Kolme vuotta sitten Jari "Bull" Mentulan arki mullistui – nyt hän on vaipanvaihdon mestari ja tunnistaa Robin-pojan itkut: "Kaikki tämä oli ihan uutta aluksi"

7:39
Hävettääkö Jari "Bull" Mentulaa, jos oma lapsi saa kaupassa raivarin? Kehonrakentaja kertoo, mitä isyys on opettanut hänelle

Valmennusyrittäjä Jari "Bull" Mentula haluaa olla lapsilleen se henkilö, jolle voi aina soittaa asiassa kuin asiassa. Kehonrakentaja paljastaa MTV Uutisille oman isän olevan suurin roolimalli.

Kun Jari "Bull" Mentulan ensimmäinen lapsi syntyi, hän oli 40-vuotias. Julkisuudessa kehonrakentajana tunnettu mies ajattelee, että hänelle se oli täydellinen ikä tulla isäksi.  

– Olin ehtinyt saavuttamaan urallani monia asioita ja toisaalta taloudellinen tilanne oli turvallinen. Lapsen saaminen tarkoittaa kuitenkin monia hankintoja, kehonrakentaja pohtii.

Mentulan ja hänen Maru-vaimonsa perheeseen kuuluvat 3-vuotias Romeo, vuoden vanha Robin sekä teini-ikäinen Ronja-tytär, joka on Marun edellisestä suhteesta.

Kun Mentula palaa omiin lapsuusmuistoihin, hän kuvailee olleensa vilkas tapaus. Mies näkeekin omissa lapsissaan samoja luonteenpiirteitä.

– Moni asia piti opetella kantapään kautta. Jos jotain minulta kiellettiin, niin jouduttiin kieltämään useamman kerran, Mentula jatkaa.

– Tahtoa ja jääräpäisyyttä pitää olla ja sitä heiltä löytyy.

Isälle voi soittaa aina

Lapsuudenkodissa oli Mentulan mukaan tiukkoja sääntöjä ja rajoja, joiden yli ei saanut mennä. Jos niin teki, siitä huomautettiin.

– Jos jotain luvattiin, niin siitä sopimuksesta tuli pitää kiinni. Se on ollut tärkeää minulle myöhemmin niin yrittäjänä kuin kehonrakentajanakin, Mentula toteaa.

Omille lapsilleen Mentula sanoo haluavansa olla samanlainen roolimalli kuin hänen oma isänsä on ollut. 

– Saattaa kuulostaa hassulta, että yli 40-vuotias mies soittaa isälleen kysyäkseen tämän mielipidettä ennen kuin vaihtaa autoa, mutta se on jäänyt tavaksi itselleni. Tahtoisin olla samanlainen tuki omille pojilleni, kun heidän on tehtävä päätöksiä, he voisivat soittaa tarvittaessa minulle.

Kuntosalille Mentula ei aio lapsiaan pakottaa, vaan he saavat itse löytää omat harrastuksensa ja intohimonsa.

– Eihän kaikki ihmiset pidä kuntosalilla käymisestä ja sekin on ihan ok. Tärkeintä on harrastaa edes jotain, jotta sosiaaliset taidot kehittyvät.

Pojalla voi olla pinkki paita, niin myös isällä

Jos jokin asia herättää vahvoja mielipiteitä, niin lasten vaatteiden värit. Voiko pojalle ostaa pinkkejä tai tytölle sinisiä vaatteita Mentulan perheessä?

– Onhan minullakin pinkkejä paitoja ja niin on pojillakin. En lähde lokeroimaan tyttöjen ja poikien värejä, Mentula vastaa.

Kehonrakentaja kertoo, ettei pariskunnalla ole kasvatukseen liittyviä näkemyseroja. Päinvastoin, Mentulan mukaan Maru-vaimo on antanut hänelle tärkeitä oppeja lasten hoitamiseen.

– Kaikki lähtee siitä, miten vaippa vaihdetaan tai vaatteet puetaan. Eihän se lapsi mene rikki, kun sitä käsitellään, mutta kaikki tämä oli minulle ihan uutta aluksi, Mentula naurahtaa todeten olevansa nyt konkari vaipan vaihtaja.

Suurimpana oivalluksena mies sanoo nyt tunnistavansa lapsen itkun eri merkitykset.

– Robin ei kommunkoi vielä puhumalla, vaan esimerkiksi itkulla, milloin sattuu tai milloin on hätä. Se on käsittämätöntä, miten paljon pieni ihminen voi opettaa ikäisekseen, Mentula hämmästelee.

Hymy auttaa jaksamaan

Tasapainoilu perheen, työn ja oman jaksamisen välillä olevan toisinaan vaikeaa. Mentula on kiitollinen siitä, että saa tehdä työkseen juuri sitä, mitä aidosti haluaa.

– Otan välillä päiviä, jolloin työt jätetään syrjään ja keskityään perheeseen ja välillä itseensä. Parasta vastapainoa on se, ettei tee mitään ja pyrkii vain olemaan.

Kahden pienen pojan isä myöntää välillä kauppareissujen olevan toisinaan helpompia ja joskus haastavampia. Lapsia ei tule hänen mielestään sulkea mistään, vaan lapset on hyvä ottaa mukaan ravintolaan ja osaksi arkisia askareita.

– Kesällä olemme käyneet perheen kanssa rannalla ja lomalle suuntaamme yhdessä mökille.

Perheen takapihalle on pystytetty myös trampoliini.

– Minäkin olen käynyt hyppimässä. Siinä on painoraja, niin ei uskalla hirveän paljon hyppiä, mies virnistää.

Miten kiireellisen lapsiarjen keskellä sitten jaksaa, kun päivät venyvät ja yöunet jäävät vähiin? Mentulalla on tähän selkeä vastaus.

– Nuorimmainen poika herätti minut aamulla melko aikaisin. Kun katson hänen leveää hymyään, eihän päivä voi alkaa huonosti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja