Kokoomuksen presidenttipeli ratkesi – Alexander Stubb pyydetään ehdokkaaksi

Petteri Orpo: Kokoomus päätti yksimielisesti, että pyydän Alexander Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi 8:21
Petteri Orpo: Kokoomus päätti yksimielisesti, että pyydän Alexander Stubbia puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Kokoomuksen puoluehallitus oli tänään päivällä koolla keskustelemassa erityisesti puolueen presidenttiehdokkaasta. Puoluehallitus valtuutti kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon pyytämään Alexander Stubbia kokomuksen ehdokkaaksi.

Puolueen puheenjohtaja, pääministeri Petteri Orpo kommentoi tilannetta seuraavasti.

– Allekirjoittanut pyytää profressori Alexander Stubbia kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Päätös oli yksimielinen. Luotan, että hän lähtee ehdolle. Järjestämme ylimääräisen puoluekokoksen, jossa ehdokkuus päätetään. Neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ei järjestetä, Orpo kertoi.

Orpon mukaan Stubb on vahvin kokoomuksen ehdokkaaksi.

Lopullisen valinnan ehdokkaasta tekee kokoomuksen puoluekokous myöhemmin syksyllä.

Vuoden 2024 presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 28. tammikuuta 2024. Todennäköisesti tarvittavan toisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 11. helmikuuta 2024.

Puolustusministeri, kansanedustaja Antti Häkkänen on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta ja muutamat piirijärjestöt ovat jo ehtineet ilmoittaa tukevansa Häkkästä.

Iltasanomat uutisoi aiemmin puolueen puheenjohtajan Petteri Orpon haluavan entisen pääministerin Alexander Stubbin presidenttiehdokkaaksi.

Stubb on sanonut ainakin harkitsevansa ehdokkuutta, jos puolue häntä ehdolle painokkaasti pyytää. Orpo on todennäköisesti kysynyt Stubbin valmiutta lähteä kisaan jo aiemmin eli Stubbia voidaan pitää aika varmana kokoomuksen ehdokkaana.

– Lähden liikkeelle tehtävän vaatimuksista. Tasavallan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Stubb on toiminut muun muassa pääministerinä, hän on kielitaitoinen, kansainvälisten asioiden huippu. Hän on selkeästi vahvin monista hyvistä ehdokkaistamme. Nyt ryhmittaydymme yhden nimen taakse, Orpo sanoi tiedotusvälineille.

Kokoomuksen ehdokaspelissä ovat olleet esillä Stubbin ja Häkkäsen lisäksi myös kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä, suurlähettiläs Mikko Hautala,  ulkoministeri Elina Valtonen ja kansanedustaja Paula Risikko.

Vuonna 1968 syntynyt Alexander Stubb on Suomessa toiminut muun muassa pääministerinä, valtiovarainministerinä ja ulkoministerinä vuosina 2008-2016. Vuosina 2004-2008 Stubb oli EU:n parlamentin jäsen.

Kokoomuksen puheenjohtajana Stubb toimi vuosina 2014-2016. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori kansainvälisessä politiikassa.

Nykyisin Stubb on Firenzessä sijaitsevan EU-yliopiston keskuksen johtaja ja professori.

MTV Uutiset kysyi kommenttia Stubbilta, mutta hän ei vielä tänään halunnut antaa aiheesta haastattelua. Stubbin mukaan puolue eli kokoomus koordinoi nyt ehdokastilannetta.

Häkkänen kiistää sisäisen riitelyn

Toistaiseksi epäselvä tilanne on herättänyt arveluja siitä, onko kokoomuksen sisällä käynnissä kiista tulevasta ehdokkaasta.

Antti Häkkänen kommentoi tilannetta Facebookissa seuraavasti viikonloppuna.

– Asia etenee siis täysin ennakkoon suunnitellusti ja sovitusti. Taas kerran jotkut ulkopuoliset haluavat nähdä salaliittoja ja sisäistä riitelyä, mutta ne lehtijutut ovat täyttä puppua. Tässä on kyse Kokoomuksen presidenttiehdokkaasta, ei mistään muusta, Häkkänen kirjoitti.

– Oma harkintani perustuu vahvaan kentän ja kansanedustajien kannustukseen jo pidemmältä ajalta. Asia ei ole millään tapaa siis uusi. Se on ollut laajasti tiedossa, ei siis kenellekään yllätys, Häkkänen jatkoi.

Häkkänen on Kaakkois-Suomen Mäntyharjulla vuonna 1985 syntynyt oikeustieteiden maisteri.

Hän on ollut kokoomuksen kansanedustaja Kaakkois-Suomen vaalipiiristä yhtäjaksoisesti vuodesta 2015 lähtien. Mäntyharjun kunnanvaltuuston jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2009. 

Aikaisemmin Häkkänen toimi oikeusministerinä Juha Sipilän hallituksessa 2017-2019. Eduskunnassa hän toiminut muun muassa puolustusvaliokunnan puheenjohtajana.

 

Lue myös:

    Uusimmat