Kolmen veneen liikkeitä tutkitaan Hangon veneturmatutkinnassa: Kisavene törmäsi "huomattavalla nopeudella" huviveneeseen – yksi ihminen kuoli

Hangon veneturmassa menehtyi alakouluikäinen lapsi – Otkes tutkii kolmannen veneen osuutta turmaan 6:38
Traagisen veneturman tapahtumat tarkentuneet: Näin Otkes ja silminnäkijä kertovat tilanteesta – katso video

Hangon veneturman tutkinnassa keskitytään kolmen alueella olleen veneen liikkeisiin ja sijainteihin, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle.

Kolme tutkittavaa venettä ovat kilpaveneiden nopeusajoväylälle aaltoja aiheuttanut vene, huviveneeseen törmännyt kilpavene ja törmäyksen kohteeksi joutunut huvivene, Otkes kertoo Facebookissa julkaisemassaan tiedotteessa.

Otkes ei tarkenna STT:lle, onko aallon aiheuttanut kolmas vene ollut mukana kilpailussa vai onko se ollut kilpailua sivusta seurannut huvivene.

Onnettomuudessa kuoli yksi huviveneen kyydissä ollut ihminen. Toinen huviveneessä ollut ihminen loukkaantui ja hänet vietiin sairaalahoitoon.

Kova nopeus

Huviveneeseen törmänneen kilpaveneen nopeus on Nurmen mukaan ollut huomattava.

– Tuollaiset veneet, joilla on tarkoitus ajaa lujaa, ovat ihan erilaisia kuin tavallinen vene. Jos kärjistetysti sanotaan, niin tuollaisessa nopeusveneessä on vain potkuri vedessä, se ikään kuin lentää siinä veden pinnalla. Silloin siinä ei tarvitse olla kaksista epäjatkuvuuskohtaa, oli se sitten aalto tai pieni kari tai jotakin, niin se vene lähtee ihan hallitsemattomasti, Nurmi sanoo.

Nurmen mukaan niin sanotuilla nopeusveneillä ei pysty ajamaan kovilla nopeuksilla, jos on yhtään aallokkoa.

Tapahtumien kulku pääosin selvillä

Onnettomuus ja siihen johtaneet tapahtumat kestivät Otkesin mukaan noin minuutin. Otkesin mukaan tapahtumat ovat saaneet alkunsa, kun läheltä maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene on jättänyt jälkeensä niin sanotun peräaallon.

Samanaikaisesti kilpavene on lähestynyt maalialuetta kovalla vauhdilla. Noin 150 metrin päässä maaliviivasta kilpavene on osunut peräaaltoon, jonka seurauksena se on muuttanut suuntaansa kohti nopeusajoväylän pohjoispuolen yleisö- ja huviveneitä.

Törmäyksessä kilpavene osui huviveneen kylkeen viistosti. Suomenlahden merivartioston yleisjohtaja Tommi Salopelto kertoi eilen STT:lle, että huvivene oli avonainen, kohtuullisen iso niin sanottu rib-vene. Törmäyksen jäljiltä vene kellui, mutta sen pinnassa näkyi isoja jälkiä ja murtumia.

Yleisön ja kilpailijoiden välisten turvaetäisyyksien mahdolliseen puuttumiseen on Nurmen mukaan vielä liian aikaista ottaa kantaa.

– Yleisötilaisuuksissa katsojien intressinä on päästä mahdollisimman lähelle, jotta he näkevät mahdollisimman hyvin mitä tapahtuu, Nurmi sanoo.

Tutkinta keskittyy turvallisuuskysymyksiin

Pelastustöihin osallistui lukuisia yksiköitä Suomenlahden merivartiostosta, poliisista, pelastuslaitokselta sekä vapaaehtoisesta meripelastusseurasta.Tehtävään hälytettiin myös lääkärihelikopteri sekä Rajavartiolaitoksen meripelastushelikopteri.

Otkes on viikonlopun aikana kuullut tapahtumien kulusta tietäviä ja tallentanut tilaisuudesta kuvattuja videoita sekä kuvia. Nurmen mukaan tutkinnan kannalta on hyvä, että sivullisilta saadaan paljon kuvamateriaalia.

Otkes jatkaa veneturman alustavaa tutkintaa ja valmistelee tutkintaryhmän nimeämistä käynnistääkseen varsinaisen tutkinnan. Tutkinta keskittyy erityisesti yleisötapahtumien järjestämisessä huomioon otettaviin turvallisuuskysymyksiin, Otkes kertoo Facebookissa.

Otkes aloitti tutkintansa lauantaina heti onnettomuuden jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat