Mainos

Kommentti: Hallitustrio vetää hyvää kesäteatteria, mutta puoluebarometri lupaa huonoa

Viikon takainen tunnin mittainen hallituskriisi päättyi odotetun onnellisesti, kun hallituspuolueiden puheenjohtajien trio katsoi toisiaan silmiin, puhdisti ilmaa ja ilmoitti, että hallituksen henki on hyvä. Tämä oli taas teatteria parhaimmillaan, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho on esittänyt ääni väristen verisesti loukkaantunutta tavalla, jonka pitäisi avata minkä tahansa kesäteatterin ovet kulttuuriministerille. Jussin arvoinen suoritus.

Tänään trio yritti kokoontua matalalla profiililla, mutta mediaa oli hulppeasti liikkeellä eduskunnassa kuulemassa kootut selvitykset. Lopputulos oli odotettu: hallitus on toimintakykyinen. Uutinen, jonka olemme kuulleet ennenkin.

Jotain hallituspuolueiden keskinäisestä luottamuksesta kertoo kuitenkin se, miksi kokoomusjohtaja Petteri Orpo ei aikoinaan kertonut etukäteen Terholle tai edes pääministeri Sipilälle hallituksen sisäisestä loikkauksesta. Yleensä syy on simppeli: Ei tullut mieleen, että tästä voisi nousta näinkin iso kohu.

Siniset siis loukkaantuivat, kun kansanedustaja Kaj Turunen loikkasi hallituskumppani kokoomuksen riveihin. Tähän mennessä Sinisille ja Terholle olisi pitänyt jo käydä selväksi, että Turunen raapi pitkään kokoomuksen ovea – eikä toisinpäin kokoomus Turusen ovea.

18 sinistä jäljellä, kuka lähtee seuraavaksi? Tätä kysymystä pohditaan nyt eduskunnan kuppilassa, mutta yleisin arvio on, että loikkauksia ei enää nähdä.

Siniset hännänhuippu puoluebarometrissä

Sinisille isompi kysymys on, kuinka moni kansanedustaja pudottaa kinttaat tämän vaalikauden jälkeen eikä lähde enää ehdolle.

Varmaa on, että veteraaniedustaja Savosta Pentti Oinonen jättää politiikan. Lisäksi pitkän parlamentaarikon uran, jo SMP:stä lähtien tehnyt Lea Mäkipää miettii jatkoaan.

Vahvojen persoonien lähteminen ehdokkaiksi on Sinisille kohtalon kysymys, erityisesti Timo Soinin pitäisi kavuta vielä kerran radalle. Soinilla on edelleen hyvät mahdollisuudet mennä läpi ja kiskoa perässään muitakin edustajia tärkeästä Uudenmaan vaalipiiristä.

Ilman johtotähtiään Siniset katoavat vuorenvarmasti puoluekartalta. Uudessa puoluebarometrissa Siniset ovat hännänhuippuna, kun kysytään, mitä puoluetta ihmiset voisivat äänestää seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Myös keskustan kannatus laahaa

Paljon paremmin ei tuoreessa kyselyssä mene keskustallakaan, joka on vasta viidenneksi houkuttelevin puolue äänestäjien silmissä. Tämä tietää rumaa vaalitappiota, jos suunta ei muutu. Ja myös kokoomuksen siipi laahaa jo maata, sillä se yltää puoluebarometrissa vain himmeälle pronssisijalle houkuttelevuudessa.

Ylivoimaisesti houkuttelevin puolue on nyt vihreät, jota voisi kuvitella äänestävänsä peräti 38 prosenttia vastaajista. Toisena on SDP ja neljäntenä Vasemmistoliiton. Näiden lukujen perusteella puntari kääntyy seuraavissa vaaleissa jyrkästi vasemmalle.

Puoluebarometri tehdään kahdesti vuodessa puolueiden sisäiseen käyttöön, mutta aina se vuotaa sopivasti julkisuuteen. Huhtikuun alkupuolella tehdyssä kyselyssä haastateltavia oli lähes 1 300 ja sen toteutti Kantar TNS-yhtiö.

Keskusta ottanut SDP:n maalitauluksi

Toisin päin ajatellen hallituspuolueet Keskusta, Kokoomus ja Siniset alkavat varmasti yhdessä ja kukin tahoillaan nostaa profiiliaan. Tästä on saatu jo esimakua vappuna, kun keskusta iski pöytään ryhmäjohtaja Antti Kaikkosen johdolla vastavälikysymyksen oppositiolle. Maalitauluna oli erityisesti SDP.

Keskusta korottaa ääntään muutenkin, jotta pääministeripuolue ei jäisi kolmanneksi pyöräksi ja samalla vaipuisi unholaan kokoomuksen ja SDP:n jatkuvassa nahistelussa. Pääministeri Sipilä tylytti tänään harvinaisen tiukasti oppositiojohtaja Antti Rinnettä, joka lupaili vappuna eläkeläisille lisää rahaa.

"Populismia", Sipilä jyrähti.

Vaalit lähestyvät, puheet kovenevat, lupaukset paisuvat. Tulee pitkä vuosi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.