Kolmesataa reserviläistä sai kertauskutsun tekstiviestillä

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan Viro tarjoaa Suomelle esimerkin sotilaallisen valmiuden testauksessa. Niinistö viittaa Virossa viime viikolla järjestettyyn Okas-harjoitukseen, johon lähes 700 reserviläistä sai kutsun alle vuorokauden varoitusajalla.

STT:n tietojen mukaan noin 300 reserviläistä kutsuttiin Suomessakin hiljattain kertausharjoituksiin tekstiviestillä. Viestien kerrotaan menneen perille ja kokeilun onnistuneen muutenkin hyvin.

Viestit eivät kuitenkaan tulleet reserviläisille yllätyksenä, vaan he olivat ensin saaneet kutsun osallistua viime kuun vaihteessa pidettyyn Uusimaa 17 -pääharjoitukseen lain edellyttämällä tavalla eli vähintään kolme kuukautta ennen harjoitusta. Heidän kanssaan sovittiin silloin kokeiluun osallistumisesta.

Niinistön mukaan valmiutta olisi syytä testata Viron tapaan laajemmassa, pataljoonan mittakaavassa.

– Täysin yllätyksellisesti järjestetyt harjoitukset, joissa reserviläiset kutsutaan palvelukseen ilman ennakkovaroitusta, mittaavat reservimme todellista valmiutta, Niinistö perusteli Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) journalistiseminaarissa torstaina.

Hänen mukaansa puolustusvoimille ensi vuodeksi valmiuden parantamiseen osoitettu 50 miljoonaa euroa menee pääosin materiaaliseen valmiuteen. Valmius edellyttää kuitenkin myös henkilöstöresursseja, jotka puolustusvoimauudistuksessa supistettiin minimiin.

– Uudistuksen jälkeinen turvallisuusympäristömme muutos edellyttää näin ollen myös puolustusvoimien henkilöstömäärän kriittistä uudelleentarkastelua.

"Puolustusvoimissa ei sijaa kiusaamiselle tai häirinnälle"

Niinistö nosti puheessaan esiin myös julkisen keskustelun syrjinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä. Ministerin mukaan puolustusvoimat ei suinkaan ole erillään muusta yhteiskunnasta, jonka ilmiöt "tulevat varuskuntiemme porteista sisään kahdesti vuodessa". Myös tavoitteet naisten ja miesten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden suhteen ovat puolustusvoimissa samat kuin muualla.

– On itsestään selvää, ettei puolustusvoimissa ole sijaa kiusaamiselle, eriarvoiselle kohtelulle tai häirinnälle, Niinistö sanoi.

Puolustusvoimilla on hänen mukaansa hyvää kokemusta simputuksen kitkemisestä ja samat toimet ovat avainasemassa myös häirinnän estämisessä. 

Lue myös:

    Uusimmat