Kommentti: Ilman Pate Mustajärveä Popeda on vain "Popeda"

Popeda lopettaa – Manserockin asiantuntija kommentoi legendaarisen bändin merkitystä 6:08
Popeda lopettaa – Manserockin asiantuntija kommentoi legendaarisen bändin merkitystä!

Vaikka Costello Hautamäki ja muut nyky-Popedan jäsenet jatkaisivatkin Popedan nimellä, ei kyseessä ole enää sama yhtye, kirjoittaa MTV Uutisten tuottaja ja uutispäällikkö Visa Högmander kommenttikirjoituksessaan.

Tampereen Ratinan stadionilla päättyy 46 vuotta kestänyt merkittävä ajanjakso suomalaisen musiikin historiassa 2. syyskuuta. Ratinasta poikki -konsertti on viimeinen, jossa lavalla esiintyvän Popeda-nimisen yhtyeen laulajana kukkoilee 67-vuotias Pate Mustajärvi.

Viime marraskuussa julkisuuteen kerrottiin ensin, että Popeda lopettaa ja että päätös yhtyeen lopettamisesta on yhtyeen keulakuvan ja solistin – siis Pate Mustajärven, joka jatkaa soolouraansa, vaikka Popedan kanssa kiertäminen loppuu.

Mustajärvi kirjoitti 8. marraskuuta 2022 sosiaalisessa mediassa tehneensä päätöksen ja kertoneensa siitä bändin jäsenille ja tekniikalle saman vuoden keväällä.

Kun tieto Popedan mittavan taipaleen päättymisestä tuli julki, alkoi kuulua soraääniä. Popedassa vuodesta 1982 asti lähes yhtäjaksoisesti soittanut kitaristi Costello Hautamäki, 59, kertoi pian lopetusilmoituksen jälkeen Aamulehdelle toivovansa Popedan taipaleen jatkuvan. Myös yhtyeen muut jäsenet, kitaristin poika basisti Alex Hautamäki, kosketinsoittaja Pate Kivinen ja rumpali Lacu Lahtinen, olisivat halunneet jatkaa.

– Sillä täytyy kuitenkin olla Pate Mustajärven siunaus. Ilman hänen lupaansa en tee mitään, Hautamäki sanoi marraskuussa Aamulehdelle.

– Katsotaan, miten hän (Mustajärvi) suhtautuu siihen, voiko Popeda jatkaa ilman häntä.

Elokuun lopulla Hautamäki kommentoi Popedan mahdollista jatkamista Ylen haastattelussa. Kitaristi nosti esiin ideat yhteiskonsertista Tampereen sinfoniaorkesterin kanssa ja yhteistyöstä vierailevien laulajien kanssa.

– Kyllä siinä näin voi käydä. Viittaan vielä siihen Tampereen sinfoniaorkesteriin, siellä voi olla keulilla kuka tahansa, vaikka oopperalaulajakin, Hautamäki visioi.

– Se on kuitenkin saletti, että Pauli jää tällä pysäkillä pois. Sitä ei muuta mikään.

Niin. Popedan ainoa mukana oleva perustajajäsen Pauli ”Pate” Mustajärvi jää Ratinan pysäkillä pois, mutta yli 40 vuotta mukana ollut Costello Hautamäki haluaisi jatkaa 20 albumia julkaisseen ja noin 800 000 levyä Suomessa myyneen Popedan tarinaa.

Ei mikään helppo homma. Laulaja on liki kaikissa tapauksissa yhtyeen keulakuva. Yhtyeen kasvot. Yhtyeen ääni. Bändi henkilöityy keulakuvaansa, joka on kokoonpanon laulaja.

Kuvitelkaa Haloo Helsinki! ilman Elliä. Apulanta ilman Toni Wirtasta. Dingo ilman Neumannia. Mitä olisi Kolmas Nainen ilman Pauli Hanhiniemeätai Neljä Ruusua ilman Ilkka Alankoa?

Kuvitelkaa Scandinavian Music Group ilman Terhi Kokkosta, Pariisin Kevät ilman Arto Tuunelaa, CMX ilman A. W. Yrjänää tai Klamydia ilman Vesku Jokista.

Samoin Suomen rajojen ulkopuolella: Rolling Stones ei olisi Rolling Stones ilman Mick Jaggeria, U2 ei olisi U2 ilman Bonoa, Coldplay ei olisi Coldplay ilman Chris Martinia, Red Hot Chili Peppers ei olisi Red Hot Chili Peppers ilman Anthony Kiedisiä eikä Radiohead olisi Radiohead ilman Thom Yorkea.

Myös kuolemalla on osansa. Kun Olli Lindholm kuoli vuonna 2019, Yön tarina Yönä oli siinä. Kun Freddie Mercurykuoli vuonna 1991, Queenin tarina päättyi. Lindholm oli Yön ja Mercury Queenin keulakuva, ääni ja kasvot. Kyseisten laulajien kuolemien jälkeen yhtyeet ovat jatkaneet eri solistien kanssa, mutta ei se ole ollut sama asia.

Ei kokoonpano, jonka solistina laulaa JP Leppäluoto, ole Yö. Ei kokoonpano, jonka laulusolistina keekoilee Adam Lambert, ole Queen.

Eikä syyskuun 2. päivän illan ja Ratinasta poikki -konsertin jälkeen mahdollisesti jatkava, 46 vuotta sitten perustettu tamperelaisyhtye ole enää Popeda. Vaikka Costello Hautamäki on vaikuttanut Popedassa yli 40 vuotta ja säveltänyt ison osan yhtyeen musiikista, ei hän ole Popedan ääni ja kasvot.

Pate Mustajärvi sen sijaan on. Mustajärvi on Popeda ja hänen lähtönsä jälkeen mahdollisesti jatkava kokoonpano ei enää ole Popeda. Se on” Popeda”.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat