Kommentti: Aleksandr Ovetshkin ja NHL:n kiistanalaisin tarina – se on loppu nyt

Venäläishyökkääjään Aleksandr Ovetshkiniin on liitetty vuosien ajan järkyttävän iso leima. Hän on ollut se herra, joka sulaa keväällä. Hän on mister MM-kisapelaaja. Nyt tämä pyörittely on ohi.

Aleksandr Ovetshkin on ollut NHL:n kiistanalaisin tarina jo yli kymmenen vuoden ajan. Syksyllä 2005 NHL:ssä debytoinut venäläishyökkääjä on takonut uransa aikana hirvittävän määrän maaleja ja pisteitä. Silti, häntä on aina epäilty.

Ovetshkinista tehtiin Capitalsin kapteeni kesällä 2009. Tämän jälkeen on puhuttu hänen johtajuudesta.

Siitä, kuinka Ovetshkin on löysä esimerkin näyttäjä. Pelaaja, jota ei kiinnosta puolustaminen ja pelaaja, joka katoaa kuvasta kevään pelien alkaessa.

Ovetshkinin metodeja on epäilty. Onko hän vain itsekeskeinen venäläinen, joka ajattelee vain omaa julkikuvaansa. Maaleja ja pisteitä. Onko hän pelaaja, jolla selkä suoristuu pienenkin vaikean hetken keskellä.

Tänäkin keväänä sosiaalisessa mediassa vilisi kuvasarjoja, joissa Ovetshkin nostelee golfbägiä.

Todellisuudessa Ovetshkin on nakuttanut uransa 121 NHL-pudotuspeliottelussa 117 (61+56) tehopistettä. Todellisuudessa Ovetshkiniin kulminoitui kaikki se sitoutumisen määrä, mikä oli viemässä Capitalsia mestaruuteen.

Vuodesta 2005 lähtien koko Washington Capitals on kulminoitunut Ovetshkiniin. Hän on ollut seuran kasvot. Iso keulakuva.

Mutta erityisesti kiistelty keulakuva. Ovetshkinin kytkökset Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin ovat tulleet selville. Ovetshkin on tukenut näyttävästi Putinia eri yhteyksissä.

Ja tästä on tullut valtavaa kritiikkiä. Tämä on muovannut ihmisten ajattelutapaa koko Ovetshkinista.

Mutta ennen kaikkea suurin kritiikki on liittynyt itse voittamiseen.

2010-luvulla Capitalsilla on ollut jalkeilla jatkuvasti joukkue, jolla voi voittaa Stanley Cupin. Huippukohdan piti osua viime kauteen, jolloin Capitals teki kovia satsauksia.

Ne eivät auttaneet, kun Capitals jäi jälleen kerran Pittsburgh Penguinsin jalkoihin.

Tämän vuoden piti olla loppupeleissä se kausi, jolloin Capitalsin ei edes pitänyt voittaa mestaruutta. Seura kun joutui luopumaan viime kesänä useista tärkeistä leveyspelaajista rahakkaiden jatkosopimusten alla.

Muun muassa venäläishyökkääjän Jevgeni Kuznetsovin viime kesänä solmittua kahdeksan vuoden ja 62,4 miljoonan dollarin (eli 52,76 miljoonan euron) sopimusta pidettiin kalliina. Tänä keväänä Kuznetsov hiljensi puheet iskemällä 24 pudotuspeliotteluun tehot 12+20=32. Todellisuudessa pudotuspelien arvokkaimman pelaajan pokaali olisi voitu ojentaa hyvinkin hänelle Ovetshkinin sijaan.

Capitals ei ollut kuitenkaan pelkkä Ovetshkinin tai Kuznetsovin, tai ruotsalaistähden Nicklas Bäckströmin joukkue. Capitals voitti Stanley Cupin siksi, että se oli tämän kevään sitkein joukkue.

Capitals puolusti hyvin sitoutuneesti ja käytti vahvuuksiaan hyväkseen. Mestaruus rakentui puolustamisen ja erikoistilanneosaamisen päälle. Aivan kuten yleensäkin menestystarinat rakentuvat.

Ovetshkin oli kuvastus tästä. Hän naulasi osumia ylivoimalla ja hän oli ensimmäisenä kiekon edessä, kun Capitals puolusti johtoaan pelien loppuhetkillä.

Esimerkinnäyttäjä.

Mestaruuden ratkettua kamerat kääntyivät venäläistähden suuntaan. Huutoa, herkistymistä ja aitoa iloa.

Ovetshkinin hartioilta poistui järkyttävä taakka. Nyt loppuivat epäilyt niin hänen kuin koko Capitalsin osalta.

Ovetshkin on vihdoin voittaja. Nyt hänen kohdallaan ei tarvitse pyöritellä sitä, voiko pelkillä hurjilla tehoilla lunastaa paikkaa NHL:n kautta aikojen historian parhaiden pelaajien joukosta.

Hän on aidosti sellainen.

607 maalia, 1122 pistettä, 11 kertaa tähdistöottelussa, kolminkertainen Hart Trophy -voittaja, ja pudotuspelien arvokkain pelaaja.

Ja Stanley Cup -voittaja.

Yksi suurimmista. 

Lue myös:

    Uusimmat