Kommentti: Englannin EM-kisapelaaja on saanut uskomatonta rapaa niskaansa – pelaa nyt sensaatiomaisen hyvää turnausta

Englannin vasen laitapuolustaja Luke Shaw vaikutti hetken jo menetetyltä huippulupaukselta, mutta nyt hän on joukkueensa parhaita pelaajia EM-kisoissa, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

– En oikein ymmärrä sitä, jos ollaan rehellisiä. En ymmärrä, miksi hän jatkaa yhä ja haluaa osoittaa minua sormellaan, Luke Shaw hämmästeli The Guardianille EM-kisojen neljännesvälieräottelun alla.

Shaw viittasi kommentillaan José Mourinhoon, entiseen manageriinsa Manchester Unitedissa. Tottenhamista päättyneellä valioliigakaudella potkut saanut portugalilaisluotsi on pitänyt Shaw´ta hämmästyttävän paljon hampaissaan puhuessaan julkisesti ajastaan Unitedissa.

Mourinho ei ole koskaan säästellyt sanojaan, jos hän on saanut paikan tölväistä Shaw’ta, tavalla tai toisella.

Mourinhon aikakausi Unitedissa, kaksi kautta ja risat, osui aikaan, jolloin Shaw ei ollut parhaimmillaan ja vaikutti jo menetetyltä huippulupaukselta. Loukkaantumisten riivaama lahjakkuus oli hidas, ylipainoinen ja huonokuntoinen, eikä ollut hyödyksi joukkueelleen oikein kummassakaan päässä kenttää.

Unitedin kannattajatkin tuntuivat jo luopuneen toivosta Shaw'n kohdalla.

Ennen kaikkea Shaw’sta tuli Mourinhon silmätikku ehkä jopa syntipukki, eikä tämä ole luopunut asetelmasta vieläkään. Kun Englanti voitti Tshekin lohkonsa päätöspelissä, Mourinho nosti esiin Shaw’n otteista vain "dramaattisen huonon kulmapotkun".

– Ei ole salaisuus, että emme tulleet toimeen. Mielestäni hän oli loistava manageri, mutta mennyt on mennyttä. On aika mennä eteenpäin. Minä yritän mennä, mutta hän ei selvästikään pysty, Shaw hämmästeli.

Shaw oli totuuden nimissä hyvä, jos ei peräti erinomainen, Tshekkiä vastaan.

Seuraavassa ottelussa Shaw oli jo ilmiömäinen Saksaa vastaan. Laitapuolustaja syötti Raheem Sterlingin viimeistelemän 1–0-maalin ja järjesteli rohkealla pallollisella nousullaan myös toisen osuman, kun Kolme leijonaa eteni puolivälierään 2–0-voitolla.

Mainion kauden Manchester Unitedissa pelannut 25-vuotias Shaw ei jostain syystä alkuun ollut Englannin päävalmentajan Gareth Southgaten ykkösvalinta puolustuksen vasemmalle laidalle. Avausottelussa Kroatiaa vastaan luotsi peluutti vasemmalla oikeajalkaista Kieran Trippieriä.

– Se oli hieman outoa, Shaw myönsi The Guardianille.

Shaw kuitenkin sai paikkansa takaisin seuraavassa lohkopelissä Skotlantia vastaan, eikä ole sen jälkeen luovuttanut sitä muille.

Lauantai-illan puolivälieräpelissä Ukrainaa vastaan Southampton-kasvatti kiihdytti jälleen uudelle tasolle. Shaw esitteli loistavaa vasenta jalkaansa ja syötti kaksi maalia nappikeskityksillään. Hän oli hyökkääjä Harry Kanen ohella koko kentän paras pelaaja.

Pahemmat loukkaantumiset selättäneen Shaw’n jalka liikkuu nyt myös puolustussuuntaan, mutta etenkin hyökkäyspäässä hän on yksi Englannin tärkeimpiä pelaajia.

Italian Leonardo Spinazzola on ollut EM-kisojen ykköspelaaja vasemman puolustajan tai laitapelaajan tontilla, mutta kolme osumaa syöttäneen Shaw’n nostaminen samaan keskusteluun on täysin perusteltua.

Shaw’lla on ollut kaikki oikeus puolustaa itseään julkisesti Mourinhon kritiikkiä vastaan, mutta parhaiten hän on näpäyttänyt entistä luotsiaan otteillaan itse pelikentällä. Ironisesti Ukraina-ottelun näyttämönä toimi Mourinhon nykyisen seuran AS Roman kotiareena Stadio Olimpico.

28-vuotias Spinazzola loukkasi puolivälierässä Belgiaa vastaan akillesjänteensä, eikä pelaa enää tässä turnauksessa, vaan saapuu Suomeen huippukirurgi Sakari Oravan operaatioon.

Seuratasolla Spinazzola edustaa AS Romaa. Voi vain toivoa, että hän saa Mourinholta toipumisensa jälkeen parempaa kohtelua kuin Shaw sai valmentajalta Old Traffordilla. Vaikka keskitykset eivät napsuisikaan paluun jälkeen ihan heti kohdalleen.

Lue myös:

    Uusimmat