Mainos

Kokoomuskin lämpenemässä velkatavoitteen siirtämiselle

10:00

Kokoomuksesta on löytymässä ymmärrystä hallituksen velkatavoitteen siirtämiselle. Kokoomusvaikuttajat epäilevät, että tavoitteen edellyttämä kolmen miljardin euron sopeutus olisi liian raju yhdelle vuodelle. 

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo pitää todennäköisenä, että hallitus päätyy jakamaan kolmen miljardin euron veronkorotukset ja menoleikkaukset useammalle vuodelle. 

-Pystyn perustelemaan sen itselleni sillä, että meidän täytyy pitää huolta talouskasvusta, Orpo sanoi. 

Hallituksen tavoitteena on ollut taittaa velkaantumistahti tällä hallituskaudella. 

Myös kuntaministeri Henna Virkkunen uskoo, että miljardisopeutusta jaksotetaan lähivuosille. Tämän hallituksen pitää hänen mielestään kuitenkin tehdä päätökset veronkorotuksista ja menoleikkauksista, joilla velkaantumistahti lähivuosina taitetaan. 

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi lauantaina kokoomuksen puoluevaltuustolle, että näin on tarkoitus tehdä. Säästöjä ja veronkorotuksia koskevat lakiesitykset annetaan tällä hallituskaudella, mutta ne voivat toteutua myöhemmin. 

-Kaikki leikkauspäätökset tulevat myös seuraavan hallituksen hyväksi, Katainen sanoi. 

Uskottavuus koetuksella? 

Velkatavoitteesta lipsuminen ei ole kokoomukselle helppo asia. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mielestä eduskuntaryhmässä moni on vahvasti sitä mieltä, että kolmen miljardin sopeutuksen voisi tehdä yhtenäkin vuonna. 

-Jos tasapainottamistavoitteesta vielä luovutaan, mitä se tekee hallituksen uskottavuudelle, Sasi kysyy.   

Tavoitteena pitää hänen mielestään olla, että koko sopeutus tehdään ensi vuoden aikana. Pientä joustonvaraa kannassa kuitenkin on. 

-Politiikka on osaamisen taidetta. Aina pitää katsoa, mitä on pöydällä. 

Puolueväelleen puhunut Katainen myönsi, että kokoomuksessa on paljon erilaisia mielipiteitä niin veronkorotuksista, leikkauksista kuin kunta- ja sote-uudistuksestakin. Samalla hän patisti puolueväkeä hyväksymään myös kompromisseja. 

-Meidän pitää oppia elämään epätäydellisten ratkaisujen kanssa ja tehdä ratkaisuja, Katainen vetosi.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.