Hautakiviyrittäjä Henry törmäsi erikoiseen ilmiöön: Seurakuntamestarit myyvät tai välittävät itse kiviä omaisille jopa seurakuntien luvalla – kirkkohallitus vaikenee

Osa hautakivibisneksen rahasta on valunut vuosikymmeniä muille kuin alan yrittäjille – Oulun tuomiokapituli on puuttunut seurakuntien toimintaan 2:42
Jopa Kilpailu- ja kuluttajavirasto on ottanut kantaa asiaan. Katso uutisjuttu aiheesta yltä.

Hautakiviyrittäjänä viitisen vuotta sitten aloittanut Henry Sekki törmäsi pian työssään erikoiseen ilmiöön: muutama seurakuntamestari pyysi häneltä tarjousta tietyistä hautakivistä.

– Aloin epäilemään, mikä tässä on kysymyksessä, Sekki kertoo MTV Uutisille.

Sekki sai myöhemmin myös asiakkailta suoraan viestiä siitä, että tietyissä seurakunnissa seurakuntamestari myy tai välittää hautakiviä vainajien omaisille.

"Useiden kymmenien seurakuntien alueella tapahtuu tällaista"

Yrittäjä päätti kysyä asiasta myös muilta hautakiviyrityksiltä ja sai kuulla, että toimintatapa on tuttu myös muille eri puolilla Suomea.

– Tämä on laaja juttu. Useiden kymmenien seurakuntien alueella tapahtuu tällaista.

Hän on keskustellut vastaavanlaisesta toiminnasta esimerkiksi Turussa hautakivialalla toimivan yrittäjän kanssa.

Seurakuntamestarit ovat tehneet kaupat hautakivistä jo siinä vaiheessa, kun he ovat osoittaneet omaisille vainajan hautapaikan.

– Hautausmaalla saattaa olla tunneherkkiä tilanteita, joissa hankintaa ei niin ajatella. Mietitään vain, että näin se tapahtuu helposti.

Toiminta on jatkunut vuosikymmeniä jopa seurakuntien hyväksymänä. Osa seurakunnista on Sekin mukaan myöntänyt seurakuntamestarille sivutoimiluvan toimintaan.

"Erikoinen järjestelyhän se on"

Sekki päätti tehdä asiasta kantelun Oulun tuomiokapituliin. Tuomiokapitulin päätöksen mukaan seurakuntien on lopetettava toiminta, jossa seurakuntamestarit myyvät tai välittävät hautakiviä.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto on samoilla linjoilla.

– Tietysti, kun on tällainen lähellä julkista toimintaa oleva organisaatio, joka myisi yhden yrityksen laskuun, niin erikoinen järjestelyhän se on, toteaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston tutkimusjohtaja Tuulia Hakola MTV Uutisille.

Hänen mukaansa tilanne ei muuttuisi, vaikka seurakuntamestari myisi useamman yrityksen hautakiviä, ja hänellä olisi sivutoimilupa.

– Siinä ollaan tietysti vähän kaksinaisroolissa, jos on auttamassa siinä julkisemmassa puolessa ja sitten myymässä erikseen yritysten laskuun.

Kirkkohallitus vaikenee

Sekin mukaan ainakin hänen toimialueellaan Oulun tuomiokapitulin päätös on vaikuttanut seurakuntamestareiden toimintaan.

MTV Uutiset kysyi toimintatavasta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon keskushalinnon alaisen kirkkohallituksen lakiosastolta, hallinto-osastolta ja hautaustoimen osastolta, mutta niistä ei haluttu kommentoida asiaa.

Tiedossa ei siis ole se, kielletäänkö seurakuntamestareilta hautakivien myyminen muiltakin kuin vain Oulun tuomiokapitulin alaisilta seurakunnilta.

Lue myös:

    Uusimmat