Kolme kurjaa merkkiä: Ethän toimi näin itseäsi kohtaan?

Milloin ihmisen on syytä hakeutua psykologille? 1:55
Videolla: Milloin ihminen tarvitsee terapiaa?

Psykologi kertoo julkaisemallaan videolla gaslighting-tyyppisestä käytöksestä, jota saatat tulla kohdistaneeksi itse itseäsi kohtaan. 

Olet ehkä kuullut termin gaslighting? Se tarkoittaa jonkun ihmisen manipulointia siten, että hän hyväksyy manipuloijan väärän väittämän täysin ja alkaa jopa epäilemään omaa mielenterveyttään tai havaintojaan.

Termi liitetään usein myrkyllisiin parisuhteisiin. TikTok-tiliä ylläpitävä brittipsykologi Julie Smith kuitenkin varoittaa, että itseäänkin voi manipuloida samaan tapaan, kertoo Metro-sivusto.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kolme merkkiä gaslightingista – ethän toimi näin itseäsi kohtaan?

Alkuvuodesta 2022 julkaisemallaan videolla Smith kertoo kolme merkkiä tällaisesta itseen kohdistuvasta käytöksestä. Kiinnitä huomiota siihen, toimitko näin itseäsi kohtaan.

Ensimmäinen gaslighting-merkeistä on se, että syytät itseäsi kaikesta. Jos joku muu tekee virheen, keksit sille selityksen, mutta mikäli mokaatkin itse, koet sen kertovan jotain perustuvanlaatuista siitä, millainen olet ihmisenä.

Toinen merkki on se, että et koskaan luota omaan päätöksentekokykyysi. Pidät muiden näkemyksiä luotettavampina kuin omiasi.

– Epäilet itseäsi miltei koko ajan ja käännyt muiden puoleen saadaksesi asioihin selkeyttä, Smith selittää.

Kolmas merkki on se, että mitätöit tai sivuutat tunteesi.

– Tämä johtuu siitä, että uskot olevasi liian tunteellinen tai ylireagoivasi, joten et enää tiedä, mitä tunteitasi kuuntelisit.

Katso myös: Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? "Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima". 

Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule?"Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima" 3:03
Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia. Jokainen voi muuttaa käsitystään itsestään, uskoo Erika.

Lue myös:

    Uusimmat