Nämä poliitikot ovat vahvoilla Orpon hallituksen ministereiksi – "Kokoomuksessa moni pettyy"

Näin ministerien salkut jaettiin 2:08
Petteri Orpon hallitukseen tulee 19 ministeriä.

Petteri Orpon hallitukseen tulee yhteensä 19 ministeriä. Kokoomuksella on kahdeksan salkkua, perussuomalaisilla seitsemän, Rkp:llä 2,5 ja KD:llä 1,5. Rkp ja kristillisdemokraatit vuorottelevat liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin paikalla.

Varmoja ministereitä ovat puolueiden puheenjohtajat. Petteri Orpo (kok.) on seuraava pääministeri, Riikka Purra (ps.) valtiovarainministeri, Anna-Maja Henriksson (r.) opetusministeri ja Sari Essayah (kd.) maa- ja metsätalousministeri.

Muiden ministereiden nimityksiä voi jonkin verran päätellä siitä, missä reformiryhmissä puolueiden kärkipoliitikot vaikuttivat hallitusneuvotteluiden aikana ja minkälaista kokemusta he ovat aiemmin hankkineet.

Myös sillä on hieman merkitystä, jos poliitikko on noussut oman puolueensa varapuheenjohtajaksi tai ollut muissa johtavissa rooleissa.

Puolueiden on kuitenkin katsottava samalla sitä, että miehiä ja naisia on suurin piirtein saman verran hallituksessa.

Lisäksi ministereitä halutaan olevan mahdollisimman monelta eri alueelta Suomesta.

Kokoomuksessa moni pettyy

Salkkujaossa kokoomus sai kunta- ja alue-, ulko-, sosiaaliturva-, puolustus-, työ- kulttuuri- ja tiede sekä ilmasto- ja ympäristöministereiden salkut.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen on vahvoilla seuraavaksi ulkoministeriksi. Hän oli ulkopolitiikkaa käsittelevän reformiryhmän johdossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana toiminut Kai Mykkänen hoiti hallitusneuvotteluissa ilmastoasioita, joten häntä saatetaan kysyä ilmasto- ja ympäristöministeriksi.

Ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat olleet aikoinaan Mykkäselle yksi syy lähteä mukaan politiikkaan. Hän on aiemmin toiminut jo sisäministerinä.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Antti Häkkänen lienee seuraava puolustusministeri. Häkkänen on myös kokoomuksen varapuheenjohtaja.

Muille ministeripaikoille voivat olla mahdollisia kansanedustajat Anna-Kaisa Ikonen, Heikki Autto,Sanni Grahn-Laasonen, Sari Multala, Arto Satonen, Saara-Sofia Sirén ja Mia Laiho.

Kokoomuksella on useita kokeneita kansanedustajia, joten moni ministeripaikasta haaveileva joutuu pettymään.

Perussuomalaisilla maahanmuuttosalkut

Perussuomalaiset saivat neuvotteluissa maahanmuuttokysymyksissä tärkeät sisäministerin ja oikeusministerin salkut.

Riikka Purra saattaa nostaa esimerkiksi puolueen entisen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon sisäministeriksi, ellei Halla-aholla ole kiinnostusta eduskunnan puhemieheksi, joka on perinteisesti ollut toiseksi suurimman puolueen edustaja.

Puhemies ei ota kantaa päivän politiikkaa, mikä auttaa, jos tulevalla puhemiehellä on kiinnostusta tuleviin presidentinvaaleihin.

Perussuomalaiset sai myös ulkomaankauppa- ja kehitys-, sosiaali- ja terveys-, elinkeino-, oikeus-, sekä liikenne- ja viestintäministereiden salkut.

Viime kaudella eduskuntaryhmän puheenjohtajana ollut Ville Tavio saattaa olla seuraava ulkomaankauppa- ja kehitysministeri.

Muille paikoille harkinnassa voivat olla kansanedustajat Lulu Ranne, Arja Juvonen, Leena Meri, Mari Rantanen, Sakari Puisto ja Ville Vähämäki.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajia ovat Leena Meren lisäksi kansanedustajat Mauri Peltokangas ja Sebastian Tynkkynen, joiden some-päivitykset ovat välillä olleet värikkäitä.

Rkp:n Adlercreutzille vastuuta?

Rkp:llä on eurooppa- ja omistajaohjausministerin salkku. Puolueen eduskuntaryhmää johtanut Anders Adlercreutz on todennäköinen valinta paikalle.

Kahden vuoden pätkäkaudelle liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin paikalle voidaan nostaa esimerkiksi kansanedustaja Sandra Bergqvist Varsinais-Suomesta. Jos Rkp haluaa paikalle puolestaan kokemusta ja jännitettä hallitusyhteistyöhön, hallitusneuvotteluissa kipuillut Eva Biaudet voi tulla kyseeseen.

Kristillisdemokraattien viiden kansanedustajan ryhmästä pätkäministeriksi voivat nousta joko kokeneet Peter Östman, Sari Tanus tai Päivi Räsänen. Eduskuntaan noussut pikaluistelija Mika Poutala omaa tietämystä urheilusta, joten hän voi myös olla mahdollinen ministeri varsinkin, kun kristillisdemokraateilla on liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerin paikka vaalikauden kaksi jälkimmäistä vuotta. Poutala ehtisi hankkia kokemusta kansanedustajanalkukauden ajan ennen ministeripestiä.

Kristillisdemokraattien ehdokas varmistuu tänään iltapäivällä.

Sunnuntaina kuullaan kokoomuksen sekä Perussuomalaisten nimet ja maanantaina Rkp kertoo ministereistään.

Lue myös:

    Uusimmat