Mainos

"Rautarouva" Paula Risikosta tulossa eduskunnan puhemies ja Tuula Haataisesta varapuhemies – vaihdoksia myös ministereihin

12:17

Kokoomus on valinnut sisäministeri Paula Risikon puhemiesehdokkaakseen. Risikon valinta puhemieheksi sinetöitäneen puoliltapäivin alkavassa eduskunnan täysistunnossa.

Valinta tietää myös kierrätystä kokoomuksen ministeriryhmässä Risikon luopuessa ministerinpaikastaan.

– Sisäministerin tehtävä on ollut mieluisa, mutta moni asia on saatu jo eteenpäin, Risikko kommentoi MTV Uutisille.

Puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi puolueen esittävän "rautarouva" Risikkoa puhemieheksi ilolla ja ylpeydellä.

Risikko, 57, on yksi Suomen kokeneimpia naisministereitä. Hän on toiminut peruspalveluministerinä Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksissa vuosina 2007–2011, sosiaali- ja terveysministerinä Jyrki Kataisen hallituksessa vuosina 2011–2014 sekä liikenne- ja kuntaministerinä Alexander Stubbin hallituksessa vuosina 2014–2015. Risikko on aiemmin ollut myös eduskunnan varapuhemies.

Kokoomus tiedotti myös, että sen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Kalle Jokinen. Varapuheenjohtajina jatkavat edustajat Jukka Kopra, Ben Zyskowicz ja Sari Raassina.

Lohela luopuu

Perussuomalaisten hajoamisen myötä toiseksi suurin ryhmä on nyt kokoomus, joka saa puhemiehen paikan sinisiltä. Näin eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) siirtyy rivikansanedustajaksi.

2:01

Muina mahdollisina niminä puhemieheksi kokoomuksessa olivat esillä puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, 2. varapuhemies Arto Satonen ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen

Tehtävien jaossa pohditaan yleensä myös vaalipiirien kirjoa. Puheenjohtaja, valtiovarainmisteri Petteri Orpo on Varsinais-Suomesta, samoin kuin Kanerva ja Virolainen. Risikko on Vaasan vaalipiiristä.

Ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkaa keskustan Mauri Pekkarinen. Perussuomalaisten hajottua kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi noussut SDP saa toisen varapuhemiehen paikan, johon puolue ehdottaa presidenttiehdokas Tuula Haataista.

Keskusta tiedotti kunnioittavansa kokoomuksen kuin sosiaalidemokraattien ryhmien ehdotuksia eduskunnan puhemiehistöön.

 Myös SDP valitsi tänään eduskunnan puheenjohtajistonsa. Eero Heinäluoma twiittasi, että Antti Lindtman jatkaa ryhmän puheenjohtajana, varapuheenjohtajinaan Johanna Ojala-Niemelä ja Suna Kymäläinen.

Myös keskusta kertoi Antti Kaikkosen jatkavan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.