Mainos

Kolmen sanan klisee toimii erotilanteessa – tutkija: "Ainoa jättäjän tarvitsema puskuri"

Parisuhteen päättäminen ei ole mukavaa sen enempää hylätyksi tulevalle jätettävälle kuin hermostuneelle jättäjällekään. 

Useimmat ihmiset haluavat kuulla huonot uutiset suoraan ja vilpittömästi. Brigham Young Universityn tutkimuksen mukaan harva toivoo runsassanaisia alustuksia ennen varsinaista pommia oli kyse sitten syövästä tai parisuhteen päättymisestä.

Hyökkäävän suorasanaisesti tunteita nostattavaan aiheeseen ei kuitenkaan kannata käydä laukomalla ensi töikseen illallispöydässä: "Minä haluan erota." Pieni alustus on hyvästä, ja asian ajaa parhaiten kolmen sanan muodostama tuttu lause: ”Meidän täytyy jutella.”

– Ainoa jättäjän tarvitsema puskuri on ”Meidän täytyy jutella” -lause. Muutamassa sekunnissa jätettävä ymmärtää, että huonoja uutisia on tulossa, kertoo tutkimusta luotsannut Alan Manning yliopiston sivuilla.

Tutkimukseen osallistuneet 145 henkilöä saivat vastaanottaa useita erilaisia huonoja uutisia kahdella eri tavalla. Tutkimushenkilöiden tehtävänä oli arvioida viestin selkeyttä, hienotunteisuutta, suoruutta, tehokkuutta, rehellisyyttä, yksityiskohtaisuutta ja järkevyyttä. He saivat myös arvioitavakseen, mitä näistä piirteistä arvostivat tiedonannoissa eniten.

Suurin osa jätettävän rooliin hypänneistä vastaajista oli sitä mieltä, että selkeys ja suoruus veivät voiton muista luetelluista tavoista. Tilanne saattaa silti näyttää toisenlaiselta jättäjästä, josta on todennäköisesti paljon miellyttävämpää pehmustella asiaa ennen sen tylyn lopputuleman kertomista.

Kivuttomasta erosta haaveilevan jättäjän kannattaa kuitenkin ravintolaillallisella käydä nopeasti kiinni pihviin – ei siis siihen syötävään vaan asian ytimeen. Se säästää aikaa ja tunteita.

Lähde: BYU News

***

4:22
​​​​​​​

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.