Mainos

Kokoomus johtoon nuorekkailla ministereillä

Tuoreen kyselyn mukaan Kokoomus on kirinyt johtoasemansa 25,1 prosenttiin. Ylen uutisten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan Keskustaa kannattaa tällä hetkellä 19,2 prosenttia suomalaisista. SDP:tä ilmoitti kannattavansa tasan 20 prosenttia vastaajista.

Kyse on varmastikin mielikuvista, sanoo MTV3:n politiikan toimittaja Timo Haapala. Kuva Keskustasta on tällä hetkellä Kokoomukseen verrattuna huono. Kokoomus on saanut viime aikoina "dynaamista julkisuutta" nuorekkaiden ministeriensä ansiosta. Samaan aikaan Keskustassa puheenjohtaja Matti Vanhanen on pitänyt huolen siitä, että heidän ministerinsä eivät saa edes keskustella keskeneräisistä asioista. Kyllä se varmasti alkaa kannatuksessa näkyä, toteaa Haapala.

Se, että Keskusta sukelsi kannatuksessaan alle 20:n prosentin on Haapalan mukaan todella merkittävä asia. Se tarkoittaa sitä, että Keskustan ministereiden otteen pitää jatkossa näkyä kovemmin hallituspolitiikassa. Mauri Pekkarisen (kesk.) kaltaisia ulostuloja on tultava lisää, sanoo Haapala.

Taloustaantuma peilautuu Keskustaan

Keskusta ilmeisesti kärsii tässä huonossa taloudellisessa tilanteessa MTV3:n politiikan toimittaja Timo Haapalanmielestäsiitä, että pääministerinä on heidän puheenjohtajansa.

- Toisaalta kannattaa muistaa, että valtionvarainministerin salkku on Kokoomuksella ja yleensä talouskriisin vaikutus on näkynyt myös valtionvarainministerin puolueessa.

Kokoomuksen kannatus on kuitenkin kaiken aikaa nousussa. Nousua saattaa selittää se, että Kokoomus on esiintynyt hyvin voimakkaasta ulkopolitiikassa. Tilanne kuvastaa ehkä ajan henkeä, sanoo Haapala.

Yksi syy Keskusta huonoihin lukuihin voi olla viime päivinä käyty alueellistamiskeskustelu. Sosiaali- ja Terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) kun on hyvin voimakkaasti ajanut Lääkelaitoksen siirtämistä Kuopioon. Ainakin Etelä.Suomessa sillä voi olla vaikutusta, sanoo Haapala.

Verkkosukat eivät pue oppotisiopuoluetta

On suorastaan lahjakasta se, että SDP on tämänhetkisessä taloustilanteessa oppositiopuolueena kyennyt laskemaan kannatustaan, sanoo Haapala.

- On ennennäkemätöntä, että demarien kannatus laskee tilanteessa, jossa ihmisiä lomautetaan ja irtisanotaan.

Puolueelle ei ollut kovin hyväksi se, että puheenjohtaja Jutta Urpilainen esiintyi Iltalehden Uudenvuoden -numerossa verkkosukissa, toteaa Haapala.

- Se ei ollut omiaan lisäämään puoluejohdon uskottavuutta, päinvastoin.

Ennennäkemätöntä Suomen poliittisessa historiassa on myös se, että koko vasemmiston yhteinen kannatus on vain 27,6 %.Kokoomus ohittaa siis kohta koko vasemmiston. Sekin kertoo Haapalan mielestä ajan hengestä jotain. Edellisen laman aikana vasemmiston kannatus kasvoi.

Perussuomalaiset ohitti Vasemmistoliiton

Perussuomalaiset ovat nyt nakertaneet sekä vasemmiston että Keskustan kannatusta. Haapala veikkaa, että pettyneet ja turhautuneet maaseudun asukkaat äänestävät Keskustan sijaan Perussuomalaisia. Teollisuuskaupunkien lomautetut puolestaan protestoivat ja äänestävät Perussuomalaisia vasemmiston sijaan.

On todella mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan kannatusluvut liikkuvat taloustaantuman edetessä, sanoo politiikan toimittaja Timo Haapala.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.