Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään arviota AstraZenecan koronarokotteesta

6:25
Mitä AstraZenecan rokotteen tehosta tiedetään? MTV Uutiset Live selvitti syyt tuotantovaikeuksiin

Euroopan lääkeviraston odotetaan tänään iltapäivällä kertovan, millaisiin tuloksiin se on päätynyt käsitellessään lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupahakemusta.

Jos lääkevirasto päätyy suosittelemaan myyntiluvan myöntämistä, asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on.

Luvan antamisen jälkeen AstraZenecan rokotteen toimitukset EU-maihin voisivat alkaa.

Komission päätös voi tulla nopeastikin. Kun lääkevirasto puolsi myyntilupaa tammikuun alussa lääkeyhtiö Modernan rokotteelle, komissio antoi luvan samana iltana.

Jos AstraZenecan rokote hyväksytään, se olisi kolmas EU:ssa myyntiluvan saanut koronarokote. Rokotukset aloitettiin joulukuun lopussa Pfizerin ja Biontechin rokotteella.

Kitkerä kiista toimituksista

EU ja AstraZeneca ovat viime päivinä kiistelleet rokotetoimituksista, sillä lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu.

Sopimuskiistalla ei kuitenkaan ole vaikutusta myyntiluvan hyväksymisprosessiin.

EU-maat ovat odottaneet AstraZenecan rokotetta innokkaina, sillä aiemmin luultiin, että sitä saataisiin nopeasti jakeluun suuria määriä ja hitaasti alkaneita rokotuksia voitaisiin vauhdittaa.

AstraZenecan mukaan ennakoitujen toimitusmäärien pienenemisen syynä ovat tuotantovaikeudet. EU-komissio on vedonnut solmittuihin sopimuksiin, eikä ole ollut kovin tyytyväinen yhtiön selityksiin.

Komissio on vaatinut tarkempia tietoja siitä, mihin rokotteita on toimitettu yhtiön EU-alueella sijaitsevista tehtaista. Lisäksi komissio haluaa, että AstraZeneca toimittaisi EU:hun Britannian-tehtailla valmistettuja rokotteita.

EU on luomassa koronarokotteiden vientiä tarkkailevaa järjestelmää, joka voisi tietyissä tapauksissa antaa jäsenmaille mahdollisuuden estää rokoteannosten vientiä unionin ulkopuolelle.

Järjestelmä perustuisi samaan sääntelyyn, jonka pohjalta EU tarkkaili keväällä suojavarusteiden vientiä.

Saksa suosittaisi rokotetta vain alle 65-vuotiaille

On myös mahdollista, että Euroopan lääkevirasto päätyisi myyntilupaharkinnassaan siihen, että se suosittelee rokotetta vain tietyille ikäryhmille.

Saksan rokoteviranomaiset ilmoittivat eilen suosittelevansa AstraZenecan rokotteen antamista vain alle 65-vuotiaille. Syy on Saksan rokotekomission mukaan se, että rokotteen tehosta yli 65-vuotiailla ei ole toistaiseksi saatavilla tarpeeksi tietoa.

AstraZeneca ja Britannian pääministeri Boris Johnson ennättivät kommentoimaan, että yhtiön koronarokote on tehokas myös yli 65-vuotiaille. AstraZenecan mukaan teho on osoitettu rokotteen viimeisimmissä tutkimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja