Komission uusi puheenjohtaja: Maailma tarvitsee eurooppalaista johtajuutta enemmän kuin koskaan

Maailma tarvitsee eurooppalaista johtajuutta enemmän kuin koskaan, sanoo Euroopan komission uusi puheenjohtaja Ursula von der Leyen. EU:n pitää hänen mukaansa olla tekemässä maailmasta vastuullisempaa ja puolustaa yhteistyöhön perustuvaa maailmanjärjestystä.

Von der Leyen esittelee parasta aikaa Euroopan parlamentissa komission seuraavien viiden vuoden ohjelmaa ja uusia komissaareja. Tuleva komissio on hänen mukaansa geopoliittinen.

Ulkosuhteista vastaavan Josep Borrellin tiimissä työskentelevät hänen mukaansa kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen, laajentumiskomissaari Oliver Varhelyi ja kriisinhallinnasta vastaava Janez Lenarcic.

Naisten ja miesten tasa-arvo korostuu uudessa komissiossa. Von der Leyenin mukaan sen lisäksi, että komissiossa on pyritty tasaiseen sukupuolijakoon, myös komissaarien kabineteissa on yhtä paljon miehiä kuin naisia.

Naisia on puheenjohtaja mukaan lukien 12 ja miehiä 15. Komissiossa on 27 jäsentä, koska Britannia ei lähettänyt omaa ehdokastaan.

Euroopan parlamentti äänestää uudesta komissiosta noin kello 13 Suomen aikaa. Jos komissio saa enemmistön annetuista äänistä, se aloittaa työnsä joulukuun alussa, mikä on kuukautta aikataulusta jäljessä.

Maahanmuuttoon on löydettävä ratkaisu

Uusi komissio jatkaa yhteisen maahanmuuttopolitiikan etsimistä.

–  On tragedia, että äiti Vietnamissa saa viestin tyttäreltään, ettei tämä pysty hengittämään. Tällaista ei pitäisi koskaan tapahtua, von der Leyen sanoi viitaten Essexin turmaan vain muutamia viikkoja aiemmin.

39 vietnamilaista tukehtui lokakuun lopulla kuoliaaksi kylmäkuljetuskontissa heidän pyrittyään Belgiasta Britanniaan.

EU tulee von der Leyenin mukaan aina tarjoamaan suojan niille, jotka tarvitsevat kansainvälistä suojelua. EU:n etu on huolehtia kotiutumisesta, mutta myös siitä, että kielteisen päätöksen saaneet palaavat.

Ilmasto ja tasa-arvo edellä

Ilmasto hyökyy von der Leyenin kaudella voimalla EU:n agendalle. Ensimmäisten sadan päivän aikana komissio esittelee vihreän ohjelman ja eurooppalaisen ilmastolain. Vihreästä ohjelmasta odotetaan lisätietoa jo muutaman viikon päästä.

Von der Leyen on lupaillut kiristystä ilmastotavoitteeseen jo vuodelle 2030. Kasvihuonekaasupäästöjen pitäisi hänen mukaansa vähetä 50–55 prosentilla siihen mennessä.

Von der Leyen lupaa tasapainottaa ilmastotoimien vaikutusta tavallisille ihmisille oikeudenmukaisuusrahastolla. Kaikki on saatava hänen mukaansa muutokseen mukaan oikeudenmukaisesti tai se ei välttämättä tapahdu ollenkaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja