Ilmavoimien komentajia epäillään rikoksista: Tällaisia ovat Lemmenjoella järjestettävät harjoitukset – "Epäillyt väärinkäytökset eivät kerro totuutta"

Ilmavoimat mukana Red Flag -harjoituksessa 0:51
Video: Ilmavoimat osallistui lokakuussa Red Flag -harjoitukseen.

Ilmavoimien Lapin-majalla Lemmenjoella järjestetään vuosittain noin 5–7 vapaaehtoista harjoitusta, joiden tarkoituksena on Ilmavoimien esikuntapäällikön, prikaatikenraali Jari Mikkosen mukaan verkottuminen ja yhteiskuntasuhteiden ylläpito.

Lemmenjoen majalla järjestetyt vapaaehtoiset harjoitukset nousivat tällä viikolla huomion kohteeksi, kun kävi ilmi, että Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön epäillään käyttäytyneen epäasiallisesti harjoituksessa vuonna 2017.

Harjoituksia järjestävät Ilmavoimien kolme lennostoa, ilmasotakoulu sekä Ilmavoimien esikunta yleensä kerran vuodessa, minkä lisäksi Ilmavoimien ylin johto on järjestänyt omia vapaaehtoisia harjoituksiaan.

Mikkosen mukaan Lemmenjoen vapaaehtoisiin harjoituksiin osallistuu viranomaisorganisaatioiden, yliopistojen, tutkimuslaitosten, liike-elämän, teollisuuden, kuntien, kaupunkien ja kirkon edustajia.

– Pyrimme saamaan aikaan kattavan kokonaismaanpuolustuksellisen kattauksen. Nämä harjoitukset ovat erittäin hyvä mahdollisuus verkottua alueellisesti ja valtakunnallisesti, Mikkonen sanoi STT:lle.

Mikkosen mukaan harjoituksissa kehitetään osallistujien maanpuolustushenkeä ja perehdytetään heitä Puolustusvoimien, Ilmavoimien ja järjestävän joukko-osaston ajankohtaisiin asioihin.

Ei tetsausta ohjelmassa

Harjoitusten ohjelma koostuu Mikkosen mukaan seminaarityyppisistä puheenvuoroista tai luennoista, jotka keskittyvät yleensä jonkin erityisteeman ympärille. Teemat ovat liittyneet muun muassa Ilmavoimien viranomaisyhteistyöhön, tutkimustoimintaan, tekoälyyn ja johtamiseen.

Ohjelmaan kuuluu myös reipasta luonnossa liikkumista ja kilpailutehtäviä "herrasmiesmäisellä asenteella". Sen sijaan perinteistä "tetsausta" eli taistelukoulutusta ei Lemmenjoen harjoituksiin kuulu.

Mikkosen mukaan harjoituksissa on mukana myös osaavat kokit, joten ruokatarjoilu on tasokasta. Ruoan kanssa on ilta-aikaan tarjolla myös alkoholipitoisia ruokajuomia, mutta niitä nautitaan maltillisesti.

Mikkosen mukaan Lemmenjoen harjoituksilla on pitkä perinne, sillä niitä on järjestetty jo vuosikymmenten ajan. Osallistujat ovat Mikkosen mukaan olleet harjoituksiin hyvin tyytyväisiä.

– Nämä nyt esiin nousseet epäillyt väärinkäytökset eivät kerro totuutta näistä harjoituksista, Mikkonen sanoo.

Ulkomaalaisia arvovieraita

Ilmavoimat on käyttänyt Lemmenjoen majaa myös korkea-arvoisten ulkomaisten vieraiden isännöintiin, mihin majaa ympäröivä luonto tarjoaa Mikkosen mukaan upeat puitteet.

Lemmenjoen harjoitukset ovat vain pieni osa Ilmavoimien järjestämistä vapaaehtoisista harjoituksista, sillä kaikkiaan Ilmavoimat järjestää Mikkosen mukaan vuosittain noin 30–40 vapaaehtoista harjoitusta. Niistä suuri osa on esivalmistelua myöhemmin järjestettäville varsinaisille kertausharjoituksille.

Kertausharjoitusten ja vapaaehtoisten harjoitusten välillä on Mikkosen mukaan selvä ero, sillä kertausharjoitukset ovat pakollisia ja astetta sotilaallisemmin järjestettyjä.

Kertausharjoitusten volyymi on myös huomattavasti suurempi, sillä niihin osallistuu tuhansia ihmisiä, kun vapaaehtoisten harjoitusten osallistujamäärä jää murto-osaan tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat