Marco näki Hangossa lapsen kuolemaan johtaneen veneturman läheltä – ihmettelee nopeusväylälle aaltoja aiheuttaneen veneen toimintaa: "En tiedä, huomasivatko he olevansa radalla"

Hangon veneturmassa menehtyi alakouluikäinen lapsi – Otkes tutkii kolmannen veneen osuutta turmaan 6:38
Traagisen veneturman tapahtumat tarkentuneet: Näin Otkes ja silminnäkijä kertovat tilanteesta – katso video

Onnettomuustutkintakeskus on tänään vahvistanut, että Hangossa lauantaina tapahtuneen veneturman tutkinnassa selvitetään kahden veneen sijasta kolmen veneen liikkeitä ja asemaa. Traagisessa turmassa kuoli alakouluikäinen lapsi, joka oli huviveneessä yleisössä.

Otkesin mukaan tässä vaiheessa näyttää siltä, että läheltä maaliviivaa liikkeelle lähtenyt vene jätti peräänsä peräaallon nopeusajoväylälle. Samaan aikaan kisavene lähestyi maalialuetta kovalla vauhdilla.

Kisavene osui sivullisen veneen peräaaltoon ja samalla sen suunta muuttui kohti nopeuasajoväylän pohjoispuolen yleisöveneitä. Pian tämän jälkeen kisavene osui huviveneen kylkeen, jossa oli neljä ihmistä. Tässä veneessä olleista yksi lapsi kuoli ja toinen henkilö vietiin loukkaantuneena sairaalaan.

"Vetivät täydet kaasut"

Paikan päällä Poker Run -kilpailua seuraamassa olleen Marco Lehtikankaan mukaan näyttää siltä, että turma oli juuri tämän kolmannen veneen nopeusväylälle aiheuttaman peräaallon syytä.

Lehtikangas oli seuraamassa kilpailua pienellä Smultrongrundet -saarella Hangon sataman edustalla.

– Olin siinä reilun sadan, ehkä 150 metrin päässä. Niin lähellä kuin kilpailua oli maalta käsin mahdollista seurata.

Lehtikankaan mukaan montakaan kilpavenettä ei ollut ehtinyt mennä, kun ulkopuolinen vene ajoi radalle.

– Hangon satamasta päin tuli tällainen iso jenkkimuskelivene, joka ei ollut kilpailija, mutta se tuli suoraan tähän nopeusmittausradalle.

Vene ajoi rataa pitkin ja kiihdytti sitten maalin suuntaan.

– En tiedä, huomasivatko he sitten, että olivat radalla, koska he vetivät täydet kaasut ja lähtivät alta pois.

"Kolmas" vene näkyy videoilla ennen turmaa

Lehtikangas kertoo, että myös tapauksesta tallentuneissa videoissa tämä kolmas vene näkyy kiihdyttämässä radalla.

– Se ehti juuri alta pois ennen kilpavenettä, joka sitten poukahti edellisen veneen tekemään aallokkoon ja suunta kääntyi suoraan turmavenettä kohti.

Lehtikankaan mukaan turmaveneen kyydissä oli useita eri ikäisiltä näyttäneitä ihmisiä. Kilpavene ajoi suoraan turmaveneen yli, lensi ilmaan ja tippui alas. Huviveneessä ollut lapsi kuoli.

"Mitään ei ollut tehtävissä"

Lehtikankaan mukaan radalle ilmeisesti luvatta tullut katsojavene näyttää ulkopuolisin silmin syypäältä turmaan, koska se aiheutti aaltoja nopeusradalle. Otkes tai poliisi eivät ole vielä ottaneet kantaa siihen, mitä turmassa tarkalleen tapahtui. Otkes tutkii tämän kolmannen veneen osuutta turmaan.

Kilpailussa mukana olleet veneet olivat Lehtikankaan mukaan menneet ennen turmaa ajoitetusti siten, että edellisen veneen aiheuttama aallokko oli jo ehtinyt hävitä, ennen kuin seuraava kilpailija tuli radalle.

– Nyt kun siinä tuli yksi ulkopuolinen vene väliin, ja varsinkin tällainen iso vene, niin näyttää siltä, että sen tekemä aalto aiheutti tämän turman. Kilpaveneen kuljettaja selvästi yritti vielä ohjata venettä, mutta ei siinä ollut mitään tehtävissä. 

Lehtikangas kertoo tilanteen olleen todella järkyttävä.

– Tuon kokoinen ja painoinen vene ajaa pienen yli. Sanoin heti, että nyt ei mennyt hyvin, tuosta ei selviä kukaan.

Merivartiosto lähti katsojaveneen perään

Kysymyksiä on herännyt myös siitä, olivatko katsojaveneet liian lähellä kilparataa. Yleisöveneet eivät olleet kuitenkaan radalla.

– Olihan siinä paljon katsojaveneitä merkatun väylän reunoilla, mutta ei radalla. Nähdäkseni merivartiosto tai huoltoveneet eivät kumpikaan katsoneet, että ne olisivat olleet liian lähellä rataa, Lehtikangas kertoo.

Lehtikankaan mukaan turman jälkeen merivartioston vene tuli ensin onnettomuuspaikalle, mutta kääntyi pian ja näytti lähtevän radalla aaltoja aiheuttaneen veneen perään.

– Se oli hetken siinä, mutta lähti sitten samaan suuntaan, minne se kolmas vene oli kiihdyttänyt, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat