Mainos

Jutta Urpilainen loistaa meppien tentissä – vastasi vakuuttavana kiperään maahanmuuttokysymykseen: "Komissaarina varmistaisin, että EU on luotettava ja vakaa kumppani"

Komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) lupaa EU:n kehitysyhteistyön keskittyvän ihmisten elinolosuhteiden parantamiseen myös maahanmuuton lähtömaissa.

Euroopan parlamentin kehitysvaliokunnassa kuullaan aamupäivällä Urpilaista hänen salkkunsa sisällöstä. Komissaariehdokasta tentataan minuuttiaikataululla peräti kolmen tunnin ajan.

Ensimmäisissä kysymyksissä Urpilaiselta tentattiin vastausta siihen, voiko EU kehitysavulla vähentää Eurooppaan suuntautuvaa maahanmuuttoa.

– Olen rehellinen ihminen, joten haluan olla rehellinen.

– Me emme voi pysäyttää maahanmuuttoa ehdollisuudella, Urpilainen sanoi.

Kehityspolitiikka on hänen mukaansa osa maahanmuuttopolitiikkaa, mutta se ei voi olla sen ainoa työkalu. EU:n, joka on maailman suurin kehitysavun antaja, pitää Urpilaisen mukaan jatkaa kehitysyhteistyötä maahanmuuton lähtömaiden, mutta myös muiden maiden kanssa.

Kokoomuksen eurooppapuolueen EPP:n unkarilainen György Hölvenyi avasi meppien tentin vaatimalla muutosta maahanmuuttopolitiikkaan. Hän halusi tietää, pitäisikö ihmisille turvata mahdollisuus pysyä kotimaissaan.

Urpilainen viittasi työhönsä ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana ja muisteli, miten koskettavaa on ollut kohdata nuoria afrikkalaisia, jotka ovat menettäneet tulevaisuudenuskonsa. Hän lupasi kehitysavun kohdistuvan maahanmuuton juurisyihin.

"Komissaarina varmistan, että..."

Kehityskomissaarin titteli on elänyt vuosien varrella. Urpilaisesta on tulossa kansainvälisten kumppanuuksien komissaari.

– Tittelini on viisas. Se lähettää kumppanimaille viestin, että me emme halua suhdetta joka perustuu vain apuun. Haluamme tasa-arvoisen suhteen, Urpilainen sanoi mepeille.

Hän lupasi työskennellä köyhyyden poistamisen, naisten voimaannuttamisen sekä muiden kestävän kehityksen tavoitteiden puolesta. Kehitysyhteistyössä niin järjestöillä kuin yrityksillä on hänen mukaansa tärkeä rooli.

– Komissaarina varmistaisin, että EU on luotettava ja vakaa kumppani.

"Vanhasta Afrikka-narratiivista päästävä eroon"

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on antanut Urpilaisen tehtäväksi Afrikka-strategian tekemisen yhdessä EU:n ulkoministerin Josep Borrellin kanssa.

Urpilaisen mukaan Afrikan ja EU:n kumppanuutta pitää syventää siten, että se hyödyttää molempia.

– Meidän täytyy kääntää selkämme vanhalle narratiiville Aftikasta epävakauden ja köyhyyden mantereena.

Näin tentti etenee

Parlamentin valiokunnan kuuleminen on tiukka koitos, jonka koreografia on suunniteltu tarkasti. Kolmetuntisen tentin aluksi komissaariehdokas saa pitää vartin puheen, mitä seuraa ennakkotiedon mukaan 25 kysymystä. Jokainen kysymys kestää minuutin ja vastaus kolme.

Urpilainen on jo aiemmin toimittanut kirjallisia vastauksia.

Jokainen komissaariehdokas käy kuultavana yhdessä parlamentin valiokunnassa. Komissaariehdokkaista yleensä joku tippuu kuulemisten jälkeen.

Uuden komission on määrä aloittaa marraskuun alussa. Aloitus voi viivästyä, jos komissaarien nimittäminen pitkittyy tai parlamentti ei anna hyväksyntää komissiolle 23. lokakuuta, jolloin parlamentti äänestää koko komission luottamuksesta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja