Mainos

Kolea alkukesä pitänyt sinilevän poissa

Viileä ja tuulinen sää on toistaiseksi estänyt sinileväkukintojen kehittymisen. Kesäkuun alussa ei sinilevää havaittu yhdelläkään merialueen tai sisävesien seurantapaikalla. Merialueilla sinileväkukintojen kehittyminen ei ole todennäköistä lähiviikkoinakaan. Jos sää lämpenee, kukintojen todennäköisyys lisääntyy Suomenlahden alueella.

Pii- ja panssarilevien muodostaman kasviplanktonin kevätkukinta on ohi keskisellä ja läntisellä Suomenlahdella, Pohjois-Itämerellä ja Saaristomerellä.

Itäisellä Suomenlahdella ja Selkämeren rannikkovesissä kevätkukinta on niin ikään lopuillaan, mutta Perämerellä kevätkukinta on vasta alkamassa. Saaristomeren ja Suomenlahden rannoille on paikoitellen ajautunut rihmamaista ruskolevää. Myös siitepölykasaumia on havaittavissa sekä rannikolla että ulappavesissä.

Sisävesialueilla levää on havaittu vain Itä-Suomen Immalanjärven rannalla. Todennäköisesti leväkasvusto on irronnut järven pohjasta. Useissa sisävesialueiden kohteissa on sen sijaan havaintoja runsaasta siitepölystä.

Suomen ympäristökeskus, alueelliset ympäristökeskukset ja Merentutkimuslaitos julkistavat valtakunnallisen levätilanteen tänä kesänä viikottain. Tiedot perustuvat noin 240 kohteessa tehtyihin havaintoihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.