Kovistelu ei auta: Euroopan lääkevirastolla on vain rajatusti mahdollisuuksia vauhdittaa koronarokotteiden toimituksia

Euroopan lääkevirasto (EMA) työskentelee lääkeyhtiöiden kanssa koronarokotteiden toimitusvaikeuksien ratkaisemiseksi, mutta viraston mahdollisuudet vaikuttaa asiaan ovat rajatut, sanoo EMA:n pääjohtaja Emer Cooke.

Cooke oli tiistaina kuultavana Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnassa.

– Mitä voimme tehdä tuotannon suhteen, on se, että teemme yhteistyötä yhtiöiden ja jäsenmaiden kanssa sen varmistamiseksi, että uudet tuotantolinjat saadaan käyttöön mahdollisimman nopeasti, Cooke kertoi.

Sopimuskysymysten ratkaisemisessa EMA ei Cooken mukaan voi auttaa, sillä sopimuskeskustelujen käyminen on EU-komission vastuulla.

Koronarokotteiden hitaat toimitukset ovat aiheuttaneet runsaasti huolta EU:ssa. Viime päivinä on keskusteltu erityisesti lääkeyhtiö AstraZenecasta, joka ilmoitti viime viikolla, ettei se välttämättä pysty toimittamaan heti niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin.

Komissio on vaatinut selityksiä toimitusongelmiin tiukkasanaisesti.

AstraZenecan myyntilupaa odotetaan

AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämällä rokotteella ei ole vielä myyntilupaa EU:ssa. Pääjohtaja Cooke vahvisti, että EMA pyrkii saamaan AstraZenecan myyntilupahakemuksen käsiteltyä tämän viikon aikana.

– Voin vakuuttaa, että koronarokotteiden hyväksymisprosessissa mukana olevat kollegani työskentelevät kellon ympäri, Cooke sanoi.

Cooken mukaan ei ole tavatonta, että prosessiin liittyvää viestinvaihtoa on käyty niin aamuyön varhaisina tunteina kuin myöhään illalla.

Aiemmin kaksi koronarokotetta on saanut myyntiluvan EU:ssa. Rokotukset alkoivat Pfizerin ja Biontechin kehittämällä rokotteella, ja tämän kuun alussa luvan sai Modernan rokote.

EMA on aloittanut myös alustavan arvioinnin lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin rokotteesta, mutta tarkempaa näkymää sen hyväksymisestä ei vielä ole.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Johnson & Johnsonin odotetaan kertovan kliinisten kokeidensa tuloksia ensi viikolla ja yhtiö jättänee myyntilupahakemuksensa silloin ainakin Yhdysvaltoihin.

Cooken mukaan EMA on ollut yhteydessä useiden muiden rokotekehittäjien kanssa. Keskusteluja on käyty myös venäläisestä Sputnik V -rokotteesta.

Rokotteiden lisäksi EMA arvioi koronaviruksen aiheuttamaan tautiin tehoavia lääkkeitä. Toistaiseksi myyntilupaa on suositeltu yhdelle lääkkeelle, remdesivirille.

– Moni (koronaviruksen saanut) on sairastunut vakavasti, joten tarvitsemme hoitovaihtoehtoja, jotta voimme hoitaa näitä potilaita, Cooke sanoi.

Cooke kommentoi viime vuoden lopulla paljastunutta tietomurtoa, jossa EMA:an kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä oli päästy käsiksi ainakin Biontechin ja Pfizerin rokotetietoihin. Hän arvelee, että tietomurrolla pyrittiin luomaan epäluottamusta EMA:aan ja koronarokotteiden arviointiprosessiin.

Hollannin viranomaiset jatkavat tapauksen selvittämistä.

Lue myös:

    Uusimmat