkösen mukaan Leen ohjauksessa työskenteleminen antoi näyttelijälle vapautuneen ja luottavaisen olon roolihahmon rakentamisen suhteen. 

– Koska ohjaajana oli Spike Lee, ei ollut kertaakaan sellainen olo, että tässä pitäisi jotenkin tavallaan varoa, että missä menee se oikea tasapaino näiden sävyjen kanssa ja mennäänkö jonkun rajan yli. Olemmeko me nyt oikealla asialla vai ei. Spike on moneen otteeseen todennut minullekin, että muista, me olemme oikealla puolella sitä taistelua, jossa ollaan muuttamassa historiaa ja muuttamassa nykypäivää, luomassa parempaa tulevaisuutta.

Blackkklansman on hyvin poliittinen elokuva, jossa on vahva, jyrkkä ja kantaaottava yhteiskunnallinen viesti. Näyttelijä toteaa rasismin olevan Yhdysvalloissa aivan erilainen ilmiö kuin esimerkiksi Suomessa. Vaikka äärirasistisen hahmon näytteleminen toi oman haasteensa, sen mukana tuli myös vahva sanoma.

– Meidän suomalaisten on vaikeaa edes ymmärtää, miten rasistinen yhteiskunta Yhdysvallat on. Sen lisäksi, että se koko yhteiskunta on rakennettu alkuperäiskansojen tuhoamiselle, ja sen jälkeen orjuudelle, niin tavallaan nyky-yhteiskuntakin on rakentunut hyvin pitkälti todella rasististen asioiden päälle. 

"Useampi ovi on nyt auki"

Cannesin kiireiden jälkeen Pääkkönen saapui Suomeen ja kesän ajan hän saa hengähtää. Heinäkuun loppupuolella Blackkklansmanin ensi-iltajuhlia vietetään New Yorkissa, mutta sitä ennen rooliin liittyviä töitä ei ole. 

Vaikka kansainvälistä mainetta on karttumassa alinomaa, Pääkkönen ei koe, että hänen elämänsä tulee muuttumaan millään tavalla. Mies aikoo käydä edelleen perhokalastamassa, istuskelemassa Löylyn terassilla ja ajella polkupyörällään Helsingissä. 

– Voi olla, että tämä tuo jotain uusia työtilaisuuksia, tai sitten ei. Ainakin useampi ovi on nyt auki. Mutta se on loppujen lopuksi minusta itsestäni kiinni, että pystynkö hyödyntämään nämä uudet, avautuvat mahdollisuudet. 

Uransa roolitöitä Pääkkönen ei halua laittaa arvojärjestykseen, sillä kaikki ovat olleet tavalla tai toisella merkittäviä. Ehdottomia ykkösiä ei ole, mutta Pääkkönen myöntää Blackkklansmanin olevan tietyllä tavalla hyvin erityinen. 

–  On se tietysti itsestään selvää, että kun pääsee Spike Leen kaltaisen sankarin, ihmisoikeustaistelijan kanssa tekemään töitä, niin onhan se selvästi tietynlainen uran huippuhetki. 

Artikkeli julkaistiin MTV.fissä ensimmäisen kerran keväällä 2018.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja