Eduskunnassa ihmetellään valtiovarainministeriön toimintaa – uusista sote-tiedoista ei ole saatu kirjallista muistiota

Valtiovarainministeriö torjuu Helsingin Sanomien uutisen, jonka mukaan ministeriön virkamiehet olisivat sote-uudistuksen loppumetreillä tietoisesti pimittäneet eduskunnalta tiedot 210 miljoonan euron rahoitusepäselvyydestä.

Valtiosihteeri Martti Hetemäki sanoo, että eduskunta sai valtiovarainministeriöltä riittävät ja ajantasaiset tiedot suullisesti soten valmistelun viimeisinä päivinä.

Helsingin Sanomat oli haastatellut eduskunnan virkamiehiä ja nähnyt sähköpostiviestejä, joissa valtiovarainministeriön virkamiehet pohtivat, huomaako eduskunta lakiesitykseen jääneitä puutteita. Ne liittyivät maatalousyrittäjien lomituksen ja maahanmuuttajien kotouttamiskorvausten rahoitukseen. Kyse oli 210 miljoonasta eurosta.

Hetemäen mukaan keskustelua on tulkittu väärin.

–  Kyse on virkamiesten keskinäiseksi tarkoitetusta viestinvaihdosta, jossa pyritään varmistumaan siitä, ettei turhan takia synny epäselvyyksiä, Hetemäki sanoi.

Sähköpostiviestien vastaanottajana oli VM:n alivaltiosihteeri Päivi Nerg, joka kiistää, että virkamiehet olisivat tarkoituksella jättäneet asioita kertomatta.

 –  Valiokuntakuulemisessa kysellään aivan hirvittävää määrää erilaisia asioita. Ei ole normaalikäytäntö, että kaikista asioista tehdään heille automaattisesti uusi muistio tai uudet tiedot, vaan valiokunta voi sitten pyytää, että tämän osalta pyydämme täsmennystä. Näinhän ei siinä tilanteessa tullut pyyntöä, Nerg sanoo.

Tietoja ei pyydetty kirjallisesti

Eduskunnan virkamiesten kertoman mukaan on poikkeuksellista, että suullisessa käsittelyssä esiin tulleita tietoja ei toimiteta myös kirjallisesti. Näin ei tällä kertaa tehty. Hetemäen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta ei pyytänyt saada tietoja kirjallisena.

–  Jos asia olisi tullut myöhemmin uudestaan esiin ja pyydetty tiedot erikseen, niin ne olisi varmasti tarkennettu myös kirjallisesti, Hetemäki sanoi.

Hetemäen mukaan tiedot käytiin kahdesti läpi suullisesti. Hänen mukaansa virkamiehille jäi käsitys, että selvitys oli riittävä.

–  Eduskunta pyysi meiltä tietoja erittäin tiukalla aikataululla tilanteessa, jossa täsmällisiä tietoja ei vielä ollut. Annoimme eduskunnalle täsmälliset tiedot heti, kun ne olivat saatavilla, Hetemäki sanoo tiedotteessa.

Suullinen käsittely oli 6. maaliskuuta. Seuraavan päivän käsittelyssä asiaan ei palattu, ja koko sote-uudistus kaatui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eroamiseen 8. maaliskuuta.

Oikeuskansleri ottaa asian tutkittavaksi. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo, että ministeriön toimista saatiin jo perjantaina aamupäivän aikana kaksi kantelua.

Ministereiltä ei kommenttia

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) esikunnasta viestittiin, ettei Orpo kommentoi asiaa, koska se kuuluu kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) tontille. Vehviläinen puolestaan kertoi STT:lle, ettei hänellä ole lisättävää valtiovarainministeriön tiedotteeseen. Hänen mukaansa on hyvä, että oikeuskansleri tutkii asian.

–  Minulle on kuluneen vaalikauden aikana syntynyt vahva käsitys siitä, että VM:n virkamiehet ovat aina tehneet kaikkensa auttaakseen eduskuntaa ja sen valiokuntia lainsäädäntötyössä, Vehviläinen viestitti.

Uutista päivitetty 19.30.

Lue myös:

    Uusimmat