Mainos

Kolesterolilääkitys karsii verenluovuttajia

EU:n tuoreen määräyksen nojalla kolesterolipotilaiden statiinilääkitys estää verenluovutuksen, sillä statiineja sisältävästä verestä voi olla haittaa sikiölle.

Säännöllisten verenluovuttajien määrä on laskenut uusien verenluovutuskriteerien takia. Luovuttajia on karsinut erityisesti EU:n tuore määräys, jonka mukaan kolesterolipotilaiden käyttämä statiinilääkitys estää verenluovutuksen, kertoo sanomalehti Kaleva.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun mukaan statiineja sisältävästä verestä voi olla haittaa sikiölle. Statiinipitoista verta ei voida myöskään siirtää keskoselle.

SPR:n Veripalvelun lääkäri Pia Hynysen mukaan veren luokittelu luovuttajan lääkityksen mukaan voisi lisätä luovuttajien määrää.

- Esimerkiksi statiineja sisältävää verta voitaisiin käyttää muille kuin raskaana oleville ja keskosille. Nämä kun ovat melko pieni ryhmä veren vastaanottajia, Hynynen sanoo.

Tällä hetkellä koko maan veritilanne on punasolujen osalta hyvä. Muun muassa syöpäpotilaiden tarvitsemia trombosyyttejä eli verihiutaleita tarvitaan kuitenkin kipeästi, sillä ne säilyvät vain viisi vuorokautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.