Kokoomuskonkari tylyttää Orpon "diktatoriselta näyttävää" päätöstä blogissaan: "Mitä selvimmin hajoitti puoluekentän"

Petteri Orpo: Kokoomus päätti yksimielisesti, että pyydän Alexander Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi 8:21
Petteri Orpo: Kokoomus päätti yksimielisesti, että pyydän Alexander Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi

Kokoomusvaikuttaja Raimo Ilaskivi kritisoi kovin sanoin kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpon päätöstä olla järjestämättä neuvoa-antavaa jäsenäänestystä puolueen presidenttiehdokkaasta. Hänen mukaansa puoluedemokratialle "viitattiin kintaalla".

"Omasta puolestani olin odottanut diktatoriselta näyttävän päätöksen sijasta puolueen turvautumista jäsenäänestykseen. Sillähän olisi mitattu kaikkein tärkeimmän kannattajajoukon mielialat ja toimittu sitten niitä noudattaen", Ilaskivi kirjoittaa Puheenvuoro -blogissaan.

Orpo ilmoitti tänään kokoomuksen pyytävän presidenttiehdokkaakseen professori Alexander Stubbia. Stubb on kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri. Päätös ehdokkaasta tehtiin tänään järjestetyssä kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa. Lopullinen päätös tehdään myöhemmin syksyllä järjestettävässä puoluekokouksessa. 

Ilaskivi kirjoittaa, että "saa nähdä" tullaanko päätös tekemään yksimielisesti tulevassa puoluekokouksessa.

"Vaiko äänestäen sen osanottajajoukon ehdotuksesta, joka nyt tuntee itsensä syrjityksi. Orpohan nimittäin mitä selvimmin hajotti puoluekentän, kun ei jäsenäänestystä halunnut. Sehän olisi kertonut todellisesta puoluedemokratiasta, jolle nyt viitattiin kintaalla", hän kirjoittaa.

Ilaskivi huomauttaa, että useat kokoomuspiirit ovat asettuneet puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) tueksi. Myös kokoomusnuorten liittohallitus tiedotti aiemmin jäsenten enemmistön kannattavan Häkkästä kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. 

Raimo Ilaskivi on itse ollut kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Nyt eläkkeellä oleva Ilaskivi on poliittisella urallaan johtanut kokoomuksen eduskuntaryhmää sekä toiminut muun muassa kansanedustajana, europarlamentaarikkona ja Helsingin pormestarina.

Onko Orpo erehtynyt?

Ilaskiven mukaan on mielenkiintoista tunnustella, "mitä kentältä todella kuuluu" ja onko "Orpo kenties erehtynyt" tulkitessaan puoluekentän mielialoja ehdokasvalinnan suhteen. 

"Paljonko kentän mielestä painavat kotimaassa kansalaisten turvallisuuden puolesta työtä tekevän Häkkäsen ansiot ja paljonko Stubbin, joka on jo jättänyt Suomen ja viihtyy Italiassa, ja joka ehdokkaaksi suostumiselleen on median mukaan Orpolle asettanut, ettei jäsenäänestystä toimeenpanna. Ja joka lisäksi olisi vaatinut, että hänelle taataan EU-komissaarin paikka, mikäli tie presidenttiyteen ei avaudu."

Häkkänen kertoi itse viestipalvelu X:ssä, ettei aio asettua puoluekokouksessa ehdolle äänestykseen. Aiemmin hän oli ilmoittanut harkitsevansa ehdokkaaksi pyrkimistä.

Juttua päivitetty kello 18.08: Lisätty tiedot Raimo Ilaskiven aiemmasta urasta politiikassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat