Mainos

Kommentti: Hämmentävä hautausala - käytetäänkö ihmisen surua hyväksi?

Oletko joutunut järjestämään hautajaisia? Etsitkö hintatietoja netistä? Sitten tiedät henkilökohtaisesti, kuinka kirjava alan käytäntö on.

Harva hautausalanyrittäjä kertoo tarkasti tuotteiden ja palveluiden hintatietoja, vähän useampi kertoo jotain sinne päin ja vielä useampi ei kerro yhtään mitään.

Lainsäädäntö asiassa on kuitenkin yksiselitteinen: Hintojen tulee olla myös verkkosivuilla esillä ihan kaikkiin tarjolla oleviin tuotteisiin ja palveluihin.  Kysymys siis kuuluu, miksi näin ei ole tehty.

Vastaus on useampien vastauksien summa. Tässä osa niistä.

Hintatietojen puuttumista ei ole otettu tosissaan. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on lähetettänyt Suomen Hautaustoimistojen Liitolle ohjeistavan kirjeen useampi vuosi sitten.

Siis yksi kirje. Useampi vuosi sitten.

Nuo kaksi lausetta tiivistävät näkemyksen, että nyt on huomautettu ja se riittää.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton puheenjohtaja vakuuttaa, että viraston ohjeet on välitetty ja vieläpä useampaan kertaan. Ne on tosin saatettu ymmärtää väärin. Puheenjohtajan omankin hautausyrityksen nettisivuilla ilmoitetaan vain kaksi pakettihintaa.

Liitosta kerrotaan, ettei esimerkiksi arkkujen hintoja edes tarvitse ilmoittaa, mikäli verkkosivuilta on linkki arkkuvalmistajan sivuille.

Väärinymmärrys tässäkin. Linkki ei riitä.

Hinnanilmoittamisvelvollisuus koskee yrittäjää, joka tarjoaa palveluitaan ja tuotteitaan netissä.

Onhan siinä hirveä hommakin napsia kuvia kenties jopa sadoista arkuista ja uurnista ja ties mistä ja ilmoittaa jokaisen hinta. Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenistä joka viides on eläkeiässä tai sen yli.

On ymmärrettävää, mikäli näissä tapauksissa hintatietojen ilmoittaminen tuntuu ylivoimaiselta.

Jotkut alan uudet toimijiat eivät ole hintasäännöistä kuulleetkaan,  ja isokin toimija on ryhtynyt urakkaan vasta nyt. Perinteinen ala on nukkunut asiassa,  yrityksestä myönnetään.

Toiset yrittäjät taas uskovat, että hintoja piilotellaan hintakilpailun pelossa. Ihmisten surua käytetään hyväksi, sanoo eräs toimija.

Kuka jaksaa läheisen kuollessa lähteä hintavertailuun eikä hautaustoimistoon päästyä kehtaa sanoa, että nämä hautajaiset taitavat olla meidän papalle liian kalliit.

Suomen Hautaustoimistojen Liiton jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan hautausalan eettisiä ohjeita. Tässä ote niistä: Sovellettavien lakien, sääntöjen ja määräysten, niin kansallisten kuin kansainvälistenkin, ehdoton noudattaminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.