Mainos

Kommentti: Perussuomalaisten nousu vaikeuttaa hallituksen kasaamista – Sinisille ehdotetaan jo valtiollisia hautajaisia

Kolmen suuren puolueen kannatus on kutistumassa ja vastaavasti Perussuomalaiset on tuntuvassa nousussa. Tämä tarkoittaa kevääksi hankalia hallitusneuvotteluja, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Ylen uusi gallup on poikkeuksellisen mielenkiintoinen, sillä kannatusvaihtelut ovat tällä kertaa merkittäviä. Viisi suurinta puoluetta ovat klimpissä vain 8 prosenttiyksikön sisällä. Jos suuntaus jatkuu, Suomessa on kohta vain kasa keskisuuria puolueita.

SDP:n ykkösasema vankistui, vaikka myös sen kannatus putosi. Kuohujuomia ei Hakaniemessä tänään poksautella, sillä todennäköisen pääministeripuolueen pitää pikkuhiljaa murehtia sitäkin, minkälaisen hallituksen tälläisellä vaalituloksella saisi pystyyn. Ja se ei näytä järin hyvältä.

Hallitusneuvottelujen vetäjälle on huonompi juttu, mikäli vaihtoehtoja hallituksen rungoksi on tasan yksi. Jokainen puolue voi tulla neuvottelupöytään henkseleitä paukutellen, jolloin kompromissi ei kuulu sanavarastoon. Neljä vuotta sitten keskustajohtaja Juha Sipilä pystyi kilpailuttamaan SDP:tä ja Kokoomusta – ja tekikin sen taitavasti.

Demarien porukoissa toivotaankin jo keskustan syöksykierteen oikenemista ennen kuin perinteikäs valtapuolue valahtaa pohjamutiin gallupien mitalisijojen ulkopuolelle. Keskustan veret seisauttava vaalitappio ajaisi puolueen heti jo vaali-iltana oppositioon ja taas olisi yksi vaihtoehto vähemmän.

Halla-ahoa vaikea nähdä SDP:n hallituskumppanina

Gallupin suurin nousija on Perussuomalaiset, jonka kannatus on jo 12 prosenttia. Syy tähän on maahanmuuton nouseminen jälleen vaaliteemaksi Oulun järkyttävien seksuaalirikosten takia.

On vaikea nähdä, että demarit kelpuuttaisivat maahanmuuttokriittistä puoluetta hallitukseensa, vaikka puheenjohtaja Jussi Halla-ahoa ei olekaan enää täysin torjuttu epähenkilönä poliittisessa keskustelussa. Vaalikeskusteluissa muut puoluejohtajat ovat tarttuneet aktiivisesti ja asiallisesti Halla-ahon kommentteihin, joten Suomessa ei toisteta ruotsalaisten virheitä Ruotsidemokraattien eristämisessä.

Uusimman kannatuskyselyn toinen nousija on Vihreät, joka kolkuttelee jo aivan Keskustan kantoja. Näyttää vahvasti siltä, että Vihreät on vaalien suurin voittaja ja matkalla seuraavaan hallitukseen.

Olen ollut viime aikoina muutamassa vaalitentissä, jossa pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto on hädintuskin erottunut tapetista. Haaviston rauhallinen, sovitteleva tyyli tuntuu kuitenkin purevan äänestäjiin.

Keskusta teki temput Kokoomukselle

Kokoomuksen kannatus on pudonnut eniten ja on enää reilu 17 prosenttia. Tämä oli odotettavissa, sillä kokoomus on tehnyt pahoja virheitä viime viikkojen kiihkeässä keskustelussa vanhustenhoidon ongelmista.

Kokoomus jäi yksin väittelyssä hoitajamitoituksesta, kun viime viikolla keskusta yllättäen ilmoitti kannattavansa 0,7 hoitajan kirjaamista lakiin. Se oli pitkästä aikaa ensimmäinen taktinen oivallus keskustalta ja osoittaa, että puolueen strategit heräilevät aivan viime hetkillä neljän vuoden horroksestaan.

SDP on ollut koko alkuvuoden ilman puheenjohtajaansa Antti Rinnettä, joka aikoo palata maaliskuun alussa politiikan kentille ja silloin hän on kävelevä esimerkki suomalaisen terveydenhoidon laadusta. Rinteen sairausloma pitkittyi, kun hän ei päässyt Espanjan-lomallaan kunnolliseen hoitoon.

Varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ovat pystyneet täyttämään aukon. Tuuraajien taidonnäyte on ollut hallituspuolueiden kokoomuksen ja keskustan pyörittäminen kohtalaisen sekaisin ja vieläpä toisiaan vastaan vanhustenhoidon välikysymyksellä.

Sinisten Terho ja Matti Nykänen

Siniset yrittävät hyödyntää ministereidensä näkyvyyden loppuun asti ja monenmoisia aloitteita ja esityksiä on vielä tulossa. Puheenjohtaja Sampo Terho veti keskiviikkoiltana todellisen ässän hihastaan ehdottaessaan Matti Nykäselle valtiollisia hautajaisia.

Vaalien alla hallituskumppanien on vaikea täysin torpata Terhon avausta, sillä siitäkin voisi taas jokunen äänestäjä suuttua. Kansalaisia jakavan puheenaiheen Terho onnistui kuitenkin nostamaan.

Sosiaalisessa mediassa on jo ehdotettu valtiollisia hautajaisia Sinisille. Niiden suunnittelua pitää vielä lykätä, sillä Sinisten kannatus ampaisi uusimmassa kyselyssä 1,4 prosenttiin, mikä on tuplasti enemmän kuin viikon puhuttelevin luku eli hoitajamitoituksen 0,7.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja