Kommentti: Donald Trump on jo tiukasti kiinni Valkoisen talon ovenkahvassa

Trump sai maanvyöryvoiton Iowan esivaaleissa – mitä se käytännössä merkitsee? 5:02
Trump sai maanvyöryvoiton Iowan esivaaleissa – mitä se käytännössä merkitsee?

Iowa lähetti karun viestin istuvalle presidentille Joe Bidenille: Donald Trump on selvästi jo matkalla vaalivoittoon esivaaleissa, ja jos ihmeitä ei tapahdu, Biden on tällä kertaa selvästi altavastaajana varsinaisissa vaaleissakin, kirjoittaa kommentissaan MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.

Gallupien numerot vaihtelevat, mutta niitä näyttää selvästi yhdistävän Trumpin etumatka.

Iowan esivaaleissa tarjolla oli vielä neljä kärkiehdokasta, jos mukaan laskentaan vähintään prosentin kannatuksen saavat ehdokkaat. Trumpia vastaan kisasivat intialaistaustainen liikemies-juristi Vivek Ramaswamy, konservatiivisilla arvoillaan ja woke-vastaisuudellaan profiloitunut Floridan entinen kuvernööri Ron DeSantis sekä entinen YK-diplomaatti ja asiapoliitikkona profiloitunut Nikki Haley.

Näillä luvuilla kenelläkään heistä ei ole voittoon mahdollisuuksia. 

Iowan tulos vahvisti ennakkotiedot Trumpin jykevästä etumatkasta, ja samaa puhuvat myös valtakunnalliset gallupit.

Republikaaneille kohdistetuissa mielipidemittauksissa Trump jyrää täysin omilla kymmenluvuillaan – yli 60 prosenttia republikaaneista kannattaa häntä. DeSantis ja Haley ovat tällä hetkellä jaetulla kakkossijalla 12 prosentin tuntumassa. Ramaswamy tunnusti tänään tosiasiat ja testamenttasi oman noin neljän prosentin kannatuspoolinsa Trumpille.

Juttu jatkuu linkkien jälkeen.

Nestorien taisto

Itse presidentinvaaleissa marraskuussa vastapuolelle tulee käytännössä istuva presidentti Joe Biden. Hän hakee toista kautta kuten Yhdysvaltain vaaleissa on tapana, eikä kukaan nimekäs demokraatti ole lähtenyt haastamaan häntä ja hakemaan varmaa tappiota. Uskottavimmat ja tunnetuimmat demokraattihahmot tähtäävät jo suosiolla tätä seuraaviin presidentinvaaleihin.  

Siispä Trumpia vastassa on marraskuussa iäkäs istuva presidentti, heti vaalien jälkeen 82 vuotta täyttävä Joe Biden. Bidenin ikä on vain yksi monista syistä, jotka pönkittävät Trumpin kiriä kohti Valkoista taloa. Joka tapauksessa asetelma näyttää nyt Bidenin suhteen vaikealta.

Esimerkiksi CNN:n tämän hetken ennusteen mukaan demokraatit jäisivät varsin kauas maagisen 270 valitsijamiehen rajasta, joka voittoon vaaditaan. Kirittävää olisi jopa 45 valitsijamiehen verran. 

Joten: Pidä varasi Joe Biden. Jos joko sattuma tai Yhdysvaltain oikeuslaitos ei puutu peliin esimerkiksi vaalikelvottomuuspäätöksen kautta, näillä luvuilla Donald Trump näyttää olevan jälleen matkalla kohti Capitolia.

Lue myös:

    Uusimmat