Silminnäkijä kuvailee yhden ihmisen kuolemaan johtanutta traagista veneturmaa Hangossa – kilpavene lensi törmäyksen jälkeen ilmassa: "Ihmiset lamaantuivat järkytyksestä"

3:34
Katso videolta miten vakava veneturma tapahtui – silminnäkijä kertoo tapahtumien etenemistä MTV:lle.

Kaksi venettä törmäsi tänään iltapäivällä Hangon edustalla, minkä seurauksena yksi ihminen kuoli ja toinen loukkaantui. Tapahtumapaikalla ollut Kirsi Larkiala kuvailee MTV Uutisten haastattelussa traagista tilannetta. 

Larkiala kertoo viettäneensä kesiä Hangossa jo 15 vuoden ajan. Kyseinen Poker Run-venetapahtuma on myös muodostunut perinteeksi, mutta koskaan aiemmin mitään vastaavaa ei ole tapahtunut. 

Larkiala kertoo, että he olivat turmahetkellä seuraamassa veneilytapahtumaa kalliolta.

– Osan porukan kanssa olimme kalliolla piknikillä, ja otin tuttuun tapaan useita videoita Instagram-tarinoihin. Sitten sattumalta järkyttävä tilanne päätyi videolle.

"Katsojat pääsivät liian lähelle"

Larkiala kertoo pohtineensa heti tapahtuman alussa, miksi katsojaveneet päästettiin niin lähelle kilparataa. Katsojia oli useita satoja.

– Totta kai siitä syntyy hurjat aallot, kun edellinen vene meni siitä reitiltä ennen törmäystä.

Ennen kohtalokasta onnettomuutta yksi vene ajoi kilpareitillä ja synnytti aaltoja. Toistaiseksi ei ole tietoa, oliko tämä vene kilpailussa mukana vai ei.

– Pian tämän aaltoja aiheuttaneen veneen jälkeen kilpavene tuli siihen kohdalle ja osui aaltoon, minkä jälkeen se ajautui reitiltä ja törmäsi huviveneeseen kohtalokkain seurauksin, toinen silminnäkijä kertoo.

Larkialan mukaan kilpailun järjestämisessä ei otettu huomioon sitä, että meri elää koko ajan. Kun katsojaveneitä on runsaasti, myös sivuttaisaaltoliikettä syntyy paljon.

Tilanteessa oli ainekset pahemmalle tragedialle

Larkialan mukaan kilpavene osui kovassa vauhdissa huviveneeseen. Kilpavene nousi videoiden perusteella törmäyksen voimasta ilmaan ja lensi kunnon ilmalennon ennen laskeutumistaan takaisin veteen.

Veneen vauhti oli kilpailussa noin 190 kilometriä tunnissa, mutta vauhti ehti hieman hidastua aallon voimasta ennen törmäystä.

– Kilpavene ei rysähtänyt suoraan huviveneen päälle, Larkiala sanoo.

Yleisö lamaantui järkytyksestä

Larkiala kertoo tilanteen edenneen niin nopeasti, että sattunutta ei voinut edes käsittää todeksi. Tilanne tuli päälle vain sekunneissa.

– Kukaan ei sanonut mitään, vaan kaikki me kalliolla olleet ihmettelimme suu auki, miten tällaista voi tapahtua, Larkiala kertoo kauhistuneena.

Törmäyksen jälkeen alkoi "hirveä hässäkkä", kun pelastuskopterit ja meripelastuksen veneet kiitivät paikalle.

Larkialan mukaan sadat ihmiset kalliolla suorastaan jähmettyivät kauhusta.

– Se oli niin järkyttävä tilanne, että ihmiset vain lamaantuivat. 

Kisa keskeytettiin välittömästi

Larkiala kertoo, että tapahtuman järjestäjät kuuluttivat tilanteesta nopeasti törmäyksen jälkeen.

– Kesti hetken, ennen kuin viesti meni perille omiin aivoihin. Ihmiset lähtivät melko nopeasti valumaan massoina takaisin yhteisveneille. 

Kisa keskeytettiin välittömästi tapaturman jälkeen. Larkialan mukaan tapahtuma kerää joka vuonna runsaasti katsojia.

– Tänä vuonna ilma oli vielä todella hyvä, joten katsojia oli varmasti ennätysmäärä paikalla. Kyllähän tämä suru-uutinen koskettaa varmasti kaikkia paikalla olleita.

Juttua muokattu 8.8. klo 21.38: Lisätty toisen silminnäkijän kommentit tilanteesta. Tarkennettu tilannekuvausta, kilpaveneen nopeutta ja sitä, että katsojavene ei ollut reitillä törmäyksen sattuessa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja