Kokoomuspoliitikot vuotivat talouslukuja someen ennen niiden julkistamista – valtiovarainministeriön viestintäjohtaja: "Tämä on poikkeuksellista"

Näin budjettiesitys iskee kukkaroon 14:55
Video: Miten hallituksen budjettiesitys vaikuttaa kansalaisen kukkaroon?

Kokoomuksen kansanedustajat Elina Lepomäki ja Juhana Vartiainen ovat herättänet närää jakaessaan otteita julkisen talouden suunnitelmasta ja ensi vuoden budjettikirjasta liian aikaisin sosiaalisessa mediassa.

Lepomäki julkaisi perjantaina kuvan julkisen talouden suunnitelman sisällöstä ja kommentoi muun muassa julkisen talouden alijäämää.

Muun muassa valtiovarainministerin valtiosihteeri Maria Kaisa Aula huomautti Twitterissä Lepomäelle, että budjettikirja on julkivapaa vasta maanantaina.

Lepomäki sanoi, ettei tiennyt embargosta (julkaisuajankohdasta) ja pahoitteli, että oli julkistanut tietoja budjettikirjasta etukäteen. Myöhemmin hän perusteli vielä Twitterissä, että ei julkaissut otetta budjettikirjasta, vaan julkisen talouden suunnitelmasta. Tuossa asiakirjassa ei lukenut embargoa, hän sanoi.

Maria Kaisa Aula vastasi samoilla sanoilla kokoomuksen kansanedustajalle Juhana Vartiaiselle, joka julkaisi kuvan budjettikirjasta Twitterissä perjantaina. Siinä kerrottiin aktiivimallin purkamisesta.

STT ei tavoittanut lauantaina Lepomäkeä tai Vartiaista kommentoimaan asiaa.

SDP:n Lindtman: Kyse on pelisääntöjen kunnioittamisesta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan budjettikirja on yli 500-sivuinen. Käytäntönä on ollut, että kansanedustajat pääsevät tutustumaan siihen viikonlopun yli, jotta myös oppositioedustajilla olisi tasavertaiset mahdollisuudet osallistua keskusteluun, jota hallituksen budjetista käydään ensi viikolla eduskunnassa.

– Jotta tämä käytäntö, joka mielestäni palvelee demokratiaa ja opposition toimintamahdollisuuksia, voisi jatkua, olisi tärkeää, että kaikki kansanedustajat voisivat pitää kiinni yhteisistä pelisäännöistä. Eli eihän siellä mitään suuria salaisuuksia ole, vaan kyse on siitä, että kunnioitetaan pelisääntöjä.

Lindtman ei muista, että tämän kaltaista keskustelua budjettikirjan tietojen vuotamisesta etukäteen olisi aiemmin ollut tarpeen käydä.

Vm:n viestintäjohtaja: Ei ole tapahtunut aikaisemmin

Valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto huomauttaa, että perjantaina kansanedustajat saivat tutustuttavakseen kaksi dokumenttia: keltaisen budjettikirjan ja julkisen talouden suunnitelman.

– Budjettikirjat päätyivät normaalisti meidän kauttamme eduskuntaan, ja näiden kannessa oli embargomerkintä. Lisäksi eduskunnasta pyydettiin perjantaiksi myös julkisen talouden suunnitelmaa, jotta kansanedustajat ehtisivät perehtyä myös siihen kunnolla.

Mutta jos julkisen talouden suunnitelma olisi tullut ministeriön kautta painosta, se olisi päätynyt kansanedustajien käsiin vasta alkuviikosta. Tällöin Lehdon mukaan sovittiin, että eduskunnassa voitaisiin itse tulostaa suunnitelma.

Lehto sanoo, ettei ole sataprosenttisen varma, onko eduskunnassa tulostetuissa versioissa ollut embargomerkintää. Mutta asian pitäisi hänen mukaansa olla itsestään selvä.

– Kun molemmat dokumentit ovat valtioneuvoston yleisistunnossa maanantaina, niin käsittääkseni julkisuuslain mukaan ne tulevat julkisiksi valtioneuvoston hyväksynnän jälkeen, Lehto sanoo.

Hänen tietoonsa ei ole tullut, että aikaisemmin olisi vuodettu etukäteen toimitetusta materiaalista jotain.

– Joten kyllä tämä on poikkeuksellista, Lehto sanoo.

Embargon rikkomisesta kertoi aikaisemmin muun muassa Uusi Suomi. 

Lue myös:

    Uusimmat