Kolmen somalialaisryöstäjän karkottaminen jäihin

Ratkaisun saaminen siitä, voidaanko kolme katuryöstöistä tuomittua nuorta somalialaismiestä karkottaa maasta, saattaa kestää useita kuukausia.

Helsingissä toissa vuonna tapahtuneista väkivaltaisista katuryöstöistä tuomitut kolme somalialaisnuorta eivät ainakaan vielä joudu lähtemään Suomesta.

Korkein hallinto-oikeus on kieltänyt nuorten karkotuspäätösten täytäntöönpanon siihen asti, kunnes se on ratkaissut karkottamisia ja maahantulokieltoja koskevat valituslupahakemukset.

Ihmisiä väkivaltaisesti ryöstelleiden somalialaistaustaisten nuorten joukko tuomittiin vuoden 2005 lopulla Helsingin käräjäoikeudessa. Useammalle lankesi ehdotonta vankeutta.

Ulkomaalaisvirasto päätti karkottaa osan tuomituista Somaliaan.

Nuoret valittivat hallinto-oikeuteen, joka katsoi, että katuryöstöihin osallistuneita voidaan karkottaa maasta. Kolmen nuoren miehen karkotuspäätöksen voimassapitämistä Helsingin hallinto-oikeus perusteli sillä, että olot alueilla, joista miehet ovat lähtöisin, ovat rauhalliset. Miehistä kaksi on kotoisin Somalimaasta ja yksi Puntmaan alueelta.

Suomessa järjestelmä on sellainen, että päätökset maasta poistamisesta sekä karkotus- että käännyttämisasioissa voidaan panna täytäntöön heti hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen. Käytännössä poliisi siis voi lähteä viemään karkotettavia pois maasta heti hallinto-oikeuden ratkaisun tultua, ellei KHO päätä toisin. Täytäntöönpanon kieltoa pitää erikseen pyytää korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Itse pääasia eli ratkaisun saaminen siitä, voidaanko kolme nuorta karkottaa maasta, saattaa kestää useita kuukausia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat