Komission puheenjohtaja moittii tiukasti AstraZenecaa rokotetoimitusten myöhästymisestä: "Sopimus on selvä ja sitova"

Mitä AstraZenecan rokotteen tehosta tiedetään? Tässä syyt rokotteiden tuotantovaikeuksiin 6:25
Selvitimme, mitä AstraZenecan rokotteen tehosta tiedetään sekä syyt rokotteen tuotantovaikeuksiin

Euroopan lääkeviraston odotetaan tänään iltapäivällä kertovan, millaisiin tuloksiin se on päätynyt käsitellessään lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupahakemusta.

Käsittelyn edellä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen antoi yhtiölle tulikivenkatkuista palautetta sen rokotetoimitusten viivästymisestä.

Hän sanoi saksalaisen radioasema Deutschlandfunkin haastattelussa, ettei AstraZeneca ole antanut järkevää selitystä sille, miksi yhtiö ei kykene toimittamaan lupaamaansa määrää rokoteannoksia EU-maille.

– Me haluamme tietää, mitä tapahtuu. Sopimus on selvä ja sitova, von der Leyen painotti.

EU-komission puheenjohtajan mukaan yhtiön vakuuttelut siitä, että se tekee parhaansa, eivät riitä.

AstraZeneca oli aluksi luvannut toimittaa EU:lle 80 miljoonaa annosta maaliskuun loppuun mennessä, mutta pudotti yllättäen toimitusmäärän 31 miljoonaan. Samalla Britannia on saanut kaikki tilaamaansa annokset.

Myös Pfizerilla ja Biontechilla oli aluksi toimitusvaikeuksia, mutta ne saatiin ratkaistua nopeasti ja hyvässä yhteistyössä, von der Leyen sanoi.

Päätös voi tulla pikavauhtia

Sopimuskiistalla ja sananvaihdolla ei kuitenkaan ole vaikutusta myyntiluvan hyväksymisprosessiin.

Jos lääkevirasto päätyy tänään suosittelemaan myyntiluvan myöntämistä, asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on. Luvan antamisen jälkeen AstraZenecan rokotteen toimitukset EU-maihin voisivat alkaa.

Lääkeviraston päätöksestä on määrä kertoa tiedotustilaisuudessa kello 16 Suomen aikaa.

Komission päätös voi tulla nopeastikin. Kun lääkevirasto puolsi myyntilupaa tammikuun alussa lääkeyhtiö Modernan rokotteelle, komissio antoi luvan samana iltana.

Jos AstraZenecan rokote hyväksytään, se olisi kolmas EU:ssa myyntiluvan saanut koronarokote. Rokotukset aloitettiin joulukuun lopussa Pfizerin ja Biontechin rokotteella.

Saksa suosittaisi AstraZenecan rokotetta vain alle 65-vuotiaille

On myös mahdollista, että Euroopan lääkevirasto päätyisi myyntilupaharkinnassaan siihen, että se suosittelee rokotetta vain tietyille ikäryhmille.

Saksan rokoteviranomaiset ilmoittivat eilen suosittelevansa AstraZenecan rokotteen antamista vain alle 65-vuotiaille. Syy on Saksan rokotekomission mukaan se, että rokotteen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole toistaiseksi saatavilla tarpeeksi tietoa.

AstraZeneca ja Britannian pääministeri Boris Johnson ennättivät kommentoimaan, että yhtiön koronarokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille. AstraZenecan mukaan teho on osoitettu rokotteen viimeisimmissä tutkimuksissa.

Rokotteiden saatavuus ja hyväksynnän hitaus ei ole ainoa ongelma, joka nyt huolestuttaa koronaviruksen kanssa kamppailevia viranomaisia.

Viruksesta ilmenneiden muunnosten suurempi tartuttavuus uhkaa kasvattaa tartuntamääriä ympäri maailman ja pelkona on, että nyt käytössä olevat rokotteet ja hoidot eivät ole yhtä tehokkaita nopeasti leviävää eteläafrikkalaista muunnosta vastaan. 

Maailmalla on tähän mennessä tilastoitu yli 101 miljoonaa koronatartuntaa, ja pandemia on aiheuttanut laajamittaista taloudellista tuhoa.

Lue myös:

    Uusimmat