Kolmen hengen kuolonkolarin aiheuttaneen tuomio lieveni miehen omien vammojen takia – katso animaatio turmasta

Animaatio: Näin Savonlinnan kolme henkeä vaatinut kolari tapahtui 0:36
Animaatio näyttää, miten Savonlinnan kuolonkolari tapahtui.

Mies kiisti ajaneensa turma-autoa. Oikeuden mukaan ei jäänyt varteenotettavaa epäilystä siitä, että mies toimi auton kuljettajana.

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 24-vuotiaan miehen yli neljän vuoden vankeusrangaistukseen kolmesta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Kyse on Savonlinnassa kesällä 2022 tapahtuneesta kolarista, jossa kuoli kolme parikymppistä nuorta.

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen myös rattijuopumukseen, huumausaineen käyttörikokseen sekä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Neljän nuoren aikuisen seurue oli liikkeellä tuomitun omistamalla autolla heinäkuun viimeisenä lauantaina vuonna 2022. Käräjäoikeuden mukaan mies ajoi päihtyneenä ja huomattavaa ylinopeutta autoa, joka törmäsi kylki edellä ajokaistojen keskikorokkeen päällä olleeseen opastinpylvääseen ja katkesi törmäyksen voimasta kahtia. Takaosa jäi kiinni opastinpylvääseen, ja etuosa sinkoutui siitä noin 20 metrin päähän. Kaksi autossa olleista miehistä kuoli onnettomuuspaikalle. Tuomittu ja autossa ollut nainen vietiin pahoin loukkaantuneina sairaalaan, missä nainen kuoli myöhemmin.

"Kuvastaa suurta piittaamattomuutta"

Onnettomuushetkellä miehen veren alkoholipitoisuus oli tuomion mukaan ainakin 0,5 promillea ja lisäksi hänen veressään oli huumausaineita.

Rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan auton nopeus oli ennen onnettomuutta ainakin 93 kilometriä tunnissa. Nopeusrajoitus onnettomuusalueella oli 60 kilometriä tunnissa. Oikeuden mukaan auton nopeus oli selvästi liian suuri myös vallinneisiin ajo-olosuhteisiin nähden. Keliolosuhteet olivat huonot kovan vesisateen ja ajoradalle kertyneen veden takia.

– (Miehen) sanottu menettely kuvastaa hänessä suurta piittaamattomuutta ja välinpitämättömyyttä matkustajiensa ja muiden tienkäyttäjien hengestä ja terveydestä sekä tietoista ja suurta riskinottoa liikennekäyttäytymisessään. (Miehen) menettely on ollut siten törkeän huolimatonta, tuomiossa sanotaan.

Kiisti olleensa ratin takana

Mies myönsi syyllistyneensä huumausaineen käyttörikokseen, mutta kiisti muut rikokset. Hän kertoi, ettei muista onnettomuudesta tai sitä edeltäneistä tapahtumista mitään, mutta kiisti, että olisi ollut kuskina.

Oikeus punnitsi tuomiossa myös mahdollisuutta, että autoa olisi ajanut yksi kolarissa kuolleista, joka esitutkinnan perusteella oli matkustanut auton etupenkillä.

– Vaikka myös sitä vastaan, että (tuomittu) olisi toiminut kuljettajana, on olemassa seikkoja, ei niiden johdosta jää varteenotettavaa epäilystä siitä, että (tuomittu) on toiminut kuljettajana. (Tuomitun) on siten osoitettu kuljettaneen syytteessä tarkoitettua henkilöautoa, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan muun muassa toisen etupenkillä istuneen nuoren vammat puhuivat sen puolesta, että tuomittu kuljetti autoa onnettomuuden tapahtuessa.

Käräjäoikeus tuomitsi Jere Leevi Rautiaisen, 24, neljän vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus huomioi, että hänet oli aiemminkin tuomittu liikenne- ja huumausainerikoksista, ja turman aikaan hän oli niistä langetetun ehdollisen vankeusrangaistuksen koeajalla.

Rautiainen loukkaantui vakavasti onnettomuudessa. Sen vuoksi käräjäoikeus lievensi hänen saamaansa rangaistusta vajaalla vuodella. Ilman lievennystä käräjäoikeuden mukaan oikeudenmukainen rangaistus teoista olisi ollut noin viisi vuotta ja kaksi kuukautta vankeutta.

Lue myös:

    Uusimmat