Kertauskäsky käy ensi vuonna jo 30 000:lle – harjoitusten lisäämiseen varauduttiin jo viime syksynä: "Näimme, että Ukrainan tilanne äityy sodaksi"

7:34
Katso video: Kertausharjoitusten määrä on kasvanut – toimittajamme Hätilän ampuma-alueella

Reserviläisten koulutustarve on kasvanut Ukrainassa käytävän sodan myötä. MTV Uutiset seurasi reserviläisten harjoitusta Hämeenlinnan Hätilässä.

Kertausharjoituksia järjestetään tänä vuonna kolmannes enemmän kuin normaalisti. Kertaajien määrää on kasvatettu tänä vuonna 9 000:lla noin 28 000:aan. Ensi vuonna kertauskäskyn saa noin 30 000 reserviläistä. Kertauskäskyt ovat lisääntyneet myös 40–50-vuotiaille.

Jukka Heikkonen, 45, osallistui päivän taisteluammuntaharjoitukseen Hätilässä kouluttajana. Asepalveluksensa Heikkonen suoritti vuonna 1996. Sen jälkeen kertauskutsuja on tullut kolmesti: 2010, 2018 ja nyt 2022.

– Kyllä kertauksien määrä voisi olla tasaisempi. Silloin se kehittäisi paremmin ja taidot säilyisivät pidempään, Heikkonen sanoo.  

Heikkonen sanoo huomanneensa lisääntyneet kertauskäskyt myös lähipiirissään. Nyt harjoituksissa ikä on näkynyt osallistujilla tiettynä rauhallisuutena, mutta myös fysiikassa.

– Osa on paremmassa kunnossa ja osalla on keski-ikä vähän enemmän koittanut, mutta hyvin me täällä pärjätään, Heikkonen sanoo.

Valmistelut alkoivat vuosi sitten

Reservin valmiutta vahvistetaan osana puolustusvoimien keväällä saamaa yli 2 miljardin euron lisärahoitusta. Harjoituksia on paitsi lisätty myös laajennettu.

Harjoitusten ja kertaajien lisäämistä alettiin valmistella jo viime syksynä.

– Käytännössä jo viime syksynä näimme hyvissä ajoin, että tämä [Ukrainan tilanne] on menossa sodaksi, ja käytännössä jo viime syksystä alkaen olemme päivittäneet suunnitelmia ja lisänneet harjoitustoimintaa, panssariprikaatin komentaja, eversti Rainer Kuosmanen kertoo.

Reserviin kuuluu yhteensä noin 900 000 suomalaista, joista kolme prosenttia on Puolustusvoimien henkilökuntaa ja loput reserviläisiä. Kuosmasen mukaan on tärkeä ylläpitää suuren joukon taitoja poikkeusajan olosuhteita varten.

– Ukrainasta näemme maa-alueiden hallinnan ja isojen joukkomäärien tärkeyden. Meidän pitää varmistaa se, että isot joukkomäärät hallitsevat asioita. Siihen liittyy tämä volyymin kasvu, Kuosmanen kertoo.

Hätilän taisteluharjoitus on osa valtakunnallisesti järjestettäviä paikallispuolustusharjoituksia. Maavoimat harjoittelee paikallispuolustusta kuudessa osaharjoituksessa eri puolilla Suomea 9. syyskuuta asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja