Mainos

Eduskunnan puhemies menee vaihtoon – kuka kokoomuksesta nousee Lohelan tilalle?

Eduskunnan uusi puhemies Maria Lohelan (sin.) tilalle valitaan maanantaina puoliltapäivin alkavassa eduskunnan täysistunnossa. Perussuomalaisten hajoamisen myötä toiseksi suurin ryhmä on nyt kokoomus, joka saa puhemiehen paikan sinisiltä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää virallisesti ehdokkaansa maanantaina kello 10 alkavassa eduskuntaryhmän kokouksessa. Käytännössä iso rooli valinnassa on puolueen puheenjohtajalla ja ryhmän johdolla.

Mahdollisina niminä esillä ovat olleet puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva, sisäministeri Paula Risikko, 2. varapuhemies Arto Satonen ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen

Risikko vahvoilla

Risikon arvioidaan olevan vahvoilla tehtävään. Ministereistä selvä enemmistö on miehiä, mikä nostaa naisten osakkeita.

Risikon valinta antaisi myös mahdollisuuden nostaa ministerivaihdoksen avulla uutta nimeä esiin vaalien alla. Risikko on ilmoittanut olevansa valmis puhemieheksi, jos hänet valitaan.

Tehtävien jaossa pohditaan yleensä myös vaalipiirien kirjoa. Puheenjohtaja, valtiovarainmisteri Petteri Orpo on Varsinais-Suomesta, samoin kuin Kanerva ja Virolainen. Risikko on Vaasan vaalipiiristä.

Kanerva on ylivoimaisesti kokenein, mutta hänen rasitteenaan on muun muassa kymmenen vuoden takainen tekstiviestikohu.

Ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkanee keskustan Mauri Pekkarinen. Perussuomalaisten hajottua kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi noussut SDP saa toisen varapuhemiehen paikan, johon on nousemassa Tuula Haatainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.